Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mit gondoltok az unitárius...

Mit gondoltok az unitárius egyházról/felekezetről? Hosszú ideje keresem az én nézeteimnek leginkább megfelelő felekezetet és talán most megtaláltam. Nektek mi a véleményetekróluk? Mit gondoltok a teológiájukról? Van itt esetleg unitárius felekezetű?

Figyelt kérdés

aug. 21. 18:38
1 2 3
 1/30 A kérdező kommentje:

Ha valaki nem nagyon ismerné a teológiájukat wikipédián a Hitalapelvek, vallásgyakorlat opció alatt eltudja olvasni nagy vonalakban azt.


[link]

aug. 21. 18:41
 2/30 anonim ***** válasza:
74%
Nem nevezném kereszténynek, de semmi baj velük.
aug. 21. 18:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/30 anonim ***** válasza:
100%

Jézust úgy fogják fel mint egy példakép. Csak azt fogadják el a Jézusról írtakból, ami nem mond ellen a "racionalitásnak", tehát csodákat, feltámadást nem. Csak embernek tartják.

[link]


A kereszténység legorthodoxabb, legősibb hitvallása, hogy Jézus Úr. Őt várjuk vissza másodszor, ítélni élőket és holtakat.


Tehát csupán egy nagy erkölcsi tanítónak, példaképnek tekinteni, hasonlóan Szókratészhez, komoly mellélövés.


Kiemelt szerepét mutatják az ószövetségi előképek és próféciák a Messiásról, melyeket beteljesített. Ajánlott irodalom Dér Katalin: Próféciák a Messiásról.


Mondom mindezeket úgy, hogy magam se tartozom egy felekezethez sem, mert másban nem értek egyet velük.

aug. 21. 18:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/30 anonim ***** válasza:
19%

Nem vagyok keresztény, egy ősi spirituális utat követek hosszú ideje.

Jézust hitelesnek tartom, és szerintem - amennyire felületesen követek más irányzatokat- az unitárius egyház helyesen értelmezi a jézusi utat.

Szóval jól választottál, úgy gondolom.

aug. 21. 19:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/30 anonim ***** válasza:
Nyilván a krisztológiájukkal nem tudok egyet érteni, ezt leszámítva teljesen rendben vannak, őket is a hitbéli testvéreimnek és nővéreimnek tekintem.
aug. 21. 19:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/30 anonim ***** válasza:
100%
Nyilván semmi közük a keresztényekhez és kereszténységhez, de ezt leszámítva biztos rendes emberek. Mármint többségük.
aug. 21. 20:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/30 anonim ***** válasza:
51%
Kedves kérdező! Nagyon rosszul állsz a dolgokhoz és Istenhez. Neked nem egy számodra szimpatikus vallási irányzatot kell megtalálnod, hanem a feltámadt Élő Jézussal kell megtalálnod a személyes kapcsolatot. Őt keresd személyesen szólj hozzá, tárd ki neki a szívedet, valld meg a bűneidet őszintén megbánva. Hívd be Őt az életedbe a szívedbe, fogadd el Őt Uradnak Istenednek személyes megváltódnak. Csendesedj el szólj hozzá, beszélj hozzá azonosulj a tékozló bűnös fiúval, aki elgondolkodott, magába szállt és szívében meghozta a döntést és aztán személyesen megbánva megvallotta bűneit az Atyjának, aki meg is bocsátott és új életet biztosított neki.
aug. 21. 21:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/30 anonim ***** válasza:
64%

Egy téves nézetnek tartom a hitüket. Nem csak az antitrinitáriánus nézetük miatt. Még Jézus preegzinsztenciáját is tagadják, ami a Biblia alapján egyértelmű tévedés. Ráadásul a semmiből bukkantak elő voltaképpen. Szervét Mihályra hivatkoznak, miközben Szervét Mihály sosem támogatta volna a tanaikat, mivel ő egy háromsághívő keresztény volt. Szervét Mihály hitt Jézus istenségében, csak a háromságot képzelte el másképpen, mint a hagyományos nézet.

Az unitáriusoknak még a címere is furcsa. Komolyan nem értem mi járt a fejükben, amikor a címerükbe tettek egy uroboroszt. Az örökkévalóságot szimbolizálja, hurrá. Ezért lett a címerük a galambot bekerítő sárkánykígyó? Komolyan mondom, a legfurcsább keresztény címerük van, amit valaha láttam.

Nem mélyedtem bele, de úgy rémlik, mintha valami muszlim behatás is lett volt náluk. Bár erre nem emlékszem pontosan.

Amúgy biztos rendes emberek.


Nézd Kérdező, szerintem nem a nézeteidnek megfelelő egyházat kéne keresned, hanem az igazságot és az igazság morzsáit megértve, mindig felülvizsgálni a nézeteidet. Ez csak egy jótanács, hiszen gondolj bele! Hányszor olvastad a Bibliát, hány ókeresztény írót olvastál? Biztos, hogy mindent tökéletesen értesz és tudsz? Ha nem, akkor nem magadhoz kéne igazítanod az igazságot, hanem magadat az igazsághoz. Ezt csak azért mondom, mert könnyen eltéved az ember, ha nem figyel.

aug. 21. 21:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/30 anonim ***** válasza:
22%

Nekem "külsősként" az unitáriusok tűnnek a leghitelesebbnek.


A legtöbb jézusi irányzat hatalomra tőr, hatalmas hierarchikus szervezeteket épít, óriás vagyonokat halmoz fel, amiből épp csak csepegtetve segítenek bárkin is, csak a látszat miatt.

Minden normális embernek menekülnie kellene tőlük.

aug. 21. 21:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/30 anonim ***** válasza:
16%

" fogadd el Őt Uradnak Istenednek" - íme a teológus, aki bálványimádásra buzdít! Elképesztő, hogy miután Jézus általános iskolai szinten érthetően megmondta, hogy a keresztények Istene azonos az Ő Istenével, az Atyával, a kereszténység 98%-a félrelöki Jézus tanítását és egy emberi véleményt hangoztat Tamás után. Ennél nagyobb eretnekség nem létezik, mint amikor a Legfelségesebb Istennel azonosítják Jézust, miközben Jézus magát nem azonosította vele!!!

Ján 20:17 (H Karoli rev 2011) Jézus azt mondta neki: Ne érints engem, mert még nem mentem fel az Atyához, hanem menj az én testvéreimhez, és mondd meg nekik, hogy felmegyek az én Atyámhoz és a ti Atyátokhoz és az én Istenemhez és a ti Istenetekhez.

Luk 6:35 Hanem szeressétek ellenségeiteket, és jól tegyetek, és adjatok kölcsönt, semmit érte nem várván; és a ti jutalmatok sok lesz, és ama magasságos [Istennek] fiai lesztek: mert ő jóltévő a háládatlanokkal és gonoszokkal.

aug. 21. 22:52
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!