Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Megmagyaraznatok nekem ezeket...

Megmagyaraznatok nekem ezeket a bibliai idezeteket?

Figyelt kérdés

Üdv

Szóval lenne egy házink amiben Szent Pál szeretethimnuszának a következő idézetéről írjunk egy fogalmazást(1Kor 13,4-7). Valamennyire értem h miről kell írni de szeretnem hallani papok vagy esetleg más teológiával foglalkozó személyek véleményét mivel úgy könnyebb lenne áterezni azt amit írok és nem csak egy üres szöveg lenne.

Előre is koszi és íme az idézet is.


A szeretet türelmes, a szeretet jóságos, a szeretet nem féltékeny, nem kérkedik, nem is kevély. Nem tapintatlan, nem keresi a maga javát, nem gerjed haragra, a rosszat nem rója fel. Nem örül a gonoszságnak, örömét az igazság győzelmében leli. Mindent eltűr, mindent elhisz, mindent remél, mindent elvisel.


2012. jún. 12. 15:16
 1/1 anonim ***** válasza:

"A szeretet türelmes, a szeretet jóságos, a szeretet nem féltékeny, nem kérkedik, nem is kevély. Nem tapintatlan, nem keresi a maga javát, nem gerjed haragra, a rosszat nem rója fel. Nem örül a gonoszságnak, örömét az igazság győzelmében leli. Mindent eltűr, mindent elhisz, mindent remél, mindent elvisel."


Pál apostol itt azt sorolja fel, hogy mely tulajdonságokat kell kifejlesztenünk magunkban. Ezek a tulajdonságok mind megvoltak Jézus Krisztusban. Azért fontos, hogy kifejlesszük őket magunkban, mert ezek mind erényes tulajdonságok; aki gyakorolja őket, az nem vágyik elkövetni semmilyen bűnt, önzetlen, igazságos, krisztusi.

Vegyük sorra őket: a türelem egy erény, ha a mindennapi életben türelmesek vagyunk, ez segít elejét vennünk számos konfliktusnak.

Az, hogy jóságosak vagyunk, azt jelenti, hogy igyekszünk jót cselekedni másokkal, segíteni másokon. Ha ez a proszociális tulajdonság több emberben meglenne manapság, jobb lenne a világ, sokkal kevesebb lenne az önzés, a bűnözés, a nyomor.

A féltékenység gyakori konfliktusforrás, így ha valaki nem féltékeny, nagyobb eséllyel lesznek kiegyensúlyozottak ez emberi kapcsolatai.

Kérkedni azt jelenti: dicsekedni, akár szóban, akár a metakommunikációnkkal. Kérkedik az is, aki új, drága, divatos ruhákban járkál, hogy ezzel kifejezze, mennyivel "többet ér" másoknál. Az ilyen ember tévesen hiszi azt, hogy márkás ruhái (telefonja, akármije) révén jobb másoknál - az ilyen embernek alázatosabbnak kéne lennie.

A kevélység azt jelenti, hogy lenézünk másokat, akik valamiben nem igazán jók.

A tapintat szintén segít harmonikus kapcsolatban lennünk embertársainkkal, magába foglalja az udvariasságot, előzékenységet.

Aki nem keresi a maga javát, az önzetlen, mások jólétét a saját érdekei elé helyezi.

Az, hogy ne gerjedjünk haragra, avagy toleránsak, kompromisszumkészek legyünk, szintén kulcsfontosságú a mindennapi életben, ha szeretnénk békében élni a minket körülvevő emberekkel.

Az, hogy valaki a rosszat nem rója fel, azt jelenti, hogy nem a rossz, hanem a jó dolgokat veszi észre, magyarán szólva optimista.

Aki mindent eltűr, az türelmes, kitartó, van önuralma.

Az, hogy mindent elhisz, arra utal, hogy bizakodóaknak kell lennünk, meg kell előlegeznünk a bizalmat és a jóindulatot embertársaink felé, mert ha bizalmatlanok, hitetlenek vagy gyanakvóak vagyunk, aligha alakíthatunk ki tartós, erős, jó kapcsolatokat másokkal.

A remény a lélek horgonya, segít minden megpróbáltatást elviselnünk, és kitartóaknak lennünk a nehézségek közepette is. A kitartás során fontos, hogy ne zúgolódjunk, türelemmel és béketűréssel viseljük a megpróbáltatásainkat, ne fogcsikorgatva, mert derűsen mindent sokkal könnyebb elviselni.

Egy szó, mint száz, ha ezek a tulajdonságok minden emberben meglennének, jobb lenne a világ. Ezért is kell törekednünk arra, hogy kifejlesszük őket magunkban, hogy legalább a világnak azt a piciny szeletét, amely minket körülvesz, jobb hellyé tegyük.

2012. jún. 12. 15:40
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!