A Piusz Testvérület püspökszenteléséhez hogy viszonyuljon egy hithű katolikus?
Jelenleg nagyon is felkapott és megosztó téma. Jó lenne tudni, hogy mi a helyes út.
Aki nem katolikus az lehetőleg most ne szóljon bele. Hacsak nincs érdemi mondandója.

válasza:#20 Van különbség a szó szerinti értelmezés és a történelmi komolyanvétel között.
Nem az a lényeg hogy a hat nap tényleg hat nap volt-e, vagy hogy Ádámot tényleg agyagból teremtették, vagy hogy tényleg kígyó volt-e az édenkertben, vagy hogy Józsué tényleg a Napot állította meg, vagy a Földet.
De azért egyáltalán nem mindegy hogy Ádám és Éva léteztek-e, volt e bűnbeesés stb.

válasza:Úgy tudom, a Teremtés Könyvét a modern katolikus felfogás a (természetesen Istentől ihletett) szimbolikus zsidó irodalomba sorolja be. Ebben Ádám és Éva nem léteztek, ennélfogva nem is estek bűnbe. Az áteredő bűn a gyarló emberi természetünk velejárója.
Régi és új között abban egyetértés van, hogy az áteredő bűn bűn. Amit magában hordoz az ember, noha - ellentétben más, az élet során elkövetett bűnökkel - nem követett el tudva és akarva. A régebbi felfogás és az FSSPX (plusz sok-sok neoprotestáns fundamentalista felekezet) szerint azért valakik mások ezt elkövették, tudva és akarva. A modern katolikus felfogás szerint ezt más se követte el tudva és akarva.

válasza:#22 Csak hogy a zsidók sem így értelmezik. Jó, lehet vitatkozni az egzegézisen, de ha megkérdezel egy ortodox zsidót akkor ők konkrétan azt mondják hogy Isten teremthette olyannak a Földet hogy sokmilliárd évesnek nézzen ki, mert amikor Ádámot megteremtette, akkor Ádám is 20 éves volt, miközben csak egy pillanat alatt teremtette.
"Ebben Ádám és Éva nem léteztek, ennélfogva nem is estek bűnbe. Az áteredő bűn a gyarló emberi természetünk velejárója."
Csak hogy az Újszövetségben mindenki úgy beszél erről a két emberről, mint akik léteztek. Ráadásul: Az emberi természet miért gyarló? Olyannak lett teremtve? A Biblia szerint az ember eleve jónak lett teremtve, nem pedig gyarlónak, mert Isten csak jót tud teremteni.
Ráadásul még mindig nem egyértelmű hogy akkor a Neandervölgyi embernek volt-e halhatatlan lelke, vagy Isten random kiválasztott hominidákat akiknek lelket adott. Tiszta zavaros az egész.
Eláshatja magát a Katolikus Egyház ha tényleg nem hiszi el a saját természetfeletti koncepcióit és azt hogy léteznek természetfeletti beavatkozások és nagyobb csodák is.

válasza:[tegnap 16:40]: "Tiszta zavaros az egész." - Az. Felnőttesen hinni nem könnyű.
Ja, és nemcsak ortodox zsidók vannak, a kereszténységnél sokkal-sokkal kisebb zsidóság is megoszlik a saját irányvonalaira.
Kapcsolódó kérdések:
Arra irányulna a kérdésem, hogy Magyarország úgy kb. a rendszerváltás óta napjainkig a felsőközéposztály, nagypolgári élet, vállalkozói terület, jobb életszínvonal intézményeit ki képviseli jobban? A katolikus vagy a református vonal?
Megkérdeztem az AI-t, s ezt írta... Ezen r*hadtul felhúztam magam. Ok, hogy nem hasznos, vétek, elvétjük a célt, ezt el is ismerem, de hogy a kárhozat képbe kerül miatta, s már meg kell gyónni, mert anélkül pokolra juthatok örökre, az számomra borzasztó nagy túlzás......
Római katolikusnak születtem, ezt nem tervezem befejezni, de szimpatikusnak tartom Luther Márton tanításait, ugyanakkor az ortodox kereszténység szentekhez való hozzáállását. Gondot okozna, ha e 3 közösség tagja lennék, egyszerre? Kiderülne?
Eszerint az értelmezés szerint, ha például én úgy érzem és mélyen meg vagyok győződve arról, hogy bűn házasság előtt bármilyen érintkezés (csók, ölelés stb.), akkor engedelmeskedjek a szigorúbb lelkiismeretemnek, mert ha szándékosan az ellen cselekszem és direkt...
Mi ez a Tridenti mise vs Új rítus téma? Kik azok a FSSPX? Mi ez a vita nagyjából? Miről szól? Annyira nem vagyok otthon ebben mert én sokáig abban a hittem a római katolikus egyház az az ami most van meg amit hittanon tanítanak. Teljesen meglepődtem mikor először...
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!