Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Igaz lehet ez a sátánról?

Igaz lehet ez a sátánról?

Figyelt kérdés
Néhányan úgy vélik a sátán nem is gonosz. Egy zsidónál láttam, hogy szerintük nem gonosz a sátán/lucifer stb. Hanem Isten rendelte el, hogy megkísértse az embereket ezáltal legyen választásunk jó és rossz között.

júl. 19. 22:23
1 2 3 4
 1/37 anonim ***** válasza:
0%
Muszáj hogy gonosz legyen, hiszen ő a tiszta negatív polaritás.
júl. 19. 22:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/37 anonim ***** válasza:
55%

Itt egy zsidó magyarázat, csakhogy tudjuk, miről beszélnek:


"A zsidó vallásfilozófia alaptétele, hogy az Isteni egyetlenség nem csak azt jelenti, hogy egy és nem több Isten van, hanem azt is hogy Isten valójában az egyetlen feltétel nélküli létezés. Magyarul azt, hogy minden Isten. Így aztán nem fogadjuk azt el, hogy létezne Istentől egy független erő – lásd sátán – amely szembeszáll Istennel és az Isteni ellen ténykedik. A zsidó vallásban ezzel szemben Sátán, a rossz, valójában Isten egy rejtőzködő megnyilvánulása, más szóval Isten küldötte, aki próbára teszi az embert. Ennek a próbatételnek lényege, hogy az ember bírjon a szabad választás lehetőségével, és így jó cselekedeteinek valódi értéke legyen."


Forrás: [link]

júl. 19. 22:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/37 anonim ***** válasza:
29%

Az ami "nálunk" van, az nem mindenhol van.

Mi egy nagyon kicsi naprendszbe vagyunk egy nem is kicsi galaxisban, annak is inkább a széle felé.

Sátán/Lucifer, Yahweh, Jézus csak itt nálunk, csak ezen a bolygón jelent bármit.

Itt a helyi elképzelés alapján lettek kialakítva a játékszabályok -amibe a leszületésünkkel mindannyian beleegyezünk- és itt a sátán gonosz.

júl. 19. 22:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/37 anonim ***** válasza:
Gonosznak gonosz, csak nem biztos, hogy az a sátán, akit te annak tartasz. Könnyen lehet, hogy a sátánt pont hogy ott kell keresni, ahol azt hiszed, hogy Isten van jelen.
júl. 19. 22:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/37 anonim ***** válasza:
0%
Azért amikor a sátánt is elkezdjük már mosdatni, hogy hátha ő is jó fej, a kis cukiság, stb, akkor ott gondok vannak.
júl. 19. 22:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/37 A kérdező kommentje:
A zsidók nem is hisznek benne, hanem azt hiszik Isten okozza a rosszat is
júl. 19. 23:01
 7/37 anonim ***** válasza:
17%

Nem tudom a zsidók mit hisznek, de meggyőződésem hogy a vallásukban nagyon sok tanítás hibás. Jehoshua -Jézus- azért jött le, azért oda, hogy helyre tegye a hibás tant, újraértelmezte nekik, erre megölték.

Nehéz úgy segíteni, ha nem hagyod.

A zsidó nép nem biztos hogy a szerető istent szolgálja.

júl. 19. 23:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/37 A kérdező kommentje:
7es így van, eltévejedtek a zsidók
júl. 19. 23:12
 9/37 anonim ***** válasza:
júl. 20. 00:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/37 anonim ***** válasza:
65%

Ezt nem mindegy, hogy hívő fejjel akarod megérteni vagy teológus fejjel. Ha hívő fejjel nézed, akkor nem fogod megérteni, csak a saját hitednek megfelelő elképzelésbe fogsz kapaszkodni a kérdésben, és minden mást eltévelyedésnek, hazugságnak, stb-nek fogsz tartani.


A vallások kialakulását tudományosabb szemmel vizslatva azt látjuk, hogy az egyistenhit bizonyos fajtái azért tudtak elterjedni ennyire, mert az embereknek elegük lett a politeista hit istenségeiből, akik szeszélyesek, kicsinyesek és úgy viselkednek az emberekkel, mint elefánt a porcelánboltban. Ebben is volt persze a maga idejében ráció, mert az emberek nem tudták mivel megmagyarázni a természeti csapásokat, és ezért az isteneiket is szeszélyesnek képzelték el, akik ezeket a csapásokat okozzák, ha rossz kedvük van. Viszont egy idő után felmerült a kérdés, hogy minek imádjanak olyan istenségeket, akik így viselkednek, állandóan áskálódnak egymás és az emberek ellen, és túl népesre dagadtak a különféle panteonok ahhoz, hogy nyomon követhetőek, és közérthetőek legyenek. Úgyhogy elkezdett növekedni az egy istenhívő vallások népszerűsége. Egyetlen Teremtő és imádandó volt, aki még mindig szeszélyes volt, de a koncepció egyszerűbb, észszerűbb volt, és a rombolásai is a kor erkölcse szerint érthetőbbek voltak annál, minthogy valaki kiskanállá változtat egy nőt, mert nem akar párosodni vele. Ez így ment jó darabig, aztán felmerült a kérdés, hogy ha az egy Teremtőé minden hatalom és az egy Teremtő jóságos, akkor miért történik ennyi mocsok dolog a világban. Nem lehet egyszerre ennyire jó és ennyire gonosz is. Úgyhogy kellett egy ellenpont. Így született meg a Sátán, az abszolút jó ellentéteként az abszolút gonoszként. Viszont itt meg jöttek olyan kellemetlen kérdések, hogy ha van egy gonosz isten és egy jó isten, akkor a Teremtő mégse mindenható, és megint visszatértünk a többistenhithez. Úgyhogy a következő fázis az volt, hogy a Sátán gyengébb Istennél, ami újabb kellemetlen kérdésekhez vezetett; Ha a Sátán gyengébb, és csak rosszat tesz, miért nem pusztítja el Isten, miért hagyja, hogy romboljon? A különféle vallások különféle módon oldották fel a paradoxont. Ennek az egyik feloldása az, hogy a Sátánnak az a feladata, hogy próbára tegye az emberek akaratát, és így a jókhoz hasonlóan közelebb vigye őket Istenhez. Egy másik feloldása az, hogy nincs külön megszemélyesítve, hanem Isten része, aki okkal gördíti elő az akadályokat, ha az emberek buták is hozzá, hogy megértsék.

júl. 20. 01:11
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2022, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!