Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Karizmatikus "dicsőítés"?

Semmi, szinte por.. kérdése:

Karizmatikus "dicsőítés"?

Figyelt kérdés

Szerintetek ez az Úrnak Szent?

https://www.youtube.com/watch?v=54L7uyyPcjA&list=PLt2E4mbFY6..

Hová tűntek a gazdag zsoltárok, tele alázattal, és mondanivalóval? Gazdag, kifinomult, magasztos nyelvezettel?

"A kegyelem árad, és árad, és árad.

A kegyelem árad, mint az eső.

A kegyelem árad, és árad mindenhol.

Jézus Te benned bízom, Jézus, irgalmad kísér!

Jézus, Veled táncolok örökké! "

Kontra:

"145 (144). ZSOLTÁR. ISTEN URALMA

1(Dicsőítő ének – Dávidtól.) Dicsőítelek téged, Istenem, Királyom, nevedet mindörökké áldom!

2Mindennap dicsérlek téged, nevedet örökké magasztalom.

3Nagy az Úr és dicséretre méltó, nagysága mérhetetlen.

4Nemzedék nemzedéknek hirdeti művedet, hatalmas tetteidet elbeszélik.

5Dicsőséged fönség és fényesség, és én csodatetteidről énekelek.

6Ők félelmes tetteid erejét beszélik, én meg nagyságodat hirdetem.

7Megemlékeznek végtelen jóságodról, és ujjonganak igazságosságodon.

8Az Úr irgalmas és jóságos, megfontolt a haragban, és bőséges nála a kegyelem.

9Az Úr jóságos mindenkihez, telve irgalommal minden iránt, amit alkotott.

10Dicsérjen téged, Uram, minden alkotásod, és híveid dicsőítsenek!

11Beszéljenek országod fényéről, és énekeljenek mindenhatóságodról,

12hirdessék az emberek hatalmas tetteidet és királyságodnak ragyogó fönségét!

13Királyságod örök királyság, uralmad tart minden nemzedéken át. Az Úr hűséges minden szavában, és jóságos minden művében.

14Az Úr fenntartja a botladozót, és fölemeli, akit megaláztak.

15Minden szem terád vár, te adsz nekik ételt a kellő időben;

16megnyitod a kezed, és minden élőt betöltesz javaiddal.

17Igazságos az Úr minden útján, és jóságos minden művében.

18Közel az Úr mindenkihez, aki hozzá kiált, mindenkihez, aki tiszta szívből hívja.

19Akik félik, azoknak teljesíti kívánságát, meghallgatja kérésüket és megmenti őket.

20Megőriz az Úr mindenkit, aki szereti, de a gonoszokat megsemmisíti.

21Szám hirdeti az Úr dicséretét. Minden test áldja szent nevét mindörökkön örökké!"

Hogy történhetett ez?

2016. jún. 24. 01:56
1 2 3
 11/29 anonim ***** válasza:
70%
Akinek szánom, amilyen szívvel éneklem azt éri el! Hogy Bódi Guszti milyen szöveget énekel, amiben megtalálható Isten, és kinek szól - Istennek e vagy a közönségnek - az csak a kritizáló szívétől függ. Ha ti képesek vagytok a dicsőítésről így beszélni, akkor nem igazán vagytok képben.
2016. jún. 24. 11:20
 12/29 anonim ***** válasza:
37%

# 11

"Ha ti képesek vagytok a dicsőítésről így beszélni, akkor nem igazán vagytok képben."

Ki az a "ti"? Én csak egy személy vagyok, velem beszélgetsz.

Az Aranyesőt meg nem véletlenül kérdeztem. Voltam egy kárpátaljai karizmatikus gyüliben, ahol ezt is énekelték. El is mondták, hogy az aranyesőn nem a pénzt kell gondolni, hanem ez Isten kegyelmének a metaforája.

Amikor elmeséltem ezt a hitgyülis rokonaimnak, föl voltak háborodva, hogy ez Isten-káromlás.

Most szerinted kinek volt igaza? És miért pont neki, miért nem a másik félnek?

Persze csak ha tudsz válaszolni.

2016. jún. 24. 11:31
 13/29 anonim ***** válasza:
84%

Szia!

A szöveg - nos, hát ha arra gondolok, hogy mondjuk egy kisgyerek (noha a videón levő emberek nem kisgyerekek) csak ennyit tud mondani, de őszinte szívből teszi, és őszintén az Édesapjának örülve énekel, akit TELJES SZÍVÉBŐL SZERET, akkor azt mondom, hogy nem vétkes abban, hogy nem tudott ennél költőiebbet megfogalmazni. És ha közben ugrál örömében és szeretetében, akkor az is teljesen érthető. És az Édesapa odalesz az örömtől, ha hallja és látja.

DE: ami számomra NAGYON kérdéses, az az, hogy ezek az emberek, akik ilyen módon "dicsőítenek", valóban a teljes életüket odaadták-e és odaszentelték-e Istennek, és mindenben alárendelik-e magukat az Ő akaratának és szívük minden szálát Ő tartja-e a kezében, vagy pedig csak egy ÉRZELMI megtapasztalásról és fellángolásról van szó? Van-e mögötte átadott élet és alázatos szív, vagy csak vallásosság és testi "jól érzem magamat"? Ez a kérdés a döntő szerintem. (Mert egy szív, amelyet Isten tölt be és tisztít meg és alá van rendelve mindenben az Ő tetszésének, akaratának, érzékelni fogja a határokat az őszinte, szívből és hitből jövő magasztalás és az érzelmi, inkább világi megnyilvánulás között.)

2016. jún. 24. 12:28
 14/29 anonim ***** válasza:

Az ószövetségi zsidó tánchagyományt az etiópiai zsidóság őrizte meg. Ők még az első templom idejében szakadtak el a szentföldi zsidóságtól (és keveredtek a helyi lakossággal) majd a 20. században telepedtek vissza. Az ő táncuk ilyen:

https://www.youtube.com/watch?v=iA1qSou4aYw

Ez az ószövetségi zsidó hagyomány él tovább az etióp ortodox keresztény egyház gyakorlatában is:

https://www.youtube.com/watch?v=G0KYlvZ46Zk

Látszik, hogy a mozdulatok kimértek, méltóságteljesek, szó nincs a féktelen indulatok elszabadulásáról, mint az a karizmatikusoknál és az iszlámban is sokszor tapasztalható:

https://www.youtube.com/watch?v=HRO1i9B4ocA

https://www.youtube.com/watch?v=hbFVAu1WYbw

2016. jún. 24. 13:01
 15/29 A kérdező kommentje:

Nem magával a tánccal van probléma.

Tánc: kifinomult mozdulatsor, melynek célja a gyönyörkeltés.

kontra

táncnak csúfolt, rángatózás..

2016. jún. 24. 19:18
 16/29 anonim ***** válasza:
67%
Nem hiszem, hogy jó oldalról közelítesz a kérdéshez. Dávid azért táncolt úgy, ahogy, mert ott volt Isten dicsősége. A kérdés, hogy azokon a helyeken, ahol örömujjongással ünneplik Jézust, leszáll-e válaszként Isten dicsősége, vagy nem? Ha igen, akkor amit tesznek jó és helyénvaló. Ha azonban nincs válasz Istentől, akkor nem az. Ezt azonban onnan ahol ülsz, nem tudod megállapítani. Ha valahova nem szokott leszállni Isten dicsősége, ott természetes, hogy az emberek depressziósak. Azt mondták nekik, hogy Isten ott van, szereti őket és törődik velük, de még soha nem tapasztalták meg azt, hogy milyen Istennek a súlyos, kézzelfogható jelenlétében lenni. Én is depressziós lennék, és nekem sem lenne kedvem örülni, és táncra perdülni. A puding próbája az evés. Ha valóban kíváncsi vagy, akkor menj el arra a helyre, zárd ki az elmédből az okoskodásokat, és figyelj a szívedre. Ha őszinték a motívumaid, akkor Isten nem fog bizonytalanságban hagyni.
2016. jún. 24. 19:25
 17/29 A kérdező kommentje:
Nincs bennem bizonytalanság. Ellenben egy keresztény nem fürdik a világ forgatagában, hanem elhagyja azt Istenért.
2016. jún. 25. 07:09
 18/29 anonim ***** válasza:

"Dávid azért táncolt úgy, ahogy, mert ott volt Isten dicsősége."

Nem egészen. Dávid azért táncolt úgy, mert konkrétan a Frigyláda is ott volt. Isten dicsősége mindenhol ott van, akkor is, ha buszjegyet veszek az újságosnál (ezek szerint akkor te ezt nem érzed) mégsem perdülünk táncra mindenhol. Kizárólag a körmeneteken volt része a MÉLTÓSÁGTELJES, ALÁZATOS tánc a dicsőítő szertartásnak.

"A kérdés, hogy azokon a helyeken, ahol örömujjongással ünneplik Jézust, leszáll-e válaszként Isten dicsősége, vagy nem? Ha igen, akkor amit tesznek jó és helyénvaló."

Semmi gond az örömujjongással. Csak azt kéne észrevenni,hogy örömujjongani bárhol, bármikor lehet. Összeszedet alázatossággal ünnepelni viszont azért nem tud mindenki. Ahhoz néhány démont le kell győzni előtte.

"Ha azonban nincs válasz Istentől, akkor nem az. Ezt azonban onnan ahol ülsz, nem tudod megállapítani."

Dehogynem, meg lehet állapítani. Ha azt hiszed, hogy nem, akkor azzal csak magadat leplezted le, hogy te erre képtelen vagy.

"Én is depressziós lennék, és nekem sem lenne kedvem örülni, és táncra perdülni"

Ezzel mindent elárultál magadról.

Abban különben teljesen igazad van, hogy az ihaj-csuhaj-diridáré jó terápiás eszköz depresszió valamint szorongás ellen. És mint jó eszköz, ez is Istentől való.

De ez akkor is csak egy pszichés mechanizmus, semmi köze az ember lelki-szellemi (pneumatikus/spirituális) életéhez. Ezt persze csak az látja, aki ezen kívül van.

Aki még a hasonló pszichés problémáit kezelgeti, az még azt sem látja be, hogy ez egy pszichés dolog. És azt sem hiszi el, hogy ez úgy meglátszik rajta, mint ha valakinek lecsúszott a slicce, és csak udvariasságból nem szólunk érte.

Na ezt az udvariasságot én most alaposan megszegtem :) De muszáj volt. Az egy dolog, hogy te mit csinálsz, hogyan éled meg a dolgot, de ne hivatkozz Dávidra hamisan. Tudjuk, hogy milyen volt a zsidó hitélet az első templom idejében, nem kell a múltat meghamisítani.

2016. jún. 25. 09:31
 19/29 anonim ***** válasza:

"Egy keresztény nem fürdik a világ forgatagában."

Akkor te mit is keresel itt gyakorin?? Ha tényleg így gondolnád, most egy barlangban laknál, és sáskán meg vadmézen élnél.

Nem mindenkinek való ez a dicsőítés, de ha neked nem tetszik, az nem jelenti azt, hogy rossz, és Istennek nem tetszò. Akkor kucorodj be a a szobádba, és halkan zsolozsmázz, de ne becsméreld mások dicsőítési szokásait. :)

2016. jún. 25. 09:53
 20/29 anonim ***** válasza:
0%

# 19

"Akkor kucorodj be a a szobádba, és halkan zsolozsmázz, de ne becsméreld mások dicsőítési szokásait. :)"

Na pontosan ez a baj, hogy akik tombolva szoktak "dicsőíteni" azoknál ez a szellemi színvonal. Krisztus szeretete, persze.

2016. jún. 25. 09:59
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!