Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Szerintetek is önzőség ha egy...

Szerintetek is önzőség ha egy szülő megkereszteli a gyerekét, amíg a gyerek nem képes dönteni?

Figyelt kérdés
Szerintem az lenne a korrekt, ha a gyerek, amikor felnő és képes dönteni, akkor ő döntené el, hogy milyen vallást válasz hitéül.
2014. máj. 7. 14:52
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
Akkor vagy hiszel a keresztségben, vagy azt gondolod, hogy emiatt mindenki az utcán kereszténynek gondol, mert rádirták.
2014. máj. 7. 20:15
 12/23 A kérdező kommentje:

Nem erről van szó, engem nem érdekel hogy ki mit gondol rólam, felőlem gondolhatják azt is, hogy megeszem az ürülékem.

De ha én elismerek valamit, amit nem választok és tudom, hogy velem az megtörtént, akkor az zavarna.

2014. máj. 7. 20:17
 13/23 anonim ***** válasza:
100%

Én 12 évesen lettem megkeresztelve, utólag úgy gondolom, fölöslegesen. Természetesen senkit nem szeretnék megbántani, ez csak az én véleményem. Egy vagy két évig jártam hittanra, akkor volt első áldozás is, de itt véget is ért a történet. Azóta teljesen más irányt vett az érdeklődésem, a természetvallásokban hiszek (wicca).

Én is azt vallom, amit Te, kérdező. Majd ha a gyerekem felnő, kiválasztja magának azt, amiben hinni szeretne, már ha szeretne bármiben. Ha nem, hát úgy is jó.

Amúgy visszatérve az egyik dologra: régen nagyon vallásosak voltak az emberek, és azért keresztelték meg a csecsemőket, mert magas volt a csecsemők halálozási aránya. Ez azért fontos, mert ha nem volt megkeresztelve, nem temették el tisztességesen, nem kapott keresztény temetést, nem nyugodhatott abban a temetőben, ahol a többi keresztény. Legalábbis én így tudom. Volt is erről szó egy könyvben, (Egy tiszta nő), ahol pl. ez volt a probléma, valamint az, hogy házasságon kívül született a gyermek.

Régen ilyen szabályok voltak :/

23/N

2014. máj. 7. 20:53
 14/23 anonim ***** válasza:
34%
Igen, ez "rettentő nagy önzőség". Sőt, vannak szülők, akik -nem csak hogy megkereszteltetik a gyereküket-, de nem átallanak még olyasmit is megengedni maguknak hogy eldöntsék hogy csak fiu, vagy csak lány ruhákat adnak a gyerekükre, abszolút figyelmen kívűl hagyva azt a szempontot hogy a gyerekük esetlegesen milyen nemi identitást választana magának felnőttként. Sőt még akad, aki olyankor is rászól a gyerekére, amikor az a konnektorba akar nyúlkálni. Pedig miért ne lehetne öngyilkos az a gyerek a liberalizmus szellemében, ha ő úgy látja jónak...? Mi lesz a következő? Majd meghatározzák helyette hogy mikor vehet levegőt és mikor nem!?
2014. máj. 7. 21:53
 15/23 anonim ***** válasza:

Nem önzőség, hagyomány.

Amúgy szerintem is jobb, ha a keresztelés akkor történik, amikor az ember már meg is tudja érteni a lényegét (4-5 éves gyerek is képes már erre, persze a maga szintjén). Attól úgysem kell félni, hogy a gyerek pokolra jut, ha meg nem keresztelik, mert 1. már messze nem olyan magas a gyermekhalandósági arány, mint régen volt, és ugye régen ez indokolta a csecsemőkeresztséget, 2. ez a "keresztelés nélkül pokolra kerülsz" egy nagyon ostoba hiedelem, én legalábbis el nem tudom képzelni, hogy Isten azért utasítana el valakit, mert anno nem állt a szenteltvíz alá. Azzal meg pláne nem kell foglalkozni, hogy X.Y. ismerősék majd megmondják, hogy "miféle keresztények ezek, hogy még csak meg sem kereszteltetik a gyereküket?".

Ugyanakkor abba se halt még bele senki, hogy gyerekkorában megkeresztelték. Ha nem szeretné gyakorolni a vallását, akkor ne gyakorolja, ennyi. Ha nem hisz az egészben, akkor mégis mit számít neki egy keresztség?

2014. máj. 7. 22:01
 16/23 anonim ***** válasza:
Kérdező, az a gáz szerintem, hogy ha ilyen módon bélyegnek tekinted a keresztségedet, annak ellenére hogy azt állítod ismered a kereszténységet és annak mibenlétét, akkor jó eséllyel van rajtad egy valódi bélyeg (a szó kicsit sem pozitív értelmében), s az nem a kereszt jele. S ez a bélyeg egyszer majd valóban zavarni fog, s ha nincs szerencséd, akkor már nem leszel döntési helyzetben, ha csak Isten kegyelméből nem.
2014. máj. 7. 22:19
 17/23 mustafa33 ***** válasza:
53%

Kérdező, meg ne tanítsd a gyerekedet saját anyanyelvedre, mert felnőttként ki tudja milyen anyanyelvű szeretne lenni.

Ami a csecsmőhalandóságot illeti, egy életképtelen csecsemőt a születése után az anyja is érvényesen megkeresztelhet kényszerhelyzetben, hogy ne kereszteletlenül haljon meg. Ezt a katolikus egyház elismeri.

2014. máj. 8. 04:06
 18/23 anonim ***** válasza:
63%

Kedves Mustafa azért igen nagy a különbség az anyanyelv és a vallás között....

Katy

2014. máj. 8. 05:57
 19/23 mustafa33 ***** válasza:
100%

Katy, a ti gyerekeitek nem tanulnak imádkozni, nem tanulnak Istenről, nem mondtok nekik semmit ami a hithez vezetné őket, nem nevelitek semilyen vallásszellemében ?

Mert csak így lehetne teljesen befolyásmentesen dönteniők nagykorúságukat elérvén, hogy milyen hitet akarna vallani. Ellenkező esetben minden ítélkezés mentesen kellene ismertetnetek vele az összes ismert vallást a tieteket beleértve, de minden szépítés és agitációtól mentesen! Vagy ha nem így van akkor ti si viezt prédikáltok és bort isztok.

2014. máj. 8. 18:28
 20/23 anonim ***** válasza:
0%

Igen, neveljük gyermekeinket. Emlékszem mikor a fiam még kisiskolás volt, és osztálytársai befolyása alapján, kételkedni kezdett, hogy a "helyes úton " vagyunk-e

Emlékszem annyira komolyan vette a dolgot, hogy maga akart meggyözödni vajon igaz-e a háromságtan,lélekhalhatatlanság stb.

Ö maga személyes tanulmányozást csinált /ami engem nagyon meglepett korához képest, lehetett olyan 10-12 éves/

Soha nem felejtem el boldog arcát, amikor azt mondta: "meggyözödtem, nekünk van igazunk"

Most kérem ne érezzék magukat sértve más vallásos nézetüek, én a saját tapasztalatomat írtam le.

Nem kényszerítettük a férjemmel a fiunkat. Természetes hogy vittük magunkkal a gyülekezetbe, foglalkoztunk vele, olvastunk sokat /sok mesét is, klasszikusokat is/

Barátainkkal sok-sok szép kellemes kiránduláson, piknikezésen vettünk részt. Sok barátot talált magának végül egy kedves szép kislányt :) Mind a ketten felnött fejjel keresztelkedtek meg ....

Katy

2014. máj. 9. 06:54
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!