Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Hol található meg Isten neve...

Hol található meg Isten neve a ma használatos bibliaforditásokban?

Figyelt kérdés

#Isten #használatos.
2016. jún. 30. 23:28
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
100%

# 10

A JHVH nem egy pogány isten neve, ekkora hülyeségeket azért ne írjunk már...

2016. júl. 1. 16:54
 12/18 anonim ***** válasza:
52%

"A JHVH nem egy pogány isten neve, ekkora hülyeségeket azért ne írjunk már..."

Ki beszélt arról kedves István, hogy a JHVH pogány isten neve? Én a Jehova névről beszélek, mielőtt máskor leírsz valamit gondolkozzál el előtte, hogy egyáltalán megértetted e az olvasottakat, és van e megfelelő tudásod a válaszhoz, a jahven, jahwe, jahven, jahwin, jehwin szók, mint elemi természetű istenek, megtalálhatóak más törzsi istenségek között is.

2016. júl. 1. 21:02
 13/18 anonim ***** válasza:
100%
A Jahve az a JHVH nagyon valószínű eredeti kiejtése, de a Jehova is napjainkban egy elterjedt kiejtése az Isen ószövetségi nevének. Én nem nevezném pogány istennévnek sem a JHVH-t, sem pedig ezeket, de te tudod...
2016. júl. 2. 09:48
 14/18 KZitus ***** válasza:
47%

Szia

Ezt találtam róla, másolok:

Károli-fordítás: A Jehova név az 1Mózes 32:9-ben, a 2Mózes 6:3-ban és 15:3-ban, a Zsoltárok 83:19-ben és az Ézsaiás 26:4-ben olvasható. Lásd még: 1Mózes 22:14; 2Mózes 17:15; Bírák 6:24. (De ha ebben és más fordításokban több helyen is megtalálható a „Jehova” név, miért nem használják következetesen az összes helyen, ahol a tetragram előfordul a héber szövegben?)

Katolikus fordítás: A Jahve formát használja a következő versekben: 2Mózes 3:15, 16, 18; 5:1, 2, 3, 17; 6:2, 3, 6, 29; 7:5, 16, 17; 8:6; 10:7, 8; 12:31; 14:25; 15:3; 18:11; 29:46; 33:19; 34:6; Jeremiás 33:2. Lásd még: 2Mózes 17:15.

Újfordítású revideált Biblia: A magyarázó jegyzetekkel készült változata (a 14. oldalon) kijelenti: „Izráel Istenének, miként minden nép isteneinek, saját neve van, amely feltehetőleg Jahvének hangzott, s amelyet a fordítás az ÚR szóval (így, csupa nagy betűvel írva) ad vissza.”

Káldi-Neovulgáta Bibliafordítás: A 2Mózes 3:13–17-hez fűzött lábjegyzetében megjegyzi: „ A zsidók tiszteletből nem ejtik ki a Jahve nevet, helyette mindig az Adonáj (= Úr) szót használják (ebben a fordításban is ezt az általánossá vált gyakorlatot követjük).”

2016. júl. 2. 10:56
 15/18 anonim ***** válasza:

A neve: Atya, Úr

Jhvh: az a jahve, azt a zsidók használják.

Bár találtak egy régi iratot ami nem került be a bibliaba és azon az van rajta hogy egy Jhvh nevű "valaki" szörnyű gyilkosságokat követett el. Ez egy kicsit homályos.

Akkor eddíg rosszul tudtam és jhvh nem jahve, vagy jahve nem isten? Nekem ez homájos. Kérlek magyarázzátok akkor most ezt el. Előre is köszi

2016. okt. 31. 03:34
 16/18 anonim ***** válasza:

# 15

A JHVH, aminek legvalószínűbb kiejtése a Jahve, Isten legfontosabb neve az Ószövetségben. Viszont a zsidók idővel mély tiszteletből vagy inkább már babonás félelemből nem ejtették ki a nevet, helyette pl. az Urat (Adonáj) vagy az Elohimot (Isten) használták, így a név lassan kikopott a használatból. A keresztények pedig úgy tűnik átvették ezt a szokást, nem csináltak ebből problémát. Atyának, Úrnak stb. szólították a Teremtőt. Sehol nincs olyan, hogy Jézust vagy a tanítványokat azért korholták volna a zsidók, mert kiejtették a nevet, s Jézus sem vetette a szemükre sohasem, hogy miért hagyták el ezen név használatát.

2016. okt. 31. 07:29
 17/18 anonim ***** válasza:

De jahve gyilkos "isten az ószövetségben.

Istenben nincs gonoszság csak szeretet és jóság. Mégis jahve megkérte ábrahámot hogy áldozza fel neki egyetlen fiát izsákot.

Még a pápa sem kér ilyet hogyha hidzel istenben akkor áldozd fel a fiad. Ez nem normális kérés.

2016. okt. 31. 09:58
 18/18 anonim ***** válasza:

# 17

Jézus elfogadta az Ószövetséget úgy ahogy van, azt mondta róla, hogy Isten szava. Sokszor idézett belőle tanításai során, pl. Mózestől vagy Ézsaiástól.

Egyébként itt Jézusról van szó, amikor a gonoszokat eljön megítélni:

,,És láttam a megnyílt eget: íme, egy fehér ló, és aki rajta ül, annak neve Hű és Igaz, mert igazságosan ítél és harcol, szeme tűz lángja, és fején sokágú korona és ráírva egy név, amelyet senki sem tud rajta kívül; és vérbe mártott ruhába volt öltözve. Ez a név adatott neki: az Isten Igéje. A mennyei seregek követték őt fehér lovakon, tiszta fehér gyolcsba öltözve. Szájából éles kard jött ki, hogy megverje vele a népeket: mert ő vasvesszővel fogja pásztorolni őket, és fogja taposni a mindenható Isten búsult haragjának borsajtóját. Ruhájára és derekára az a név van írva: Királyoknak Királya és uraknak Ura. És láttam, hogy egy angyal áll a napban, aki hatalmas hangon kiáltott minden madárhoz, amely az ég közepén repül: „Jöjjetek, gyülekezzetek össze az Isten nagy vacsorájára, hogy királyok, vezérek és hatalmasok húsát egyétek, lovak húsát és a rajta ülőkét, minden szabad ember és rabszolga húsát, kicsinyekét és nagyokét”. És láttam, hogy a fenevad meg a föld királyai és seregeik gyülekeznek, hogy harcra keljenek a lovon ülő és serege ellen, de foglyul esett a fenevad és vele együtt a hamis próféta, aki a csodákat tette az ő nevében, amelyekkel megtévesztette azokat, akik a fenevad bélyegét magukra vették, és imádták az ő képmását: élve vettetett mind a kettő a kénnel égő tűz tavába. A többiek pedig megölettek a lovon ülő kardjával, amely a szájából jött ki, és a madarak mind jóllaktak az ő húsukból." (Jelenések 19,11-21)

2016. okt. 31. 20:48
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!