Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Reformátusok is elfogadják az...

Reformátusok is elfogadják az evolúciót, mint a katolikus egyház?

Figyelt kérdés

jan. 25. 23:16
1 2 3
 1/26 anonim ***** válasza:
85%
Elfogadjuk.
jan. 25. 23:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/26 anonim ***** válasza:
67%
A magyar reformátusok igen, a hollandok és az amerikaiak nem.
jan. 25. 23:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/26 anonim ***** válasza:
100%
Ez sokkal inkább ember, mint egyház függő. Van aki igen, van aki nem.
jan. 26. 00:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/26 anonim ***** válasza:
100%

A reformátusoknál sokkal kisebb az egyház szerepe. Tehát egy református ember vallja az egyetemes keresztény hitvallásokat és a református hitvallásokat, de azon túl nem vár megnyilatkozásokat az egyháztól, hogy miről mit kell gondolni. A gyakorlatban viszont el szokták fogadni az evolúciót.


Egyébként a történelmi amerikai református egyház, a PCUSA abszolút elfogadja az evolúciót. És a holland reformátusoknál is kisebbségben vannak azok, akik nem fogadják el.

jan. 26. 06:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/26 A kérdező kommentje:
Akkor nem egészen értem. Mert a gyerekem úgy jött haza hittan óráról, hogy oké, ő elfogadja az állatok evolúcióját, de az emberét nem. Nem tudom hogyan magyarázzták a hittan órán, nyilván félre is érthette, de azért erre oda kéne figyelni, és fontos lenne, hogy ne félreérthetően oktassanak. Egy iskolán belül a biológia óra és a hittan óra nayaga ne legyen egymással ellentmondásban! Azért szerintem fontos dolog, mert a gyerek egész életére vonatkozó világkép múlik ezen. Ráadásul a tanagyagban a biosz később jön, mint a hittan. Jó lenne szerintem hittanon világossá tenni, hogy ezek a történetek történetek és nem szó szerint értelmező őket a vallás. Az se jó, hogy valószínűleg még a metaforát sem tanulták eközben irodalom órán.
jan. 26. 09:30
 6/26 anonim ***** válasza:
100%
Én ismerek olyan református gimis tanárt, aki nem fogadja el, férje lelkész (gondolom ő még inkább nem fogadja el), de nem biológiát tanít.
jan. 26. 09:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/26 anonim ***** válasza:
52%
De ha nem fogadják el a bibliai teremtés beszámolót bizonyos, magukat hívő kereszténynek tartó emberek, akkor hogyan hisznek Jézusnak? Mert hogy Ő hivatkozott az első emberpárra, mint valaha létezett személyekre?!
jan. 26. 12:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/26 anonim ***** válasza:
78%

#7

Gondolom úgy, hogy szimbolikusan értelmezik.

jan. 26. 12:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/26 anonim ***** válasza:
41%
Nyelvészként mondom, hogy a Biblia egyáltalán nem szimbólumrendszerben kezeli Ádámot és Évát. Ahol hivatkoznak rájuk (akár Jézusról, akár Pálról van szó), ott mindenhol valóságos létezőként kezelik őket, akiknek tényleg az volt a nevük, hogy "Adama" (ami azt jelenti, hogy vörös földből való), és "Eva" (mindennek anyja). Valamilyen evolúció ettől függetlenül még lehet igazság, de aki nem csak olvassa, hanem tanulmányozza is a Bibliát, mondjuk nyelvi szempontból (és itt főleg az eredeti szövegre gondolok), az látja, hogy szó sincs szimbólumról. A bibliai szimbolika egészen máshogy működik, mint mondjuk egy Ady- vagy Vajda János-féle.
jan. 26. 12:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/26 anonim ***** válasza:
27%

#9

Teljesen egyetértek veled ebben mint nem nyelvész! Tudom így nem nehéz...😉


Valamilyen evolúció alatt viszont én legfeljebb az ún "mikroevolúciót" tartom valóságnak, ami tényleg hitelesen kimutathatóan és bizonyíthatóan működik, vagyis a nagyobb élőlénycsoportokon belüli ('nemek', ahogyan a Biblia fogalmaz) változatosságra való képesség. De ez nem a darwini törzsfejlődés.


Viszont összhangban van a szerintem nem szimbolikusan értendő Ádám-Éva beszámolóval és magával a teremtési leírással is.

jan. 26. 13:38
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!