Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Az anglikán egyháznak mi...

Az anglikán egyháznak mi értelme van a jelenkorban?

Figyelt kérdés
Eleve csak azért jött létre, hogy a feleségét meg a híveit is megölető, istentelen VIII. Henrik elválhasson az asszonytól. Tudtommal szinte mindenben megegyezik a római katolikus egyházzal, csak újabban nők is lehetnek papok/lelkészek. De szerintem ezt a katolikusoknál is meglépik idővel.

jan. 25. 00:24
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
76%
Semmi értelme nincsen, a katolikusoknál pedig nem lesznek papnők, mert az alapvető dogmatika tiltja.
jan. 25. 00:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/16 anonim ***** válasza:
63%
Az anglikán papok házasodhatnak, ilyen értelemben a mindennapi élettől kevésbé szakadtak el. Annak idején a lényeg a hatalom egységessé tétele volt a döntő.
jan. 25. 07:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/16 anonim ***** válasza:
Hát ha lesznek női papok akkor végünk....
jan. 25. 10:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/16 anonim ***** válasza:

A katolikusoknál sose lesznek női papok, nem dogma, hanem sokkal inkább a Biblia tiltja.

Ami elképzelhető, hogy majd évtizedek múlva eltörlik a kötelező papi cölibátust. Ez gyakorlatban azt jelenti majd, hogy nős papokat is felszentelhetnek. De pl felszentelt pap továbbra se nősülhet meg (ez is ellene van Isten szavának).

jan. 25. 10:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/16 A kérdező kommentje:
Egyáltalán van a Bibliában szó papokról?
jan. 25. 11:45
 6/16 anonim ***** válasza:
#5 Persze, Mózes 2. és 3. könyve bemutatja a zsidó áldozópapság, a kohanim szabályait és szokásait. A katolikus papság az ő leszármazottjuk, csak az állat- és terményáldozatok helyét átvette Jézus Krisztus.
jan. 25. 11:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/16 anonim ***** válasza:
Illetve mózes első könyvében, még a zsidó papság létrejötte előtt ott van Melkizedek, a babiloni pap, aki kenyérrel és borral kínálja Ábrahámot. Ez is előképe mind Jézusnak, mind a katolikus papoknak. A katolikus misén is van, hogy úgy hivatkoznak Jézusra, hogy "Az örök főpap Melkizedek rendje szerint."
jan. 25. 11:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/16 A kérdező kommentje:

6


De miért pont ehhez a dologhoz kell annyira ragaszkodni? Mert ugyebár a zsidóknak pl. tilos disznóhúst enniük, és én nem tudok olyan mondatról a Bibliából, hogy márpedig ezentúl szabad...

A judaizmus meg a kereszténység két külön vallás, ráadásul a vallások hajlíthatóak, pl. cölibátus sem volt mindig.

jan. 25. 11:54
 9/16 anonim ***** válasza:
54%

#8 A kereszténység a judaizmusból alakult ki. Az első keresztények még lényegében Jézust követő zsidók voltak.


Az Újszövetségben benne van, hogy miért nem kell a keresztényeknek kóserül étkezniük: Pál apostol pont azon morfondírozott, hogy vajon a keresztényeknek is tartaniuk kell-e az összes zsidó törvényt. Erre víziója lett, amiben állatok felvonulását látta. Először jöttek a kóser állatok, kecske, birka stb. aztán hirtelen ott trappolt közöttük a disznó is. Ebből tudta, hogy nem, a keresztényeknek nem kell kóserül étkezniük.


A cölibátust az 1300-as években vezette be a római katolikus egyház azért, hogy a papok elhivatottabbak legyenek. A görög katolikusoknál, akik elismerik a pápát, de ortodox hagyományokat követnek pl. nincs cölibátus.


Egy pap egyszer úgy magyarázta el a cölibátus értelmét, hogy a templom lényegében a Mennyország nagykövetsége, és ott a pap a nagykövet. A Mennyországban nem lesz már szex, tehát a pap is szex nélkül él, hogy jobban közvetítse a mennybéli értékeket itt a Földön.

jan. 25. 12:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/16 anonim ***** válasza:

"De szerintem ezt a katolikusoknál is meglépik idővel."


Azért én erre nem vennék mérget.

jan. 25. 12:10
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!