Lehetek egyszerre a római katolikus, protestáns és ortodox keresztény gyülekezet tagja?
Római katolikusnak születtem, ezt nem tervezem befejezni, de szimpatikusnak tartom Luther Márton tanításait, ugyanakkor az ortodox kereszténység szentekhez való hozzáállását.
Gondot okozna, ha e 3 közösség tagja lennék, egyszerre? Kiderülne?

válasza:Ha nem is derül ki, ennek mi értelme lenne?
Amúgy nem értem mire gondolsz a szentekkel kapcsolatban vagy Lutherrel kapcsolatban. Kívancsi lennék mit értesz ez alatt.
Ha tetszik az ortodoxia legyél ortodox. Nem tudom mi értelme lenne annak, hogy három fele jársz vagy nem is értem mit szeretnél. Amúgy nem lehetséges. Az ortodox minimum újrabérmálnak, ha áttérsz hozzájuk. Hogy akarsz katolikus is maradni?

válasza:Szerintem inkább mélyedj el a tanításokban és úgy válassz magadnak lelki otthont.
Annak több értrlme és haszna lesz, mint hogy beakarod csapni a környezeted. Mintha Istent becsaphatnád...
Én azt javaslom köteleződj el az egyikfelé. Járhatsz ide-oda vendegként, érdeklődőként, azzal sincs baj, hogy felismered más egyházak értékeit, de ne próbáld becsapni az embereket. Ez nem volna helyes.

válasza:Meg nem is értem ezt hogy akarod kivitelezni. Ez a gyakorlatban biztos nem működne. Pl. Majd eljársz gyónni kétfele? Majd gyónsz a katolikusoknál és az ortodoxoknál is? Meg majd tartod az ortodox böjtöt, meg 2x ünnepled meg az ünnepeket? A Lutheránus egyházról meg nem is beszélve... nem értem. És majd hazudsz a papoknak, meg a lelkésznek?
Hidd el ez nem is fog működni. Választanod kell.

válasza:Meg gondolj bele! Majd hazudsz gyónásban? Ami egy szentség a katolikusoknál és ortodoxoknál is? Meg majd össze-vissza fogsz áldozni, miközben a Biblia figyelmeztet, hogy aki méltatlanul veszi az eucharisztiát az ítéletet von magaután?
Hidd el, ennek semmi értelme nem lenne.
Ha érdekel a többi egyház, tanulj, érdeklődj és térj át, ha másban hiszel. Csak azért mert a felmenőid katolikusok voltak, te még választhatsz mást.

válasza:A gyonással semmi baj nincs. Az a bűnmegvallásrol is szól.
Nekem semmi kifogásom nekem is volt olyan időm amikor beültem reformátusokhoz és hallgattam ortodox istentiszteletet is.
A vallási kíváncsiság nem bűn.
Az r.k. vallás számtalan lelki kincset rejteget a Biblián kívül, szentek êlete, egyházatyák vitái, a pápa enciklikái kimeríthetetlen lelki kincsestár.
Luthernek tulajdonított mondás igazábol Pál apostol írja ha jól emlékszem a korintiaknak.
Ez egy gyonyorű körmondat amit a refik csak a felét idézik. De előtte lévő gondolatai éppen olyan fontosak és ehhez kapcsolidóak.
Hát tudod.
....én úgy látom a refik elmentek Pál apostol felé mert az evangêlikusok csak a nêgy evangêlium, a katolikusok az egész Biblia egyetemességét szemlêlik. Tehát mivel a katolikusokat kritizáljak, nem akarnak az egyetemes régi egyhazatyaktól sem idézni.(Nem olyan mint MP)
Pedig egyetlen lênyeg az Krisztus. Nem Pál apostol.
Másik pedig az, hogy emiatt a református és az evagélikus bár egyháznak mondja magát de gyakorlatilag felekezet, mert nem vallja az egész Bibliának egyetemes mondanivaloját. Egyetlen egyház van, az egyetemes egyhàz.
Számomra az volt bosszantó a refiknél, hogy szinte mindegyik istentiszteleten szídták a katolikusokat. Hogyan lehet ez amikor 500 év eltelt. A pápát is gun yolják.
Ez nem fêr bele a krisztusi egysêges szeretetbe.
Te hogyan fogod viselni amikor visszautalnak kedvenc bucsucêdula történetre, az a sátáni, hogy ezt a régi történetet jelen korunkra is vonatkoztatják.
Akkor szàzszor inkább evangélisták. Ott kiszolgálják a bort is!

válasza:

válasza:"A gyonással semmi baj nincs. Az a bűnmegvallásrol is szól."
És gondolod nem számít bűnnek, hogy hazudik mindenkinek? Eltitkolt bűn lenne...
"Akkor szàzszor inkább evangélisták. Ott kiszolgálják a bort is!"
Az ortodoxok is.
Egyébként látszik, hogy az ortodoxia érdekli tulajdonképpen csak nem akar váltani.
"Különösen az indít meg, ahogyan a kegyelem radikális elsőbbségét hirdette, hogy az ember nem a saját érdemeiből vagy tetteiből, hanem egyedül Isten ingyen kapott szeretetéből és a Krisztusba vetett hit által igazul meg"
Azzal hogy az ember kegyelemből igazul meg, semmi újat nem mondott. Csak elkezdte tagadni a szabad akaratot. (Amit Kálvin még tovább vitt és kitalálta belőle a kettős predesztináció tanát.)
Nála senki nem felel a saját üdvösségéért tulajdonképpen. Nem csoda, hogy mára már a lutheránusok sem vallják Luther nézeteit.
Az ortodoxiában szinergia van. Az isteni kegyelem együttmunkálkodik az emberi válasszal. A kegyelem megelőzi az emberi cselekvést, de az embernek választania kell, együttmunkálkodni vele. Van lehetőség elfordulni vagy mellette dönteni. Az embernek van szabadsága. Mert ha nem szabad, akkor hogy tudná Istent szabadon szeretni vagy az embertársait?

válasza:Ha lelki otthonod a katolikus egyház, akkor megmaradhatsz akkor is az egyházban, ha nagyra tartod Luthert és a szentek ortodox mintájú tiszteletét.
Az nem közösség, ha minden vasárnap összegyűlünk, de nem beszélgetünk egymással. Csak látásból ismerjük egymást.

válasza:Kérdező, az nem zavar, hogy vannak olyan dolgok, amelyekben mindhárom egyház teljesen eltérően beszél? Összeegyeztethetetlen dolgokról beszélek.
Vagy Akvinói Szent Tamásnak hiszel, vagy Palamasz Szent Gergelynek, a kettő egyszerre nem megy, két ellentétes állítás nem lehet egyszerre igaz.
Úgy szeretnél ortodox gyülekezetbe járni, hogy Efezusi Szent Márkot eretneknek tartod? Pedig annak kellene őt tartanod katolikusként. Ha pedig nem tartod őt eretneknek, akkor talán tényleg az ortodoxok között a helyed. Ha pedig így van, szeretettel várunk.
Kapcsolódó kérdések:
A szavazásnál bejelölhetitek hová tartoztok éppen. NEM a vezetőségükről vagy a szervezetükről szóló vélemények érdekelnek, hanem az elveikről és a hitéletükről szólók. Tapasztalatok kiemelten érdekelnek (akik tagjai vagy tagjai voltak valamelyiknek, aki...
Csak, mert azt olvastam, hogy a fordítás félresikerülhetett és eredtileg Ádámot kettéválasztotta az Isten és így lett Éva. Meg férfi és nő. De akkor ezek szerint Ádám hermafordita volt vagy nemtelen? Mert az úr az embert a saját képére teremtette tehát Isten is...
Láttam videókat, hogy néhány gyülekezetben csak 2-3 eldöntendő kérdésre kellett válaszolni, hogy "Hiszed-e...? Elfogadod-e...?" stb. De hol vannak ezek? Engem ez tart vissza évek óta a bemerítéstől, mert képtelen vagyok kiállni emberek elé. Meghallom mikrofonban a...
Náluk ilyenkor az egyiptomi tízcsapás meg a pészáh a téma?
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!