Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A maszturbálás bűn? Spirituáli...

A maszturbálás bűn? Spirituális szempontból van jelentése annak, ha valaki önkielégít? Mit mondanak erről a vallások?

Figyelt kérdés
Aki önkielégít, az elkárhozik? De aki nem akar gyereket, akkor abba miért rakott ingert az Isten? Aki nem akar gyereket, az ne szórja a magjait? Nyugodtan írhattok bármit, akár gúnyolódó kommenteket is, lehet beszólni, állom a sarat. Csak azért tettem fel itt a kérdést, mert mástól nem merem ezt megkérdezni, mert szégyellem magam, gáz dolognak tartom.

aug. 24. 18:35
1 2 3 4
 1/38 A kérdező kommentje:
Nem a Szexualitás kategóriába írtam, mert tudom, ott az ilyenért egyből ugranának. Hanem inkább a vallási, vagy a spirituális megközelítése érdekelne.
aug. 24. 18:37
 2/38 anonim ***** válasza:
100%
A katolikusok szerint bűn. De senkiről se mondanak olyat, hogy "el fog kárhozni", hiszen minden bűn megbocsátható.
aug. 24. 18:57
 3/38 anonim ***** válasza:
37%
Nem véletlen volt az Ószövetségben parancs a fityma levágása. Ott aztán nem volt fitymacsattogtatás 😅
aug. 24. 20:17
 4/38 anonim ***** válasza:
56%

Igen, általában bűn. De azt még a katolikus egyház is megállapítja, hogy a súlyossága függ attól, hogy az illető mennyire szokott már hozzá, illetve egyéb körülményektől.

Inkább érdemes megfordítani az egészet: mi történik, ha valaki elhatározza, hogy abbahagyja? Ezt személyes tapasztalatból írom, mert nekem is sokáig nehéz volt leállni vele, hogy miután (remélhetőleg végleg) abbahagytam, sokkal nyugodtabb lett a természetem, sokkal jobban tudok magamon uralkodni, sokkal jobban kijövök az emberekkel. És ez valószínűleg azért van, mert már nem az ösztönök irányítanak mint embert, hanem úrrá lettem az ösztönökön.

Valahol egyébként azt olvastam (talán Sarah bíborosnál), hogy az önkielégítéssel az a baj, hogy kaput nyit egy csomó másik bűn előtt, vélhetően azáltal, hogy az ember nem teljesen ura az ösztöneinek (innentől nehezebb kezelni pl. a haragot, csalódottságot, stb.).

aug. 24. 22:15
 5/38 anonim ***** válasza:
22%

Ártasz vele másoknak? Nem

Örömet szerzel vele magadnak? Igen

Akkor hol itt a probléma?

aug. 25. 07:06
 6/38 anonim ***** válasza:
65%

"Ártasz vele másoknak? Nem

Örömet szerzel vele magadnak? Igen

Akkor hol itt a probléma?"

[link]

aug. 25. 07:16
 7/38 anonim ***** válasza:
14%

A probléma ott van, hogy ártasz magadnak.

Ártasz a kapcsolatodank.

Attól, hogy valami kellemes, meg örömet szerez, bőven lehet káros. Rengeteg ilyen dolog van... igaz a mértékletesség a kérdsé mindig.

aug. 25. 12:00
 8/38 anonim ***** válasza:
0%

Én csak arra hívnám fel a figyelmet, hogy az elkárhozásról, ha hiszünk Istenben, nem az emberk döntenek, így nem is az emberi szervezetek vagy intézmények.

Tehát egyházak dogmáít nem vehetjük végső érvként ebben a kérdésben.

aug. 25. 12:04
 9/38 anonim ***** válasza:
28%

Igen, az önkielégítésnek spiriutális szempontból van jelentősége.

A spiriutalitásról azt hiszem általánosságban elmondhatjuk, hogy az anyagi valóság fölé emelkedésről szól. Azaz arról, hogy nem fogadjuk el, hogy teljes létezésünket az anyag törvényei, az anyag viselkedése határozza meg.

A szexualitás az anyagi létezés gyökere és visszacsatolt fenntartója. A testi érzetek az anyag működésének jelenségei és késztetői. A késztetésekre adott reakciókból lesznek megszokások. A megszokások mutatják, hogy a létezés melyik formáját választjuk valósnak. Röviden az testi megszokások az anyaghoz kötnek. Az anyaghoz való kötődés gát az anyagtól nem függő létezés megvalósításában.

aug. 25. 12:09
 10/38 anonim ***** válasza:
46%

"az elkárhozásról, ha hiszünk Istenben, nem az emberk döntenek"

Ha nem hisz valaki Istenben, akkor sem.

"Tehát egyházak dogmáít nem vehetjük végső érvként ebben a kérdésben."

De attól még érdekelhet valakit, hogy az egyházak mit mondanak róla.

aug. 25. 12:42
1 2 3 4

További kérdések:

Miért számít bűnnek az önkielégítés?

Van ember aki képes megállni?

A Róma 13-ik fejezete (és az Újszövetség) szerint a kormányoknak való keresztény alárendeltség abszolút, vagy viszonylagos?

Tehát mit tehet meg egy magát kereszténynek nevező ember és mit nem, amikor engedelmeskedik az aktuális ország politikai hatalmának? Példa is érdekelne engem, hiszen minden nemzedék idejében követelnek az állampolgároktól szörnyű dolgokat, amelyeket a legtöbb magát...

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!