Katolikusként tényleg kárhozatos, vagyis halálos bűn lehet a káröröm, a rosszon való gondolkodás vagy a buja kéjelgés cselekedet nélkül, ha szándékos?
Megkérdeztem az AI-t, s ezt írta... Ezen r*hadtul felhúztam magam. Ok, hogy nem hasznos, vétek, elvétjük a célt, ezt el is ismerem, de hogy a kárhozat képbe kerül miatta, s már meg kell gyónni, mert anélkül pokolra juthatok örökre, az számomra borzasztó nagy túlzás... Én világ életemben ezeket úgy kezeltem, hogy bocsánatos bűn, elég a tiszta szívű bűnmegvallás mise előtt vagy saját imádságban, mivel egy pap azt mondta nekem, hogy a gondolati bűnök miatt nem érdemes ostorozni magunkat, csak törekedjünk a kerülésére. Szerintem ez aggályoskodás. Engem marhára nem sarkallna erkölcsösebb életmódra, ha igaz lenne, jelszóval minek kerüljem az önkielégítést, a házasságom kívüli szexet stb., ha úgyis pokolra kerülök, már akkor is, ha érzékiségen gondolkodom, felizgulok valamennyire, de nem csinálom egyiket sem, még kicsit sem. Meg minek ne menjek oda és küldjem el az anyjába az XY-t, ha így is ugyanúgy pokolra kerülök, semmi különbség.
Ezt tényleg így van? Semmivel nem kisebb bűn?

válasza:

válasza:Igen ez ige mondja ahogy a 2es írta. Ugyanolyan bűn a gerlyedelem,kívánság stb. De ha Isten elé viszed,elmondod neki hogy segítsen neked ebben. Vegye el tőled a bűnös kívánságokat,hogy ne vidd tovább gondolatban,akkor ő segíteni fog. Nekem is sokat segített.
A legfontosabb lenne ha megtérnél Istenhez, azt írja az ige hogy megtisztít minden bűntől ha valaki megtér őhozzá. Eltörli minden bűnét,tenger mélyére veti,nem emlékezik meg róluk.

válasza:1-nek:
Az Énekek éneke az NEM egy szerelmi tortenet, hanem a hűséges Úr és a hűtlen "jegyese" kapcsolatának a metaforaja, ahol az Úr szeretete és ragaszkodása ellenére a "jegyese" minden jott-ment pogány eszmenek szetrakja a lábát.

válasza:

válasza:

válasza:#4.
Dehogynem. Az egy szerelmi történet is, ami arról is szól, hogy a szerelem Isten ajándéka. Rengeteg ilyen mű volt a Közel-Keleten.
#2.
Mi a bűnös vágy? És ha nem házas nőre? Akkor hogy lehet házasságtörést elkövetni?

válasza:8-nak
Rosszul tudod. Az Énekek éneke NEM szerelmi történet.
Kapcsolódó kérdések:
Például a kedvencem, amikor maguknál az adott tudósoknál jobban akarják tudni, hogy bizonyos hívő vagy spirituális tudósok a történelemben mit is gondoltak. Például amikor Bose nézeteit költői ateizmusnak nevezték. A gond csak annyi, hogy Bose hívő hindu volt és...
Például a keresztényeket nem érdeklik az, hogy Jézus életét másolták egymásról mint Noé története és a GilGames.
Tegnap egy haverommal beszélgettünk egy koncert után, és valahogy szóba került a hit meg a vallás. Mondtam neki, hogy engem néha érdekelnek ezek a kérdések, nem tartom automatikusan hülyeségnek. Erre elég lekezelően odavetette, hogy szerinte a keresztények nem is...
Tényleg képtelenek a keresztények a kritikus gondolkodásra?
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!