Lehet-e egy férfinak több felesége, ha az ország törvénye megengedi a poligámiát?
Ez a kérdés elég értelmetlen ebben a formában. Ugyanis, ha egy ország törvényei megengedik a poligámiát, akkor az azt jelenti, hogy egy férfinak több felesége is lehet. Gyakorlatilag te rákérdeztél a poligámia definíciójára.
Ez kb ilyen jellegű kérdés: Ha egy autó manuális, akkor tudom én váltani a fokozatokat?
Nagyjából 50 országban engedélyezett a poligámia, ezekben az országokban "gyakorolják" is a többnejűséget.
Földrajzilag Afrikában van a legtöbb "megengedő" ország - valójában Afrikában kevesebb az olyan ország, ahol tiltott és üldözött gyakorlat, illetve Afrikában vannak olyan országok, ahol ugyan a "modern" alkotmány tiltja, de valójában a törzsi szokások tiszteletben tartása címén nem üldözik a poligámiában élőket.
A poligámia ezen kivül elfogadott Ázsia számos muszlim többségű országában.
Ugyanakkor tiltott és büntetik minden európai, észak- és dél-amerikai országban, valamint Ausztráliában és az óceániai térségben.
Ami igazán szomorú, hogy ugyanazok az országok, amelyek a poligámiát megengedik, jellemzően a gyermekházasságot is megengedik. Több, mint 20 olyan ország van, ahol a házasságok 40%-a úgy köttetik, hogy a lány nem tölti be a 18 életévét. Azért tudnivaló, hogy ebben a gyakorlatban a poligámista országokon felül osztoznak további ázsiai és dél-amerikai országok is (pl. India, Brazilia).
Ha jogilag érted, akkor ottani állampolgárnak nyilván lehet.
Ha magyar állampolgár megy ki ilyen országba, és ott több házasságot köt, nem tudom mit szólnának ehhez a magyar hatóságok.
Ha arra vagy kíváncsi, hogy mely vallások engedik meg ilyen esetben a többnejűséget (ezt abból gondolom, hogy a kérdést a vallás rovatba tetted) akkor a következőket tudom:
Az ún. iszlám, azaz mohamedán vallás megengedi.
A klasszikus hindu is. A sintoizmus is. És nagyon sok törzsi vallás.
A Keresztyén, vagy magukat annak valló felekezetek (egy-két szélsőséges szekta kivételével) egyértelműen tiltják. Ott is, ahol az állam törvényei ezt megengednék.
Ez magából a Bibliából fakad. Az ÚR Jézus határozottan tiltotta.
Úgy tudom a modernkori zsidóság is tiltja, bár az Ószövetségben még megtűrt dolog volt a zsidók körében.
olyan országokban ahol van törvényes poligámia és sokan gyakorlják is, azért nem mindenki, még azok közül sem akiknek megengedett volna, de akik olyan vallási vagy szekuláris-etikai rendszert tartanak a magukénak ami a többnejűséget elveti egyszerűen nem élnek a lehetőséggel, a poligámia ezekben az országokban is lehetőség, nem kötelesség
ellenben olyan országokban ahol törvényesen csak egynejűség létezhetne is gyakran van pl muzulmánoknak több felesége egyszerűen államilag nem "hivatalosítják"
"A mormonokról megfeletkeztetek Utah-ban van olyan férfi akinek 24 felessége van"
1. csak az ortodox mormonok gyakorolják a többnejűséget. A legtöbb mormon már nem.
2. a poligámia illegális az egész Egyesült Államokban, sőt, Utah-ban olyan szigorú volt sok ideig, hogy még a poligámia-szerű együttélést is tiltotta.
6-os válaszíró vagyok 7-eshez szolók.
1. mi vagy te Nógrádi György hogy így számolgatsz?
2. az ortodoxok közül ki számít ortodoxnak, sokan gyakorolják de nem járnak közösségbe
3. az usa egyes államaiban pl Flordiában él még olyan több száz éves szabály ami azt mondja tilos a felesség mellét csókolgatni meg csak előről szabad szexelni, de ezeket már nem veszik komolyan, mégha a biblia övezetben is járunk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!