Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A megvilágosodás tényleg létezik?

A megvilágosodás tényleg létezik?

Figyelt kérdés
Ismersz olyat aki már megvilágosodott? Ki dönti el?

2016. jún. 27. 21:38
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:

Az ember számára, a személy számára nem létezik megvilágosodás.

Létezik valami olyasmi, amire a megvilágosodás szóval próbálnak rámutatni, de az nem a személy megvilágosodását jelenti - én inkább felébredésnek nevezem. A felébredéssel, amikor is az abszolútum felébred személyes éned álmából, a személyes én megsemmisül, vagyis a személyes én soha nem világosodhat meg.

Úgyhogy jobb tudni, hogy a megvilágosodásra való törekvéssel végső soron személyes éned pusztulására törekszel.

2016. jún. 27. 23:44
 12/16 anonim ***** válasza:

a buddhizmusban a teljes megvilágosodás cak az egyén halálával történhet meg ilyenkor következik be a "nirvana" ami "ellobbanás"-t jelent, és az aurópai köztudattal ellentétben nem "mennyország" hanem végleges halál (ugyanis ez a buddhizmus célja)

persze ilyen kategoria hogy teljes megvilágosodás nincs, illetve az maga az ellobbanás

de nem pontosan értem a kérdésed

ha meg amolyan "rész megvilágosodást" akarsz, az kb amolyan "aha élmény" tehát valami folytán egyszerűen közelebb kerül a megvilágosodáshoz

álltalában ezt az egyén mint élményt esetleg megértheti ,de hogy ő megvilágosodott lenne nem fogja mondani

ez éppen olyan, mint hogy egy keresztény akire mi azt mondjuk "szent" vagy pl "halála után akár szentté is avathatnák" sem valószínű, hogy belátná önnön szentségét

2016. jún. 28. 00:21
 13/16 anonim ***** válasza:

Az Út tanulmányozása az Én tanulmányozása. Az Én-t tanulmányozni annyit tesz, mint megfeledkezni róla.

Ha megfeledkezel az Énedről, megvilágosodsz.

A megvilágosodás azt jelenti, hogy eltűnt a válaszfal az Éned és mások között.

2016. jún. 28. 21:26
 14/16 anonim ***** válasza:
Valaminek a tanulmányozása nem jelenti az arról a valamiről való megfeledkezést, hanem éppen az azzá a valamivé váláshoz vezet. Amit figyelsz, azzá válsz. Az én tanulmányozása, helyesebben az én keresése, én-kutatás, vagy ön-kutatás - átma vicsára, angolosan atma vichara - az advaita bölcsek által tanított módszer a megvilágosodás elérésére, amikor is felismered, hogy én nem létezik - ezért meg sem feledkezhetsz róla -, és te az abszolút vagy. Ezért mondja a mester, hogy "én AZ vagyok".
2016. jún. 28. 23:07
 15/16 anonim ***** válasza:

Ja.

Anātma vāda

2016. jún. 28. 23:46
 16/16 Fakanál01 válasza:

Nem vagyok valami jó fogalmazásban,de megpróbálom érthetően ki fejteni.

Tehát az egyén nem tud látni, az elme be avatkozása nélkül. Ugyanez vonatkozik a hallásra, és minden más erzekelésre.

Az elme végső soron nem más, mint gondolatok sora. Pont úgy, mint a személy is, tehát egyik sem valódi, illúzió.

Ha megfigyeled, a személyiség folyamatosan változik. A gondolatok jönnek mennek. Az érzelmek jönnek mennek. Szóval egyik sem lehetsz te. Mert ha te lennél például a jó kedv, akkor miután el tűnik ez a jó kedv, akkor vele együtt tűnnél el te is.

Te az vagy aki (vagy ami) ezeket szemléli, aki ezek mögött van. Másképp ez nem lehetne lehetséges

2020. jan. 27. 22:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!