Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Hol van a jogi és erkölcsi...

Hol van a jogi és erkölcsi határa az ateisták provokálásainak?

Figyelt kérdés

A trollkodás nem bűncselekmény, és erre nemigen vonatkozik a vallásosok elleni diszkrimináció sem (mert nem arról van szó, hogy egy keresztényt a hite miatt nem szolgálnak ki a boltban, kidobnak a munkahelyéről stb.).

Ugyanakkor a verbális zaklatás (bullying) fogalmát már kimeríti egyik- másik válasz. A kicsúfolás, kinevetés, kigúnyolás, szekálás, kipengellérezés, pláne ha ilyen megvetéssel társul, már az óvodában is tiltott és büntetik is. Bár nem hiszem, hogy emiatt itt bárki ellen eljárás indulna, nem árt észben tartani mindkét félnek, hogy ez lehet akár jogsértő is.

Tegyük azt is hozzá, hogy alapos pszichiátriai kutatásokat végeztek, és általában a trollkodóknál sokszor találtak kisebb-nagyobb személyiségzavarokat, pl. szadizmust(!), és különösen a férfi ateista trollkodóknál nárcisztikus vonásokat.

Ami pedig az erkölcsöt illeti. Szerintem nevezhetjük ezt a viselkedést erkölcstelennek. Valakinek a személyes világnézetét ismeretlenül ilyen durván és kategorikusan nevetségessé tenni, az illető embert személyes és érzékeny ponton megbántani erkölcstelenség. Tisztában vannak azzal, hogy egy embertársukat nagyon megbántják, ennek ellenére (talán pont a szadista hajlam miatt) egyesek rendszeresen és olajozott stílusban csinálják. A vallás rovatba jönnek ateista létükre, tudatosan keresve a lehetőséget, hogy másoknak lelki ill. pszichés fájdalmat okozzanak. Nem tudom, a lelkiismeretük megszólal-e, amikor elküldik a válaszaikat, de mivel újra és újra csinálják, nem hiszem.

(Nyilván azokról az ateistákról van szó, akik ezt csinálják - nem általában az ateistákról.)

Szerintetek hol van a határa jogilag és erkölcsileg?nov. 12. 18:05
1 2 3 4 5 6 7 8
 1/72 anonim ***** válasza:
49%
Nagyon sajnálom,hogy ilyen a tapasztalatod velük.🥺😩Remélem,hogy a jövőben találkozol majd kedvesebbekkel.♥️😊
nov. 12. 18:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/72 anonim ***** válasza:
53%
Ameddig a törvény engedi ők addig mennek sőt néha még tovább is.
nov. 12. 19:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/72 anonim ***** válasza:
77%

Ezek igazak a hívőkre is. Ha "más gondolkodású" kerül az ő közegükbe, ugyanúgy bánnak el vele, kiközösítés, lelki terror, stb... - bár ez inkább gyermekkorban igaz...legalábbis esetemben így volt :)


Nohát, de ilyen az ember.

Nem csak a vallásba állnak bele.


A nárcisztikus vonások nem csak ateista "fogyatékosság", hívők között is bőven találni.

nov. 12. 23:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/72 anonim ***** válasza:
54%
Miért zavar téged? A hited szerint nem megbűnhődik majd ezért?
nov. 12. 23:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/72 A kérdező kommentje:

3.


Nem "ilyen az ember". Csak egyesek.


4. Nem.

Megmondom, miért zavar. Két hete láttam egy hasonló megvadult ateistákkal teli "kérdést", amiben valaki ezt írta: "nagyon fáj, amit írsz, de nem azért, mert rámutatsz valamire, amit nem tudok, hanem azért fáj, mert semmit nem tudsz az egész hitről".

Szerintem is igaz, hogy sok ateistának fogalma sincs a hitről, a vallásról, a lelkiségről, de azt hiszik, hogy ők tudják igazán. Hogy ők ravaszul és okosan átlátnak rajta. Kinyilatkoztatjak, ki miben hisz, mit gondol (mint ahogy te is), a hívők milyenek és mit kötelező nekik gondolni stb. Sokszor olyan ostobaságokat írnak, és az irracionalitásuk olyan nyilvánvaló, hogy csodálom, nem veszik magukat észre.

De a lényeg mégis a fájdalomokozás, ezért tettem fel a kérdést. Tudják, hogy rosszulesik másoknak, és direkt azért csinálják, ezért cirkálnak a vallás rovatban. Hogy tudnak ezzel együttélni, és magukat jó embernek tartani, nem nagyon értem. Ez erkölcstelenség ( + esetleg szadizmus).

nov. 13. 00:05
 6/72 anonim ***** válasza:
47%

Csak tudod az ateisták tudják tényekkel bizonyítani az állításukat ti meg max a bibliára amit kB ezerszer átírtak félre fordítottak szóval már nem sok köze van ahhoz ami bele volt írva.


És ne haragudj de én jobban hiszek egy akár évtizedekig tanuló tudósnak mint egy könyvnek amit több száz éve írtak és már a tartalmának kB semmi köze az eredetihez

nov. 13. 01:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/72 anonim ***** válasza:
59%

Kérdező te most konkrétan támadod az ateistákat ezekkel a vádakkal. A vádak több vagy kevesebb (nem tudom) esetben igazak. De ugyan így igazak a hívőkre is. Akkor miért csak az ateisták irányába írod ki a kérdést?


Nem úgy lenne igazságos és erkölcsös ha konkrétan a zaklatók ellen írnád ki? Így a kérdéseddel valótlan képet építesz. Mintha csak az ateisták között lennének ilyen emberek, a hívők pedig mindig csak az áldozatok.

nov. 13. 08:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/72 anonim ***** válasza:
68%
Légyszíves küldjél egy két linket és a válaszok számát ahol ilyen válaszok vannak.
nov. 13. 08:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/72 anonim ***** válasza:
65%

Nem védeni szeretném az ateistákat, de ezt a gondolatot megszeretném osztani, szerintem hasznos lehet egyeseknek.


Szóval, az ateisták sokszor támadják a keresztényeket, muszlimokat, stb. De vannak olyan vallások is amiket nem támadnak és nem azért mert az hihető a számukra.


Hogy ez pontosan miért van azt nem tudom. Talán azért is lehet ez mert a nem annyira kritizált vallások kevésbé vannak hatással másban hívő emberek életére, talán azért mert kevésbé terjesztik.


De ez már csak az én ötletelésem az indokokra.


Én azt is látom az ilyen vitáknál, hogy sok hívő elfelejti, hogy ez hit. Nem tudás és mégis úgy adja elő az egészet mint ha tudás lenne. Talán azt hiszi hogy ettől lesz erős a hite, nem tudom.

Sokszor írtam már le, hogy miben hiszek, mit gondolok, azt pedig úgy, hogy az az én meglátásom, az én véleményem. Szinte soha nem provokáltak, bántottak a nézeteim miatt. Igaz nem is írtam le minden úton, útszélen.


Összefoglalva a Bulling az minden esetben rossz. De az önvizsgálat sem árt. Valóbban csak a másik hibázott? Nem lehet, hogy én is hibás voltam?


Jézus is meg mondta. Az vesse rá az első követ aki maga is bűntelen. Tehát először magunkat kell megvizsgálnunk.

De közben a Bulling ellen is fel kell lépni valahogyan, mert egy borzalmas dolog.


Talán inkább arról kéne egy kérdést indítani, hogy milyen módon lépjünk fel a bulling ellen. Jó lenne egy ilyen kezdeményezést indítani és nem csak megmaradni a vallásnál, mert ez nem csak a vallás problémája.


Kérdező, ha valóbban érdekel a bulling megelőzése és ezen a kérdésen kívül indítasz valamit a megelőzésére, akkor légyszíves majd jelezd itt a kérdésnél.

nov. 13. 08:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/72 anonim ***** válasza:
42%

https://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallaskr..


Itt nem egy ateista szidalmazza a "new age" "budhizmus"t , "budhizmus"t.

nov. 13. 12:05
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2022, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!