Mit tudnék kezdeni magammal, ha itt Magyarországon a komoly keresztények állnak hozzám legközelebb a nézeteimet tekintve, de én nem vagyok keresztény?
Úgy vettem észre, hogy itt Magyarországon csak a keresztények egy része olyan ember, akivel kompatibilis lennék értékrend és világnézet terén. Gondolok itt főleg olyan dolgokra, mint az Istenben és túlvilágban való hit, házassághoz és szexualitáshoz való viszony, intellektuális orientáció, viselkedés, a világ (értelmes keretek közti) távoltartása a szívtől.
Jól ismerem a Bibliát is, és sokat vitáztam már különféle keresztényekkel, köztük egy olasz származású, amerikai katolikus misszionáriussal és exorcistával is (érdekes ember, vele is kb. 90%-ban egyeztem).
Az egyetlen probléma itt, hogy én nem úgy hívom Istent, hogy Jézus, illetve más teológiai kérdések, amik miatt nem illek a kereszténységbe. És persze nem azért nem illek oda, mert nincs elég ismeretem a témában - megvannak a magam okai, főleg teológiai, filozófiai és történelmi okok.
Szerintetek érdemes így közösséget (és egyébként feleséget) keresnem a keresztények között, értékrendi alapon, vagy van valami más, hasonló csoport, ahol hasonló értékrenddel közösségre lelhetnék? Talán fontos még, hogy a koromat tekintve a fiatalok közé tartozok.

válasza:#10
"... véleménye az egyes bibliai passzusokról.... egyszerűen nem megkerülhető"
Miért?
Úgy értem, persze tudjunk róls, de miért ne vitathaznánk?
Miért kellene elfogadnunk?
Főleg ha okot és indítékot is látni "tévedésükre"?
Miért ne lehetne ssját értelmezésünk ugyan onnyira érvényes?

válasza:8
"Menjetek hát, és tegyetek tanítvánnyá minden nemzetből való embereket, kereszteljétek meg őket az Atyának, a Fiúnak és a szent szellemnek a nevében..."
Ez szerinted maga a háromság?
Akkor nézzük: az Atyának ugye van neve? Nem, nem csak az "Istenre" gondolok, amely amúgy is csak egy cím, vagy rang a bibliában, hiszen teremtményekre, tárgyakra, nem létező dolgokra, de még Sátánra is alkalmazza a Biblia. Valójában rengeteg néven szólítja a Szentírás Istent, de csak EGYETLEN EGY név van, amit Ő maga nyilatkoztatott ki önmagáról, és azt mondta, hogy ez lesz a neve örökre. Ez a héber JHVH, amit a legismertebb kiejtés szerint Jehova, vagy Jahve formában ejtenek világszerte - persze a nemzeti nyelveken kisebb-nagyobb eltérésekkel.
Tehát a Mindenható Istennek van neve, beszélgetés is folyik a Biblia szerint Istennel nagyon sokszor.
Jézusnak ugye szintén van személyneve. Vele is rengeteg dialógus van feljegyezve a Szentírás oldalain - akár az Atyjával, akár más teremtményekkel kapcsolatban.
De vajon a szent szellemnek (nem lélek, mert az mást jelent a bibliában) van neve? NINCS! Valójában semmiféle dialógus nem folyik a szent szellemmel senki részéről. Akkor hogyan lehet érteni a "szent szellem nevében" kifejezést? Nyilván úgy, hogy az "elismerésével". Mint ahogy az összes többi szereplő elismerésével kell megkeresztelkedni minden kereszténynek.
De térjünk vissza az alapkérdésre. Van itt szó a háromságos dogma bármilyen módon való tanításáról? Nem, nincs! A Biblia több helyen felsorol három személyt, vagy három dolgot, személyt vegyesen. Ugye ezen felsorolások nem teszik őket valamilyen háromság részévé?
Sajnos ez egy tipikus példa arra, hogy sokan, akik ebben a pogány dogmában hisznek, mennyire hajlamosak csak BELEHALLANI, belekölteni egy önkényesen kiragadott bibliai részbe azt, amit odaképzelnek! Néhányat a hármas válaszoló is megemlített, azokat is igen gyakran szokták így kiragadva idecitálni "bizonyítékként". Ilyen pl. a János 10:30, amit aztán Jézus világossá tesz a János 17:22-ben.
Valójában minden ilyen háromságot látszólag "bizonyító" vers hasonlóan manipulatív és a Szentírás alapján cáfolható.

válasza:Az egyházatyákkal van egy alap körkörösségi probléma, amit talán a legjobban ezzel a dialógussal lehetne illusztrálni (online sajnos nem tudom ezt körként ábrázolni):
- Honnan tudod, hogy a tanaid igazak?
- Az atyák konszenzusa ezt állítja.
- De több és/vagy egy jelentős atya nem ért egyet.
- Azok az atyák nem számítanak.
- Miért nem számítanak?
- Mert nem értenek egyet a tanainkkal.
- Honnan tudod, hogy a tanaid igazak? - a kör bezárult.
(...)
Egyébként egyetértek azzal, hogy alapvetően Sola Scriptura a hozzáállásom, de ezt én nem a protestánsokra vezetném vissza, hanem az alapvető emberi természetre. Ha valaki elkezd gondolkodni a valláson, alapvetően Sola Scriptura lesz a hozzáállása, hasonlóan a többi valláshoz is. Vagy van itt valaki, akit előbb érdekelt Athanasius, mint Jézus? :)
Illetve azt is problémásnak látom pl. a katolicizmusban és orthodoxiában is, hogy ennyire előnyben részesítik az egyházat, mondván "Jézus nem a Bibliát hagyta ránk, hanem az Egyházat".
Persze, de ettől függetlenül még józan paraszti ésszel, a Biblia lesz az alapja mindennek. A Biblia nélkül ma senki nem ismerné Jézust (főleg, hogy a valós folytonosság, a tanítványi láncolat, még az egyházon belül is nagyon ritka). Ha a Bibliával ellenkezőket tanít bárki, akkor - szintén, nem felekezeti mámorból mondom, nem is vagyok keresztény -, onnantól kezdve szerintem irreleváns, mit tanít. De azt is értem, hogy egyetlen katolikus vagy orthodox sem mondaná, hogy a tanaik nem állnak összhangban a Bibliával.
Ez pedig engem logikai szinten elvisz egy olyan irányba, amit a keresztények Sola Scriptura-ként ismernek (egyébként nem igazi Sola Scriptura, nem utasítanám el a hagyományokat, ha a Bibliát rendben találnám - más vallásokban, amik szintén érdekelnek, sem utasítom el a hagyományokat, mivel ott hasonló dolgok, úgy összességében, nem állnak fenn).
Egy olyan furcsa helyzetben vagyok, hogy kedvelem a katolicizmust és orthodoxiát, mivel (saját, de azért valamennyire informált vélemény) a Biblia mellőzése miatt kevésbé kötődnek a kereszténység gyökereihez, jobban európaiak (de ezzel az értékeléssel egyidőben bántja az intellektuális őszinteségem, hogy nem azért értékelem őket, amiért ők igaznak tartják magukat), míg nem kedvelem a prostestáns nézeteket, mivel komolyan veszik a Bibliát (ezért intellektuális-logikai szinten pozitívan értékelem őket), és ezért sokkal hasonlóbbak a korai keresztényekhez, akik elpusztították az antikvitást és ősi európai kultúrákat/vallásokat.
Ebből kifolyólag én szívesen tanulok a kereszténységről, komoly doktrinális szinten is (mint bármilyen más vallásról, szerintem ilyen alaposság nélkül nincs értelme vallásokról tanulni), de nem gondolom, hogy európai, főleg görög emberként, bármikor megkeresztelkedhetek (egyébként nem is vagyok megkeresztelve), hiszen volt nekem/nekünk (a magyaroknak is) egy vallása, amit erőszakosan eltöröltek (szintén nagy téma, amibe nem érdemes itt belemenni).
A keresztény embereket manapság, felekezettől függetlenül, nagyra értékelem, és a vallás legkonkrétabb részleteitől eltekintve, osztom a világnézetüket kb. 90%-ban. Blaszfémiát megkockáztatva, azért is, mert ahogy Jézus mondja, "nem tudják, mit tesznek".
Nagyra értékelem azokat is, akik részletesen írtak itt a kereszténységről, bár nem erről szólt a kérdés. :D

válasza:A pokol létezésének a kérdésével kapcsolatban vannak dilemmáim:
1. A Biblia szerint egyedül Istené a teremtés joga, azt senki másnak nem adta, ezért, ha valóban létezik pokol, akkor azt csak Ő teremthette. Számomra felfolghatatlan, hogy Isten, akinek a legfőbb tulajdonsága a szeretet, teremtett volna olyan helyet, ahol kínozhatja az egyébként szabad akarattal megáldott azon teremtményeit, akik nem élnek a Biblia tanítása szerint. Számomra ebben két ellentmondás is van.
2. Ha Isten mégis teremtett poklot, akkor előre tudnia kellett, hogy az emberiség bűnbe fog esni. Így az egész teremtésnek semmi értelme nem lett volna.
3. Ki kínozza örökké az embereket a pokolban? Isten, akiről azt írja a Biblia, hogy szeretet? Távol van Istentől a gonoszság - írja a Jób 34:10. Vagy Sátán? Mivel ő a gonosz, róla tudnám feltételezni, de a Biblia szerint ő el lesz pusztítva! Akkor ki fogja a továbbiakban kínozni őket?
4. A Róma 6:7 szerint "... a ki meghalt, felszabadult a bűn alól."
De ha a halottaknak nincsenek bűneik, akkor pokolra sem kerülhetnek. Akkor megint csak azt kérdezem, hogy mi értelme lett volna poklot teremteni?
Nekem ez nem áll össze, ezért nem hiszek a pokol létezésében. Régen amúgy, amikor az emberek vallásosak voltak, a felnőttek ilyenekkel ijesztgették a gyerekeket, hogy ha nem fogadnak szót, a pokolra jutnak, meg elviszi őket az ördög, meg, hogy Isten mindent lát, és megbünteti őket, ha nem viselkednek jól. Ez csak arra volt jó, hogy Istenről egy negatív, félelmet keltő kép alakuljon ki, ami teljesen ellentétes azzal, amit a Biblia Istenről ír.

válasza:A kérdésre a válaszom az lenne, hogy szerintem igen, érdemes.
De csak akkor ha fel vagy rá készülve, hogy egy ilyen közösségben bizony sor fog majd kerülni ilyen vitákra mint itt a komment szekcióban - persze nem ilyen heves indulatokkal, de lesznek majd akik meg akarnak majd győzni, hogy keresztelkedj meg. :)
Ha ez nem olyasmi, ami neked kizáró ok, akkor igen, érdemes ilyen közösséget keresned, még így is, hogy nem az a célod, hogy megkeresztelkedj.
Más egyházak nevében nem beszélhetek, nem igazán tudom náluk mi a szokás, nálunk ortodoxoknál van egy ilyen szokás, hogy a vasárnapi szent liturgia után szinte mindig leülünk együtt, ki kávézni, ki teázni, beszélgetünk, a hitről, de hétköznapi dolgokról is, és nem csak a meg keresztelt ortodox egyéneket látják szívesen, hanem mindneki aki ott volt az aznapi szent liturgián. Ha gondolod, látogass el a hozzád legközelebbi ortodox templomba egy vasárnapon, és maradj a szent liturgia után, lesz lehetőséged megismerni az embereket, beszélgetni velük, akkor is ha nem vagy ortodox.
Az utolsó Révkomáromban található, nem Magyarországon, de járnak oda magyarok is.
És nem állítom, hogy más felekezetekhez tartozó közösségben nem érezheted ugyan olyan jól magad, mint az ortodoxoknál, én csupán a saját személyes tapasztalataimra hivatkozva ajánlom őket.
Remélem tudtam segíteni. :)
Ez már nem a kérdésedhez tartozik, de én is szívesen vitatkoznék veled.

válasza:#15
Nem Isten küld a pokolra, hanem a lélek maga választja. Gondolj bele, aki egész életében megvetette Krisztust az képes lenne majd a menyben dicsőíteni őt? Ugyan.
A pokol az pedig nem más mint az Istentől való örök elszakadás. A bűneik miatt gyötrődnek, és hogy Istent örökre elvesztették. A szenvedéseiket az ott lévő démonok nagyban megnövelik.
Nem Isten kínozza az embereket ott hanem a saját bűneik

válasza:"Ismerd meg önmagadat!"
Ha kialakult az EGYÉNISÉGED, akkor ebből nem csinálsz problémát. Ha még nem, ne keseredj el: Ez másokkal is előfordul.
Kapcsolódó kérdések:
A régi, korruptaknak befellegzett, igaz?
Lehet hogy volt már ilyen kérdés. Érdekelne hogy itt Magyarországon van/vannak-e olyan keresztény közösségek, gyülekezetek, ahol a tagoknak bizonyos szabályok szerint kell élniük (esetleg öltözködniük is), illetve a világi dolgoktól igyekeznek távol tartani magukat?
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!