Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Milyen vallású lehet az a...

Milyen vallású lehet az a szerkesztő, aki azt írja, hogy "Mélyen vallásos és hisz Istenben", meg azt is, hogy "Olvasta a Bibliát, a Koránt és a Védákat, s meggyőződése, hogy ezek ezek nem Isten szavai"?

Figyelt kérdés

Vallástudomány, bibliakritika, koránkritika stb. terén szokott cikkeket szerkeszteni angol Wikipédián. Román származású, de Hollandiában él már rengeteg ideje, s sokat élt külföldön máshol is. Azt is írta magáról, hogy csupán két zsidó "prófétát" ismer: Spinozát és Einsteint, s hasonló számú indiai bölcset: talán Bosét, meg még nem tudom kiket.

Ha ezek nem lehetnek Isten szavai, akkor miért létezne Isten egyes számban? Kire gondol? Atonra? Mithrászra? Bár utóbbi is inkább egy kultusz volt, s nem egy monoteista vallás. Esetleg Tengrire? Bár az is inkább henoteizmus. Azt sem értem, hogy a felsoroltak milyen értelemben próféták számára. Einstein és Spinoza is tisztelte az ószövetségi próféták és Jézus erkölcsi radikalizmusát. Einstein ugyanezt tisztelte Buddhában is. Vagy ha létezik az egy Isten (Adonáj/Isten/Allah vagy a hinduknál Ísvara/Brahman, akinek minden istenség a megnyilvánulása a Védák szerint), akkor miért nem az ő szava egyik sem, amit neki tulajdonítanak?

aug. 26. 05:21
 1/6 A kérdező kommentje:
Akkor a felsoroltak erkölcsi radikalizmusát miért nem tiszteli?
aug. 26. 05:22
 2/6 anonim ***** válasza:
100%
Vedd fel vele a kapcsolatot és kérdezd meg tőle.
aug. 26. 09:19
 3/6 anonim ***** válasza:
El kell felejteni a kategóriákat.
aug. 26. 16:06
 4/6 anonim ***** válasza:

Tudor Georgescu (chatgpt mondta a megadott infók alapján).

Spinoza és Einstein nem hittek a személyes istenben, tehát abban, hogy van egy, az anyagi világtól elkülöníthető létező, hanem a természet rendjét tisztelték (Spinoza azt mondta, hogy isten a "mindenség természeti és fizikai törvényeinek összessége"). Viszont kérdés, hogy ez hitnek tekinthető-e Istenben? Szerintem nem, bár ateizmusnak is nehéz lenne mondani. Tehát aki hívőnek mondja magát, és ilyen embereket tart pozitív mintának, nem csodálom, hogy a vallások szent könyveit nem tekinti Isten szavának, hiszen ha nem hisz a személyes istenben, akkor a könyv se lehet egy ilyen lény megnyilatkozása. De szerintem ezek az emberek keverik a tudást a hittel. Mert arra a következtetésre, hogy nincs személyes isten, úgy jutnak, hogy átvizsgálják az emberiség tudásanyagát (történelmét, tudományos ismereteit, stb.), és megnézik, hogy ott integet-e valahol isten. Ha pedig nem, akkor azt mondják, hogy nincs is. Tehát a tudásuk alapján tesznek hitbeli következtetést. És pont ezért mondanám, hogy ez így már nem hit, hisz a tudástól válik függővé.

szept. 1. 20:18
 5/6 A kérdező kommentje:

#4.

"Spinoza és Einstein nem hittek a személyes istenben, tehát abban, hogy van egy, az anyagi világtól elkülöníthető létező, hanem a természet rendjét tisztelték (Spinoza azt mondta, hogy isten a "mindenség természeti és fizikai törvényeinek összessége"). "

Spinoza nem csupán ebben hitt, hanem abban, hogy van egy végső Substantia, ami minden mögött meghúzódik. Ő szerinte Isten. Úgy véli, ennek a megnyilvánulásai a természet törvényei, a szépség, a harmónia és minden más, ekképp a világ teljes mértékben Isten és voltaképp isteni, benne te és mindenki más is. Spinoza erre a hitre amúgy nem saját kútfőből jutott el, hanem erősen befolyásolta a zsidó kabbalisztika panenteizmusa, a heterodox keresztény közösségek, például az anabaptisták, kvékerek, kollegiánsok hite, emellett elég komoly párhuzamokat mutat a keleti vallások Brahmanjával, esetleg Taojával. Legutóbbira nincs egyértelmű bizonyíték, mivel nem ír róla, nem hivatkozik rá, ellenben más felvilágosult szerzők műveivel. Ugyanakkor az bizonyos, hogy a panenteizmust vitte tovább panteizmussá, s a monoteizmust vitte tovább monizmussá.

Einstein szintén hitt egy személytelen, spinozai Istenben, aki a természet törvényeiben nyilvánul meg, s ekképp rendezi a sorokat a természet mögött, a világ formájában nyilvánul meg, mint Őslényeg.

szept. 1. 20:52
 6/6 A kérdező kommentje:

#4.

"De szerintem ezek az emberek keverik a tudást a hittel. Mert arra a következtetésre, hogy nincs személyes isten, úgy jutnak, hogy átvizsgálják az emberiség tudásanyagát (történelmét, tudományos ismereteit, stb.), és megnézik, hogy ott integet-e valahol isten. Ha pedig nem, akkor azt mondják, hogy nincs is. Tehát a tudásuk alapján tesznek hitbeli következtetést. És pont ezért mondanám, hogy ez így már nem hit, hisz a tudástól válik függővé."

Szerintem is. Ugyanakkor még a spinozizmusban is lenne határozottan egy olyan dimenzió, ami határozottan nem materialista vagy empirikus. Ez a bizonyos Őslényeg vagy Substantia.

szept. 1. 20:55

Kapcsolódó kérdések:

Kik a szerkesztők, keresztények?

Nemrég találtam a gotquestions oldalt. Ha egy ismeretlen oldalra tévedek, akkor mindig utána olvasok a szerkesztőknek. Na itt nem találtam semmit se. Van olyan aki ismeri ezt az oldalt? Ha igen, az kérem ismertesse!

Ezt komolyan gondolka a szerkesztőség?

Nem az első két kép, hanem a többi. Illetve a szöveg. Igazából nem is tudom minek nevezzem, egyszerűen felháborítónak tartom. Nem tudok rá okot adni miért, de zavar hogy ezt poénosnak gondolják.Szerintetek? Ti a cikket elolvasva, a képeket megnézve mit éreztek? Mi az első ami eszetekbe jut?

Mikor fogják már fel egyes nagyokos szerkesztők, hogy a Mohamed karikatúrák csak feszültséget okoznak?

Komolyan mondom, lehet h szólás illetve sajtoszabadsag van, ám tudva levő hogy egyeseknek ez súlyos istenkaromlas, szentségtörés és kevesebbért is ölnek embert,a szélsőséges iszlam beallitottsaguak

A keresztény egyház és a Biblia szerkesztői megvezették az embereket?

Fokozatosan nővelték Jézus jelentőségét és ezzel egyidőben csökkentették a körülötte lévőkét. Pl Keresztelő János, akinek jelentősége evangéliumonként egyre kisebb, holott a legeslő evangéliumban még Jézus felett áll. Jézus testvéreit és rokonait is eltussolta az...

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!