A Piusz Testvérület püspökszenteléséhez hogy viszonyuljon egy hithű katolikus?
Jelenleg nagyon is felkapott és megosztó téma. Jó lenne tudni, hogy mi a helyes út.
Aki nem katolikus az lehetőleg most ne szóljon bele. Hacsak nincs érdemi mondandója.

válasza:Én nem vagyok katolikus de nekem tetszik amit csinálnak. Ki a f@sz gondolta komolyan hogy a Novus Ordo jó ötlet lesz, amikor van Tridenti mise?
A római katolikus egyház ezen civakodása (ti. hogy a hivatalos vezetőség a tradíció ellen van) talán hozzájárult ahhoz is hogy miért nem vagyok egyelőre (vagy talán nem is leszek) katolikus.

válasza:

válasza:

válasza:Nekem önmagában nem lenne velük feltétlen bajom. Azzal igen, hogy odáig fajul a dolog, hogy skizmatikusan püspököket szentelnek.
De szerintem valahol hibás mindkét fél. A piuszosok is,mert egyáltalán nem hajlandók semmiféle párbeszédre, meg elég ellentmondásos egy társaság, mikor a hagyományos egyházi tanításra hivatkoznak, de a pápával nem hajlandóak semmit átbeszélni. Képmutató egy társaság. Nem kell elfogadni mindent, de a pápa a Katolikus Egyház feje, Szent Péter utóda, ha nem tetszik, akkor el lehet menni protestánsnak...
De felelős sok szempontból az Egyház is. A II.vatikáni zsinat után nagyon szigorúan álltak a "régi mise" és liturgia bemutatásához, holott ez igazából soha nem volt betiltva. Benedek pápa ezen enyhített, majd Ferenc pápa még szigorúbban vette... Szerintem nem kéne a régi rítust ennyire üldözni. Egyszer volt itt nálunk a templomban egy régi rítusú mise. Nem "piuszos", a segédpüspökünk mutatta be. Hát, annyian szerintem még itt nem voltak, egy gombostűt nem lehetett volna lejteni, pedig 3 hajós, nem kis templom.
Hozzám is közelebb áll ez a fajta lelkiség, mint a gitáros ugrabugra szentségimádáson, nem túl színvonalas szövegű, neoprotestáns gyülekezetektől átvett dalokkal. (De nem szeretnék megbántani senkit, bocsánat.) Ha ennek helye van és belefér a katolikus egyház sokszínűségébe, akkor talán a latin misét a trienti rítussal se kéne ennyire megbélyegezni. Talán akkor nem is lenne ekkora ellenhatás, mert a piuszosok szerintem az. Minél inkább tiltja, rosszallja, semmibe veszi az egyház azt a régi rítust, amit majdnem 400 éven át használt, annál többen radikálózni fognak és szakadnak el...

válasza:Az FSSPX engedetlenségre épült, s hát igen, aki megtagadja az engedelmességet a pápának, tagadván a Szentatya tekintélyét, az nem tagja az Egyháznak, nem is nevezheti magát katolikusnak.
De nyilván az egyházi vezetőségnek is van szerepe az egészben. Kriminális, amit a novus ordóban csinálnak, a hierarchiát meg ez nem nagyon izgatja, de a hagyományos rítust meg korlátozzák… mintha az Egyház kétezer éves hagyományának legitim liturgiája és szellemisége ellenség lenne.
Kapcsolódó kérdések:
Megkérdeztem az AI-t, s ezt írta... Ezen r*hadtul felhúztam magam. Ok, hogy nem hasznos, vétek, elvétjük a célt, ezt el is ismerem, de hogy a kárhozat képbe kerül miatta, s már meg kell gyónni, mert anélkül pokolra juthatok örökre, az számomra borzasztó nagy túlzás......
Római katolikusnak születtem, ezt nem tervezem befejezni, de szimpatikusnak tartom Luther Márton tanításait, ugyanakkor az ortodox kereszténység szentekhez való hozzáállását. Gondot okozna, ha e 3 közösség tagja lennék, egyszerre? Kiderülne?
Eszerint az értelmezés szerint, ha például én úgy érzem és mélyen meg vagyok győződve arról, hogy bűn házasság előtt bármilyen érintkezés (csók, ölelés stb.), akkor engedelmeskedjek a szigorúbb lelkiismeretemnek, mert ha szándékosan az ellen cselekszem és direkt...
Arra irányulna a kérdésem, hogy Magyarország úgy kb. a rendszerváltás óta napjainkig a felsőközéposztály, nagypolgári élet, vállalkozói terület, jobb életszínvonal intézményeit ki képviseli jobban? A katolikus vagy a református vonal?
Mi ez a Tridenti mise vs Új rítus téma? Kik azok a FSSPX? Mi ez a vita nagyjából? Miről szól? Annyira nem vagyok otthon ebben mert én sokáig abban a hittem a római katolikus egyház az az ami most van meg amit hittanon tanítanak. Teljesen meglepődtem mikor először...
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!