Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mi lehet a magyarázat erra a...

Mi lehet a magyarázat erra a halál közeli élmények során tapasztalt jelenségre?

Figyelt kérdés
Azon jelenségről szólva, ami sok klinikai halálból visszatért ember közös tapasztalata, amikor is a klinikai halál állapotát "megjárt" emberek, eszméletük visszanyerését követően beszámolnak olyan ún. testen kívüli élményekről, melyek során látták saját magukat, környezetüket, pl orvosaik ténykedését, hogy őket az életbe visszahozzák. Pontos leírást adnak adott esetekben az azidő alatt (vagyis a saját "haláluk", eszméletlenségben töltött ideje alatt) fennálló körülményekről; emberek öltözetéről, elhangzott szavakról, egyéb számukra egyébként ismeretlen környező helyiségekről, tárgyakról; pl véletlenül egy világító test felső részén felejtett szerszámról (amely szerszám csak a világító test fölötti, plafon részről volt látható/észrevehető), stb. S ezen beszámolókban elhangzott tényszerű állítások egy része egzakt módon bizonyítható utólag (mint például az említett ottfelejtett csavarhúzó és hasonlók). Tudom hogy bizonyos ezirányú kutatások alapján lehetséges az agy bizonyos részét stimulálva előidézni bizonyos testen kívüli élményeket, de ez mennyiben magyarázat és mennyiben kérdőjelezi meg ezen dolgok természetfeletti voltát? Mert számomra a hasonló "magyarázatok" úgy tűnnek csak, mint amikor egy relytélyt egy talánnyal próbálunk megmagyarázni, de az igazsághoz nem visznek közelebb.

2014. jan. 3. 23:43
 1/8 anonim ***** válasza:
Én hiszek a halál utáni életben! Hát most gondold el, ha egyszer megszülettem, akkor miért ne tudnék mégegyszer megszületni halálom után, hisz ugyan ott vagyok, mint a mostani életem előtt! Lehet bonyolult, de megfontolandó.
2014. jan. 3. 23:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:
2%

Szió.


Ha így volna, akkor mindenki ezt vallaná.

De ezt egyébként már a tudósok is megmondták, hogy az agy működése amíg nem áll le képes képeket közvetíteni, mint ha álmodna az ember,

Akkor ezzel az erővel minden álmot is vehetünk "valóságnak", főleg ha szépet álmodunk és mondhatnánk, hogy elment a "lelkünk" vándor útra, és beleszeretett egy Fiúba, vagy lányba és együtt voltak...Stb

De amikor rosszat álmodunk érdekes azt lidérc nyomásnak vesszük nem valóságnak,

De miért is?

Hát nem érdekes?

2014. jan. 4. 00:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 pelgrim ***** válasza:

Talán az, hogy az (ön-)tudat, vagy amit a vallások léleknek neveznek, az ember isteni kiléte – az aki létrejöttéért és élete fenntartásáról gondoskodik – lehetőségei vagy képességei a halál alkalmával kibővülnek. Az ember (ön-)tudata vagy lelke élete folyamán az éber eszmélete vagy röviden személyisége, az ego szolgálatában áll, a halál alkalmával önállósul.


Talán mondhatjuk úgy is, hogy a személyiség, az ego az ember isteni kilétének helyét bitorolja, és csak annyit enged meg neki hogy teste tudat alatti működését biztosítsa, támogassa törekvéseiben és néha megvédje, ha nagy veszély fenyegeti.


Az ember halála alkalmával személytelen öntudata, a lelke vagy isteni kiléte – nem az agy működése – székhelye nem az agy, felszabadul a személyiség az ego uralma alól. A tudat vagy lélek, amit a személyiség továbbá nem korlátoz, egy szélesebb 'látókörrel' tudattal rendelkezik. Akkor, ha az agy nem sérült meg és a haldokló visszatér éber tudatához, képes olyan dolgokról beszámolni, melyekről normális körülmények közt nem tudhatott semmit.

2014. jan. 4. 08:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 lsandor ***** válasza:
Kedves kérdező! Először is az a mérvadó, amit a Biblia mond. Isten Szava nyíltan kijelenti, hogy a lélek halandó és amikor egy ember meghal, megszűnik létezni(Ezékiel 18: 4; Prédikátor 9: 5, 6). Ebből kiindulva ezek az úgymond halál utáni élmények, nem lehetnek valósak. Valamint érdemes azt is megjegyezni, hogy tudósok nemrégiben bebizonyították, hogy ezen élményeket, a test leáltatok az agyban végbemenő kémiai folyamatok idézik elő
2014. jan. 4. 08:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 anonim ***** válasza:
Isandor! A biblia egy mesekönyv, amiben semmi igazság nincs! Ez olyan, mintha azt mondanám hogy a hotel transilvániában meg létezik az a hotel, tuti, hogy van akkor a valóságban is! :-/ Tehát abból ne idézgess!
2014. jan. 4. 09:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 anonim ***** válasza:
Ha csak az agy tevékenysége lenne, nem lenne ennyi hasonlóság a tapasztalatok között, mint ahogy nem szoktuk ugyanazt álmodni, mint a másik ember. Én a Biblia alapján hiszem, hogy örök életem van, és ezek a beszámolók bizonyságok a számomra.
2014. jan. 4. 12:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim ***** válasza:

Kedves kérdezö, ez a gondolat idönként foglalkoztatja a tudósokat is. Nem régiben olvastam egy cikket, egy orvos vért vett /néhány száz, nem emlékszem a pontos számra/ pacienstöl, akik infarktus után voltak, és ezek között voltak többen olyanok akik "átélték" a klinikai halált.


A "visszatérteknek" a vérében bizonyos anyagok sokkal magasabb szinten voltak, mint azoknak akik nem estek a kliniai halálba. A müszerek azt mutatták ki a megfigyelések alatt, hogy az agy a halál pillanatában nagyon intenzíven dolgozik. Szóval ez mind együttvéve hallucinációt idézhet elö.


A klinikai halál állapotából visszatéröknek csak csekély százaléka beszélt valamilyen élményröl-


Ezek az esetek többnyire fel vannak nagyítva. Bár kapóra jönne a túlvilági életben hivök számára, de a világnak csak bizonyos része "keresztény", rengetegen vannak akik a lélekvándorlásban hisznek. Azt hiszik halálukkor ujra megszületnek ember vagy állat formájában.


A Biblia egyik nézetet sem támogatja. Tanitása szerint ember és állat egyformán hal meg, és az állat és az ember addig "lélek" míg él.

2014. jan. 4. 13:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 A kérdező kommentje:
Kedves válaszolók! E helyen most szándékosan nem akarok vitába szállni olyan kérdésekben hogy az általam említett jelenség létező jelenség-e, vagy sem, (bár úgy tudom ez ma már nem hit kérdése, csak a "mechanizmusa", a mikéntje vitás), vagy hogy a Szentírás mennyiben mese, avagy igazság, (úgy gondolom a történelem tanúsága szerint a Szentírás úgymond meg tudja védeni magát), vagy hogy egyes felekezetek bibliaértelmezései/fordításai szerint mi lehetséges, s mi nem, (noha úgy gondolom a tagadás általában nem a legjobb megoldása dolgoknak, még ha bizonyos tények nem is feleltethetők meg bizonyos dogmáknak). Mindenesetre köszönöm a véleményeket, válaszokat!
2014. jan. 4. 14:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2022, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!