Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Honnan tudhatjuk hogy az...

Honnan tudhatjuk hogy az szövetséget előbb/később írták mint az újszövetséget?

Figyelt kérdés
2014. szept. 26. 09:34
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:

Tehát ha jól értem, az a kérdésed, hogy honnan lehet megtudni, hogy az Ószövetséget vajon később, vagy előbb írták-e, mint az Újszövetséget.


A kérdésre a válasz roppant egyszerű, több pontban igyekszem megadni a választ.


1. Az Ószövetség (héber) kánonjának hármas csoportja - Törvény, Próféták, Írások - az deuterokanonikus Sírák Fia könyvében szerepel - amelyet az i.e. 2. században írtak, tehát ebben az időben bizonyítottan megvolt már a héber kánon. Ezzel szemben az Újszövetség iratai, kb 200 évvel később, amikor Jézus fellépett, még nem is léteztek. Valamikor a 40-evekben kezdték el, Jézus mennybemenetele után, eddigi kutatásaim szerint a Jakab levele, vagy a Máté szerinti evangélium lehetett az első.


2. Az Ószövetség ősiségét bizonyítja az is, hogy az i.e. 3. században Alexandriában leordították előbb Mózes könyveit, majd fokozatosan az egész Ószövetséget, ezt a fordítást nevezzük Septuagintának - röviden LXX-nek. Figyelemreméltó, hogy az újszövetségi szerzők is idéznek az LXX-ből, tehát annak jóval korábban kellett keletkeznie.


3. A Holt-tengeri tekercsek is alátámasztják az Ószövetség ősiségét, mert köztük gyakorlatilag az egész Ószövetséget megtalálták - Eszter könyve kivételével. Például egy Sámuel könyve töredéket az i.e. 3. századra datálják, a kutatás szerint ez szolgáltathatta az alapot az előbb említett LXX fordításához. Az Újszövetségből ezzel szemben a legkorábbi töredék János evangéliumából való, i.sz. 110. körül.


4. A korai keresztény egyház Bibliája az Ószövetség volt. Hogy mennyire ismert volt náluk, azt bizonyítja az a tény is, hogy amikor János apostol írta a Jelenések könyvét, akkor az Ószövetség nyelvezetére kódolta. Ha az Ószövetség később keletkezett volna, aligha tehette volna meg ezt...

2014. szept. 26. 09:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/18 anonim ***** válasza:
*lefordították előbb Mózes könyveit,
2014. szept. 26. 09:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/18 A kérdező kommentje:
köszönöm szépen, véletlen kimaradt egy "Ó" betű a kérdésből de látom így is érthető volt :)
2014. szept. 26. 10:37
 4/18 szp72 ***** válasza:
Például onnan, hogy az Újszövetség idéz az Ó-ból, míg fordítva ezt nem mondhatjuk el.
2014. szept. 26. 13:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/18 A kérdező kommentje:
ez nem bizonyítja (számomra legalábbis)
2014. szept. 26. 16:00
 6/18 szp72 ***** válasza:
Nem nagyon értelek, idézni csak egy régebbi műből lehet.
2014. szept. 26. 18:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/18 Ozmium42 ***** válasza:
A régebbi pedig megjövendöli az újat. Talán :)
2014. szept. 26. 19:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/18 A kérdező kommentje:

Számomra azért nem bizonyítja mert ha az Ószövetséget később írták mint az újszövetséget, akkor az azt jelentené hogy tudatosan írják úgy a könyvet h az Ó szövetség régebben volt, és a próféciákat is, és minden mást aszerint írnak le h úgy tűnjön mintha Ószövetség később íródott.


Szerintem ez így elég logikus, bár ezzel még több kérdés megjelenik, h jogos e a feltételezésem h mondjuk a Vatikán írta a könyvet az emberek manipulálására (volt rá idejük)

2014. szept. 27. 10:43
 9/18 A kérdező kommentje:

bocsánat tehát *"nem bizonyítja mert ha az Ószövetséget KORÁBBAN"


jah így a helyes :)

2014. szept. 27. 10:45
 10/18 szp72 ***** válasza:

Így már értem a kérdésed. Mi bizonyítja, hogy nem egyszerre írták?

Nos mindenek előtt az, hogy a zsidók, akik nem keresztények, s nem fogadják el az az Újszövetséget, azok gondozásában maradt fenn az Ószövetség héber, azaz ősibb változata. A keresztények csak a görög illetve a latin fordítású Ószövetséget másolták.

A keresztények nem írhatták az Ószövetséget, mert akkor a nem keresztény zsidók nem fogadnák el. A zsidó vallás régebbi, mint a keresztény.

2014. szept. 27. 11:15
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!