Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Vannak köztetek protestánsok?...

Vannak köztetek protestánsok? És ha igen elmondanátok miben különbözik a katolizmustól? Pozitívumok/ negatívumok?

Figyelt kérdés

2012. júl. 3. 19:17
 1/3 anonim ***** válasza:

Kedves Kérdező!


Én Református vagyok.


Íme a különbségek:


A Katolikusok Szűz Máriához és Szentekhez imádkoznak. A Katolikusok szerint az Üdvösség elérése a jó cselekedetekben találtatik meg. A katolikusoknál van gyónás, és a papok cölibátust (papi nőtlenséget) vállalnak.

A Katolikus Templomban van oltár és oltárkép. A Templom tetején kereszt található.


A Reformátusok a Szent Bibliát veszik alapul. A Reformátusok csak két Sákramentumot (jelentése: Szentség) ismernek: a Keresztséget és az Úrvacsorát. A Reformátusok szerint Isten és ember között egy közbenjáró van: Jézus Krisztus. A Reformátusok nem hisznek a gyónásban, a purgatóriumban, nincs náluk Mária kultusz. Az egyetemes papság elvét vallják. A Református lelkészek házasodhatnak.

A Református Templomban nincs oltár, sem oltárkép. A Templom tetején csillag vagy kakas található.


Röviden ennyi. :)


Áldás, békesség!

Mihály

2012. júl. 3. 19:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 anonim ***** válasza:

Szia!


Először is fontos hangsúlyozni, hogy mind a katolikusok, mind a protestánsok keresztények, akik Krisztust követik. Az első századokban egységes volt ez a kereszténység így a római katolikus vallás gyakorlatilag a IV. századtól létezik, amikor a kereszténység államvallássá lett. Nagyon sok mindent megváltoztattak az eredeti bibliai tanításokhoz képest és ez ellen léptek fel a reformátorok, akiknek a protestálásából (tiltakozásából) alakult ki a protestantizmus.


Mivel Luther - az evangélikus felekezet megalapítója - azelőtt búzgó katolikus volt, így nem szakított olyan radikálisan a római istentiszteleti formákkal, mint a legtöbb később reformátor, például Kálvin, aki a református egyház megalapítója volt. Luther alapelve az volt, hogy az egyházban minden szabad, ami nem ellenkezik az evangéliummal. Így - bár a latin helyett áttértek a nép nyelvére - templomaikban továbbra is megtalálható az oltár, a kereszt, a papi ruhák, a gyertyák, a keresztvetés, amelyeket a legtöbb protestáns egyház - köztük a református - is elvetett, mint túl katolikus dolgokat. Az evangélikusok azonban úgy vélik, hogy a liturgiának ezek a formái nem követelmények, mégis értékesek, részint a szépségük folytán, részint azzal, hogy általuk részesedünk a megelőző korok hívő keresztény családjainak a vallásos tapasztalatában. A magyarországi evangélikus templomokban is találunk tehát Jézus Krisztust, vagy bibliai személyeket és történeteket kiábrázoló oltárképeket. Ezeknek a templomba bevitelét a reformátusok nem helyeselik. Ha nem is olyan nyomatékkal, mint a Római egyház, az evangélikusok is azt tartják, hogy a kereszteletlenül elhalt kisdedek nem üdvözülhetnek. Ezért ők is megengedik az un. szükségkeresztséget, ilyen a reformátusoknál nincs. Az úrvacsorával kapcsolatosan Luther arra a meggyőződésre jutott, hogy az emberi bűnért a teljes elégtétel már meghozatott a mi Urunk keresztre feszítésével, így a római tanítás a miséről és az áldozatokról értelmetlenné vált számára. Az Úrvacsora az evangélikus tanítás szerint a hívők találkozása az élő Istennel, aki valóságosan jelen van: a megszentelt kenyér és a bor Krisztus valódi teste és valódi vére, jóllehet a kenyérben és a borban semmiféle fizikai változás nem történik. A kenyér alatt náluk ostya értendő. A reformátusok nem fogadták el Luther tanítását, hogy Krisztus teste és vére valósággal jelen van az Úrvacsorai jegyekben, szerintük, ha Krisztus egyszer az ő igéjében és Szentlelkében velük van, az igazi hitnek semmi szüksége nincs arra, hogy őt még testileg, szájjal ehetően is magához vegye. Jézus szava: "ez az én testem" szerintük egyszerű jelképes beszéd, amivel az Úr, mint minden keleti ember, sokszor élt tanításai során.


A protestánsok vallják a "sola scriptura" egyedül a Szentírás elvét, vagyis tanításaikat kizárólag a Bibliára alapozzák. A katolikusoknál a tanításokat a Bibliára és a szenthagyományra építik. A protestánsok Bibliája rövidebb, nincsenek benne az apokrif iratok. A protestánsok egyházszervezete demokratikus, a vezetést a tagok választják, a katolikus egyház feje a pápa és a klérus irányítja. Hirtelen ennyi jutott eszembe...


Üdv. Péter

2012. júl. 4. 08:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/3 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm a tartalmas válaszokat.
2012. júl. 6. 20:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!