Ahogy a legtöbb weboldal az interneten, ez a webhely is cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Kultúra és közösség » Vallás

A kérdés

Mennyibe kerül egy keresztelő? Amit az egyháznak kell fizetni.


 2009. aug. 7. 11:12  Privát üzenet  Tetszik 

A válaszok
Az egyháznek nem kell fizetni semmit. A keresztelő ingyenes szertartás. Nálunk is most volt

A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 67%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/7Időpont 2009. aug. 7. 11:15 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Én úgy tudom, hogy fizetni kell és a keresztszülők szokták.Amikor az esküvőnk volt akkor is kellett.Bár akkor lehet, hogy mindenhol másképp müködik.
Köszönöm!

# 2/7Időpont 2009. aug. 7. 11:26 Privát üzenet
A keresztelés ingyenes!


A keresztség szentsége eltörli a bűnöket, Isten gyermekévé és az Egyház tagjává tesz. A keresztségben nevet és védőszentet kap a megkeresztelt. Más szentségek csak a keresztség után vehetők fel.

Katolikus keresztelést gyermek keresztelése esetén legalább a szülők egyikének kell kérni, lehetőleg a lakóhely szerint illetékes plébánián, de megfelelő okból kérhetik más plébánián is. Mindig kérhető a keresztelés a következő plébániákon: Budapesten a Szent István bazilikában, a Zuglói Páduai Szent Antal Plébánián, (XIV. Bosnyák tér) illetve az Esztergomi Főszékesegyházban. Ezeken a plébániákon a plébánosnak a hozzá fordulók szentségekkel való ellátására teljes körű felhatalmazása van.

Az Egyház kéri, hogy a szülők illetve keresztszülők (ha vannak), a keresztelés előtt oktatáson vegyenek részt. (Ez 7 év alatti gyermek keresztelése esetén szükséges.) Az előkészítő foglalkozások száma és gyakorisága a jog szerint nincs megszabva, nem kell indokolatlanul hosszúnak lennie.

A kereszteléshez szükséges, hogy legalább az egyik szülő vállalja a gyermek katolikus nevelését. A gyermek katolikus nevelésére vonatkozó ígéretet akkor is bizalommal kell fogadni, ha a szülők más (idősebb) gyermeküket korábban hitoktatásra nem járatták. A gyermek megkeresztelésének nem feltétele, hogy a szülők egyházilag rendezett házasságban éljenek, illetve visszamenőleg egyházközségi hozzájárulást ("egyházi adót") fizessenek.

Keresztszülő lehet az a tizenhatodik életévét betöltött személy, aki alkalmas, és szándékozik is ezt a tisztséget viselni; aki katolikus, megbérmált és az oltáriszentséget már magához vette, a hithez és a vállalandó tisztséghez méltó életet él; nem köti semmilyen törvényesen kinyilvánított kánoni büntetés (pl. Ha házas, egyházilag rendezett házasságban él.); nem apja vagy anyja a keresztelendőnek. Ha a keresztelést végző pap nem tud meggyőződni a keresztszülők alkalmasságáról, saját plébánosuktól kér keresztszülői igazolást.

Aki a keresztszülőség feltételeinek nem felel meg, azt tanúként lehet bejegyezni az anyakönyvbe, ha nincs keresztszülő, akkor a tanú jelenléte is elegendő a keresztség kiszolgáltatásához.

Ha a szülők egyike sem katolikus, de mégis a katolikus keresztelést kérik gyermekük számára, meg kell jelölniük olyan személyt, aki a gyermek katolikus nevelését vállalja, és a keresztszülőség feltételeinek megfelel, a gyermekkel azonos településen lakik, és segíteni fogja katolikus nevelését.

A felnőtt jelentkezőket a plébániák szokása szerint személyesen és gondosan fel kell készíteni. Bár a felkészülés a keresztény életbe való fokozatos bekapcsolódást is megkívánja, ez nem jelenti sok éves gyakorlati idő előírását. Nem bocsátható keresztelésre az a felnőtt, aki érvénytelen, és egyházilag nem is rendezhető házasságban él.

Felnőttek keresztelése esetén egyazon szertartás keretében kötelező a bérmálás és az Eukarisztia szentségének kiszolgáltatása is.
[link]

Ha kántort is kértek az ő munkabérét természetesen ki kell fizetni.
Ha nem kértek, maga a keresztelés ingyenes.

A válasz 50%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 68%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/7Időpont 2009. aug. 7. 11:33 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A keresztelés és az esküvő is ingyenes. Maga a szertartás. Amit extrába kérsz azt kell megfizetni: orgona, ministráns, díszítés, külön zene.....stb

A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 82%-ban hasznos válaszokat ad.
# 4/7Időpont 2009. aug. 7. 11:42 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Nekünk a pap azt mondta hogy tilos pénzt adni a keresztelőért!! Viszont a perselybe tettünk....

A válasz 76%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 86%-ban hasznos válaszokat ad.
# 5/7Időpont 2009. aug. 7. 12:03 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A keresztelő tényleg ingyenes, de az esküvő nem. Legalábbis a mi papunk azt mondta, hogy ami elintézhető a szokásos mise alkalmával azért nem kell fizetni. Viszont az esküvő és temetés nem akkor van, tehát azért fizetni kell. Ennek ellenére megjegyezte, hogy az adományokat szívesen veszik. Mi 15 ezret adtunk + asztaldíszt kértek az 5 ezer volt.

A válasz 25%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 93%-ban hasznos válaszokat ad.
# 6/7Időpont 2009. aug. 7. 14:04 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Egyházadót fizettünk csak keresztelő előtt, ami 3.000,-Ft volt, de csak azért, mert GYÁS-on vagyok, egyébként 5.000,- lett volna. A többi ingyen volt.

A válasz 25%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 81%-ban hasznos válaszokat ad.
# 7/7Időpont 2009. aug. 8. 18:03 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Keresztelő helyett babaünnep?
Keresztelő Pécsen hogy? Hol?
Lehet ez a keresztelő ruhája a 15hónapos kislányomnak, piros-fehér-rózsaszín kockás ruha? Római katolikus templomban lesz.
3 hónapos kisfiúnak keresek őszi keresztelő ruhát! Milyen oldalakon érdemes szétnézni, mert eddig nem találtam csak olyat ami nem igazán tetszett?!
Keresztelő ruhát tisztítóba viszitek mielőtt használjátok?
Hogy zajlik egy keresztelő?

Kérdések a Kultúra és közösség rovatbólKérdések a Vallás rovatból
Minden jog fenntartva © 2018, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Sitemap | Jogi nyilatkozat | Adatvédelmi szabályok | WebMinute Kft. | | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu