Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Vegyes (református-katolikus)...

Vegyes (református-katolikus) házasságban élő hívők, hogyan tudtok együttélni a hitbeli különbségeitekkel, beleértve a gyereknevelést?

Figyelt kérdés
2012. jún. 25. 08:17
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
43%

Vitatkoznak! Te istened, én istenem.

Ez a felemás iga. Nagyon óv Isten, az ilyen házasságba ne menjünk bele, mert nem áldásos.


2Kor 6,14 Ne legyetek hitetlenekkel felemás igában; mert mi szövetsége van igazságnak és hamisságnak? vagy mi közössége a világosságnak a sötétséggel?

2012. jún. 25. 08:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/16 A kérdező kommentje:

Bocsánat! Ha te katolikus vagy és a házastársad református, akkor ő már egyből hitetlen a számodra és a sötétséget képviseli? (meg tegyük hozzá, marha sok szeretet lehet ám egy ilyen kijelentésben...)

Mert ha ilyen hozzáállással házasodsz, nem csodálom, ha vita van.

De én most olyanokra gondoltam, akik kölcsönösen tisztelik egymást... :S

2012. jún. 25. 08:40
 3/16 A kérdező kommentje:

Hogy tiszta legyen: olyanok válaszát várom, akik ilyen házasságban élnek és meg tudták ezt oldani!!!


Kívülállókét, bocsássatok meg, de NEM, mert egész más valamiben benne élni, mint gondolni valamit egy nem ismert helyzetről.

2012. jún. 25. 08:42
 4/16 Salx Narval ***** válasza:
Én úgy gondolom, hogy a vita talán a gyerekek neveltetése terén kezdődhet, hiszen a házasság előtt elfogadták egymás hitét és feltételezem a kölcsönös szeretet, tisztelet is megvan. Az viszont nehéz dió, hogy a gyerekek az apa, vagy az anya vallását vegyék e fel. Talán az legbölcsebb, ha nem vitáznak rajta, hanem a gyerekek megítélésére bízzák ha eljött az idő. Szerintem működhet ez a dolog, két normális ember között. Nincs akkora eltérés a két vallás között, hogy kizárja az együttélést.
2012. jún. 25. 08:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/16 anonim ***** válasza:
...ha nem veszik komolyan a hitüket, jól meg vannak. Mikor a gyerekeken kell dönteni, hogy melyik vallásba, ott lesz a nézeteltérés.
2012. jún. 25. 09:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/16 A kérdező kommentje:
hm, esetleg az nem működik, hogy felváltva lesz a gyerekek vallása, egy ilyen, egy olyan? Ez tűnik a legdemokratikusabb megoldásnak.
2012. jún. 25. 10:08
 7/16 anonim ***** válasza:

ez a kérdés már volt

de most ha a ref.-ok és a kat.-ok is Istenben hisznek akkor mi a gond???

2012. jún. 25. 10:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/16 Andizsuzsi ***** válasza:
86%
Én nem vegyes házasságban élek, viszont abban nőttem fel. Soha nem hallottam, hogy a szüleim a vallás miatt veszekedtek volna. Anyám katolikus, apám református. Én katolikus vagyok, ha fiú lennék, akkor református, a szüleim így egyeztek meg annak idején. Ennyi. Mivel sokat jártam református istentiszteletre is, mindkét vallás szertartásába belekóstoltam, de gyerekként sem zavart, hogy különbözőek. Két teljesen különböző vallású ember, sőt vallásos és ateista is tud szerintem normálisan együtt élni, ez csak a kölcsönös elfogadáson és tiszteleten múlik.
2012. jún. 25. 11:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/16 anonim ***** válasza:

Ez nem pusztán elfogadás és tisztelet, hanem közöny.

Ha ilyen kétféle hátérrel köt két ember házasságot, akkor eleve ÍGY KELL hozzáállniuk, mert különben nem működhet. Egy bizonyos határon túl nem firtatjuk a dolgokat, 'oszt jó van'. Csak az a kérdés, hogy a Bibliaírók ilyen egységről beszéltek-e?!


"hm, esetleg az nem működik, hogy felváltva lesz a gyerekek vallása, egy ilyen, egy olyan? Ez tűnik a legdemokratikusabb megoldásnak."


Ebből lesznek a skizofrének... Ebben az esetben (SEM) a gyermeket nem volna szabad megkeresztelni csecsemőkorban, majd ha felnőtt fejjel döntőképes, akkor maga döntse el!

Persze, akkor is ott van az a probléma, hogy milyen szellemben neveljék, kinek a világnézete szerint.


Úgyhogy tényleg nagyon fontos a Biblia figyelmeztetése. Aki kicsit is komolyan veszi a hitét, az hasonló világnézetűt vesz el, mert különben nagyon komoly terheket vesz a vállára.

2012. jún. 25. 13:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/16 A kérdező kommentje:
Nem lesz senki skizofrén, mivel egy gyerek csak egy vallású lesz. Szerintem az meg igencsak gázos, ha valaki azért hagy el valakit, mert az egyik protestáns, a másik nem. Azok nem hívők, hanem vakok. Ez bennem fel sem merül, akkor sem, ha beszólásokat kapok, hogy nem veszem komolyan a hitemet. Nem hinném, hogy a hit azt jelentené, hogy távoltartom magam a más vallásúaktól és/vagy ráerőltetem a véleményemet másra.
2012. jún. 25. 13:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!