Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mi a különbség a Magyarországi...

Mi a különbség a Magyarországi Örmény Apostoli Egyház és az Örmény Apostoli Ortodox Egyház között?

Figyelt kérdés
Mindkettő Magyarországon bejegyzett egyház.
2009. febr. 3. 18:03
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%

Mostanában olvastam valahol erről a neten, de nem jut eszembe a linkje. Valószínűleg a következőkről van szó:


A római központú nyugati keresztény egyház mellett számos keleti keresztény egyház is kialakult. Ezek közül nálunk a legismertebb a görögkeleti (orosz, görög stb.) egyház, de e mellett ilyen az örmény, a kopt, a szír, és egyéb többnyire kisebb, mint nagyobb keleti keresztény egyházak. Mindezeknek pedig van egy ortodox, azaz Rómától teljesen független, és egy katolikus, azaz Rómához kapcsolódó változata. A görögkeleti egyház katolikus változata a nálunk is virágzó görögkatolikus egyház. A Rómához kapcsolódás, illetve a Rómával szembeni autonómia minden egyháznál eltérő mértékű. Így van ez az örményeknél is. Az említett két egyház közül az első lehet a katolikus, a második az ortodox, azaz a Rómától teljesen független.

2009. febr. 5. 22:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/11 A kérdező kommentje:

Köszi szépen a választ!

Ezzel csak az a gondom, hogy pl. a görögKATOLIKUS egyház nem bejegyzett egyház, hiszen az az összKatolikus Egyház része. Akkor vajon az egyesült örmények egyháza hogy lehetne önnállóan bejegyzett?

De még1x: köszi :)

2009. febr. 6. 18:58
 3/11 anonim ***** válasza:

Elismerem, hogy bonyolult kérdés, és én sem vagyok ezzel tökéletesen tisztában. De ha továbbra is érdekel a kérdés, megpróbálom megkeresni azt a honlapot, ahol erről olvastam. Ott részleteiben ki van fejtve ez a kérdés.


Annyit azért még pontosítanék, és erre talán utaltam is, hogy a keleti katolikus egyházak függése a római központtól esetenként különböző. A görögkatolikus egyház valóban a legkevésbé autonómak közé tartozik, merthogy a püspökét a római pápa nevezi ki. Más egyházakban viszont a vezetőt az egyház tanácsa (szinódusa stb.) jelöli, és a pápa erősíti meg, vagy maga a vezető testület választja, és ezt a pápa csak tudomásul veszi, és számos köztes variáció van. De azért a görögkatolikus egyház is elég autonóm, saját rítusa van, saját egyházjoga (ami engedi a papok nősülését), saját hierarchiája. Úgy kell elképzelni a görög és a római katolikus egyház viszonyát, mint mondjuk egy leányvallalat és egy anyavállalat, vagy pl. egy szakszervezet és egy szakszervezeti konföderáció viszonyát. Attól még, hogy a leányvállalat az anyavállalat része (is), önálló egységként és jogi személyként is funkcionál. Egy ponton azonban már összekapcsolódnak. Ez a pont az egyes keleti katolikus egyházaknál máshol van, van ahol már csak szimbolikus.

2009. febr. 6. 21:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/11 anonim ***** válasza:

Az Örmény Apostoli Ortodox Egyház egy ókeleti egyház. Az ókeleti egyházak 451-ben váltak önállóvá. Katolikus és ortodox értelmezés szerint ekkor szakadtak el az egyetemes egyháztól. Ókeleti értelmezés szerint pedig éppan a katolikus-ortodox vonal szakadt el 451-ben az egyetemes egyháztól, mivel szerintük meg az ókeleti egyházak képviselik az egyetemes egyházat. Ennek van egy kis magyarországi része is. Az ősi örmény rítust használják a temlopmaikban.


Az Örmény Apostoli Ortodox Egyház tagságának 4-5 % a katolikus missziók hatására kilépett egyházából, s csatlakozott a római pápához, ezek az örmény katolikusok. Ők a katolikus egyház része, de nem a fő katolikus rítust, a latin rítust alkamazzák, hanem az örmény rítust.

2009. febr. 9. 16:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/11 anonim ***** válasza:

"Mindezeknek pedig van egy ortodox, azaz Rómától teljesen független, és egy katolikus, azaz Rómához kapcsolódó változata."


Pontosítok...


Keleti keresztény van 4 változat:

- ortodox / "görögkeleti" / pravoszláv,

- ókeleti / antkhalkedóni / miafizita / monofizita,

- nesztoriánus / asszír,

és:

- keleti katolikus.


A keleti katolikus (ennek része a görögkatolikus is) általában úgy jött létre, hogy a katolikus missziók az előbbi három csoportból kisszámú hívút "elcsábítottak".


Mindezeknek pedig van egy ortodox, azaz Rómától teljesen független, és egy katolikus, azaz Rómához kapcsolódó változata.

2009. febr. 9. 16:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/11 anonim ***** válasza:

Pontosítás ismét.


"A görögkatolikus egyház valóban a legkevésbé autonómak közé tartozik, merthogy a püspökét a római pápa nevezi ki. Más egyházakban viszont a vezetőt az egyház tanácsa (szinódusa stb.) jelöli, és a pápa erősíti meg, vagy maga a vezető testület választja, és ezt a pápa csak tudomásul veszi, és számos köztes variáció van."


Persze van több változat a keleti katolikus egyházak között. A világon él majd 1 milliárd katolikus. Ebből 950 millió nyugati katolikus és kb. 50 millió a keleti katolikus. A római pápa mint egyházfő mindegyiknek a feje, azonban külön egyházi törvények vannak a nyugatiakra és a keletiekre. A dogmák természetesen ugyanazok, de minden másban vannak különbségek, ezért vannak külön egyházi törvények is. A Codex Iuris Canonici CSAK a nyugati katolikusokra érvényes, a keletiekre van egy külön Codex Canonum Ecclesiarum Orientalium. Pl. a keleti katolikus papok lehetnek házasok, a nyugati katolikusak meg nem.


Ami a státuszt illeti, valóban van többféle. A legmagasabb státusz a pátriárkai egyházaké, melyek szinódusa pátriárkát választ, s azt csak jóváhagyja a római pápa. Ilyen pl. a Maronita Egyház. A legalacsonyabb státusz meg mint pl. a Magyar Görög-Katolikus Egyházé, melynek vezetője alá van rendelve az adott ország nyugati-katolikus főpapi vezetésének, itt szimpla kinevezésről van szó.

2009. febr. 9. 17:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/11 anonim válasza:

Véletlen akadtam rá a minap a kérdésre, s noha a válaszok elég alaposak, kicsit félrementek. Talán azóta tájékozódtál a valóságról, de ha nem, akkor szerény tudásommal elmondom:


Tényleg létezik örmény katolikus és örmény apostoli egyház is Magyarországon, de a kérdésben szereplő két bejegyzett egyház nem ezek megfelelője. Azaz: az örmény katolikus egyház tudtommal nincs külön bejegyezve. Tehát neki semmi köze a fent megnvezettekhez.

Az örmény apostoli egyház megalakulása - ahogy a válaszoló is helyesen mondta - a 451-es Khalkédóni Zsinathoz köthető. Ennek magyarországi képviseletéről lenne elvileg szó mindkét nevezett esetben. De akkor jogos a kérdés, hogy miért van kettő. Elvileg ˝örmény apostoli egyház˝ néven kellene szerepelniük, de ez már addigra bejegyzett név volt, azaz foglalt, így kénytelenek voltak az ˝ortodox˝ szócskát közbeékelni. A másik egyház létezése tudomásom szerint politikai vonatkozású.

Tehát először a Magyarországi Örmény Apostoli Egyházat jegyezték be. Mivel papra is szükségük volt, ezért az örmény apostoli egyház (ami Örményországban, Ecsmiadzin városában székel) küldött egyet Hajr Barszegh személyében. A pap később az egyházat bejegyző örmény kisebbségi politikusoktól elhatárolódott, s ezért új néven jegyeztette be az örményországi apostoli egyházzal jogfolytonos egyházat: ez az Örmény Apostoli Ortodox Egyház.

Ennyit felületesen. Ha pontosabban és tényszerűbben vagy rá kíváncsi, szólj, s én kifaggatom hiteles forrásaimat :)

2009. júl. 22. 11:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/11 A kérdező kommentje:

Nagyon köszönöm a pontos tájékoztatást, magam is ilyesmit sejtettem.

Kíváncsi vagyok a részletekre, így ha nem gond, kikérdezhetnéd azokata a forrásokat. :)

köszönöm

2009. júl. 27. 20:32
 9/11 anonim válasza:
Erre én is kíváncsi voltam :) köszi
2010. júl. 17. 17:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/11 anonim ***** válasza:

Nos, "asszem" van itt némi tisztáznivaló:


1, Az örmény egyház elszakadt a katolikustól. Pontosabban, időszámitásunktól kezdve különállt. Olyan, mint egy cserje: a gyökere egy, de a föld felett egyből elágazik. Igaz, csak a 300-as évek közepén lett államvallás, de gondoljumk csak bele, a katolikus egyház Jézus korában elkezdődött, de csak jóval később lett államvallás Rómában. Mivel, az örmények elsősorban nem szándékosan fejlődtek külön, hanem a földrajzi elszigeteltség miatt.


2, A vallási vezetők:

Katolikusoknál: Római Pápa(

2013. jan. 4. 22:50
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!