Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Igaz az, hogy a református és...

Igaz az, hogy a református és az ortodox egyház általában elég nacionalista, a katolikus a nemzetköziséget hirdeti, a neoprotestáns és kisegyházak szerint meg nem számítanak az olyan világi kategóriák mint a nemzetek?

Figyelt kérdés

2012. jún. 29. 23:24
 1/7 anonim ***** válasza:

Emberi szempontból egyáltalán nem számítanak a nemzetek. Szerintem mindenkinek egyforma értéke van. Bár ez a gyakorlatban sajnos nem igazán látszik és nehéz az embereknek egyenlő esélyt adni, egyenlőséget biztosítani. A kultúra, a tudás szintje, minősége és a földrajzi hely, ahol élnek az emberek sok mindenben különbözik egymástól.

Senki sem felsőbbrendű! Lehet mondani, hogy vannak csodáaltos emberek, akik nagyon sokat tettek xy dologért, de születés, faj stb... alapján dícsérni valakit elég...


Amúgy nem igaz. A pap akit ismerek katolikus és szerintem fanatikus Hungarista.

2012. jún. 29. 23:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:
Egyébként mindenkinek a népek együttműködését és barátságát kellene hirdeteni.
2012. jún. 29. 23:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 anonim ***** válasza:
Szerintem nem ezen múlik. Katolikus gimibe jártam, ott gyakorlatilag elvárt volt a (szélső)jobboldaliság, nem csak a diáktársak részéről, de a tanárok is ilyenek voltak, sőt, a papok is (hajaj, mik mentek ott...).
2012. jún. 30. 01:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 anonim ***** válasza:

Ennyire nem lehet sarkítani a dolgot, csak bizonyos tendenciákat lehet megfigyelni. Ez mindig nagyon függ az adott történelmi helyzettől, politikai szituációtól, a kor filozófiai irányzataitól, az aktuális teológiai gondolkodástól, és az adott keresztény személytől is.


Ha mégis általánosítani kellene: a katolikusok nemzeti egyházban gondolkodnak. Az adott országban a katolikus egyház igenis hazaszeretetre buzdít, a hit része (vagy abból következik) a nemzeti öntudat is. A kisegyházak többségének nincs történelmi múltja: ritkán kellett politikai tényezőkre reagálnia. Az ilyen gyülekezetekben sokkal fontosabb a személyes hit mint a nemzeti kérdések. A reformátusok általában elég aktívan politizálnak is. De nem azért, mert ez egyházi előírás, hanem mert a hitvallásukból következik, hogy az egyén felelős a közösség életéért is. Viszont ez nem jelent feltétlenül jobb- vagy baloldaliságot: lehet, hogy Magyarországon inkább jobbra húznak a reformátusok, de más országokban nem feltétlenül. (Például a 19. században kifejezetten liberálisak voltak: sokan mondták, hogy ki kell venni az oktatást az egyházak kezéből, ne kelljen egyházi esküt tenniük a hivatalnokoknak, legyen világi házasságkötés és azt fogadják el, az anyakönyvezés ne csak egyházi feladat legyen, stb. De miért voltak ilyen liberálisak? Történelmi és politikai okokból: minden ilyen egyházi dolog akkor katolikus befolyás alatt volt. Úgy tudtak magukat valahogy kivonni a katolikus befolyás alól, hogy igyekeztek az állam segítségével katolikus-mentes övezetet létrehozni.)

2012. jún. 30. 08:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 anonim ***** válasza:
Lehet, hogy egy-egy pap, egyházközségre nem lehet általánosítani, de az szent, hogy a katolikus anyaszentegyház és maga a Vatikán is, élén a pápával, internacionalista. Sőt, egy két éve a pápa jelentette ki, hogy ő bizony támogatna egy keresztény értékekkel bíró világkormányt.
2012. jún. 30. 09:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:

Én katolikus vagyok és hungarista. A katolikusság és a nemzetszeretet egyáltalán nem fér össze. A Jelenések könyvében is olvashatod, hogy a nemzetek ítéltetnek meg, tehát nem csak személyek, hanem a nemzetek is! A katolikus vallásban (talán máshol is? ezt mondják meg mások) van olyan, hogy szeretetrend, ami kimondja, hogy teljesen normális, sőt, kötelező a saját csoportodba (pl. család, nemzet) tartozót jobban szeretned, mint aki másik csoportban van. Pl. ha a gyereked fuldoklik meg egy idegen és csak egyet tudsz kimenteni, a gyerekedet mented ki, ugyanígy ha egy magyar vagy egy délafrikai kér segítséget, akkor előbb a magyarnak kell segítened, ha magyar vagy, mert az áll hozzád közelebb. Ez nem jelenti azt, hogy szabad gyűlölnöd, aki távolabb van tőled, de szabad sőt kell is jobban szeretned azt, aki közelebb van, mint aki távolabb. Ez tök normális dolog.


Hogy az Egyház miért ilyen... Ennek történelmi is szervezeti okai is vannak. A magyar ellenállásba a Habsburg időkben belefolyt a vallás, mert a Habsburgok katolikusok voltak, és az is lázadást jelentett, ha Te meg református vagy. Ezen kívül helyi egyházak vannak a reformátusoknál, míg a katolikusoknál van egy nemzetek feletti kp., a Vatikán. Amúgy olvass két vh közötti katolikus magyar papokat, na azok aztán nacionalisták voltak! pl. Szivós Donát bencés tanárnak van a Magyar vagyok! c. nagyon jó könyve: [link]

2012. jún. 30. 22:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 anonim ***** válasza:
Előző vagyok: a katolikusság és a nemzetszeretet összefér, bocsi, elírtam. :-) De a többiből kiderül, hogy igenis úgy értettem, hogy összefér!
2012. jún. 30. 22:07
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!