Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A ti véleményetek szerint...

Ay carramba! kérdése:

A ti véleményetek szerint milyen előnyei (pozitívumai), és milyen hátrányai (negatívumai) vannak egy vallásnak?

Figyelt kérdés

Az én véleményem: Szerintem azért jó, hogy ha vallásos egy ember, mert az segít neki bizonyos téren neki támaszt nyújtani, erőt meríteni. Meg hát segítenek más embereknek. (De nem mind).

-Az én véleményem ne befolyásoljon! :)2016. szept. 27. 20:25
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
74%

"Az én véleményem: Szerintem azért jó, hogy ha vallásos egy ember, mert az segít neki bizonyos téren neki támaszt nyújtani, erőt meríteni."


->Ezzel csak az a baj, hogy ha valaki naiv, és egy szektába kerül, ott alaposan kimossák az agyát: tudománytagadás, a modern bibliatudomány eredményeinek, és a keresztény egyháztörténelemnek a teljes figyelmen kívül hagyása. Csak az van, amit a szekta mondd. A Jó Isten mentse meg az embereket az ilyen felekezetektől!


Dante

2016. szept. 27. 20:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/19 anonim ***** válasza:
73%

[megjegyzés: a "tudománytagadás" alatt a természettudományok elutasítására gondoltam]


Dante

2016. szept. 27. 20:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/19 Ozmium42 ***** válasza:
64%

Előnyei: önámítás, önigazolás, megnyugvás, identitás, ambíciók.

Hátrányai: csőlátás, elrugaszkodás a valóságtól, kihasználás, érzelmi zsarolás, felsőbbrendűség tudat.

2016. szept. 27. 21:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/19 anonim ***** válasza:
61%

A vallásoknak nem tudok előnyeit felsorolni,mert hátrányai kioltják az esetleges előnyöket.


Sok előnyét látom viszont az egyházközösségeknek(eklézsiáknak).


Előnyök:

Lelki erőt ad az elmagányosodott világban.

Istenhez,és békéjéhez vezethet.

Megszervezi a rászorulók segítését.

Közösségélményt adhat.

Segíti az egyén adottságai kibontását,fejlesztését.

Anyagi,és szellemi biztonságot nyújthat.


Hátrányai lehetnek,ha vallásként funkcionál:


Behatárolhatja a gondolkozást(fanatizál)

Bűntudatot generálhat megoldás nélkül.

Elszigetelhet a társadalomtól,s akár a közvetlen környezettől.

Csapdába ejthet.

Megfoszthat a boldogság elérésétől,élvezetétől.

2016. szept. 28. 00:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/19 anonim ***** válasza:
0%

Mivel Isten, nem vallást hozott létre,

ezért a vallásoknak mint olyannak, nagyon minimális előnye van, annyira hogy a hátrányai eltompítják, ki irtják az előnyöket,


Isten amikor az embert létre hozta, elmondta, hogy mivel hálálhatja meg az ember az életet.

Engedelmességgel, bizonyos erkölcsi elvek betartásával.

Ez Istennek bemutatott imádatnak nevezzük.


Vagy is minden emberre egy irányelv vonatkozik, nem ezer féle változat, személyre szabva.

Mára már ott tart ez, hogy nagyobb hangsúlyt fektetnek bizonyos emberi hagyományokra, belekeveredve a világ dolgaiba, mint Isten erkölcsi elveit, imádatként betartani.

A vita azon van, némelyeknél, hogy Jézus egyenlő az a Atyával, és ezért nem az Atya az Isten és nem neki jár az imádat, hanem a fiának, aki soha nem gondolta, hogy ez így legyen.

Nem véletlen mondja az írás, hogy a teremtett dolgokat imádják az Isten helyett,

(Róma 1:25) 25 igen, azokat, akik az Isten igazságát a hazugsággal cserélték fel, és inkább a teremtést imádták, és annak végeztek szent szolgálatot, semmint Annak, aki teremtett, aki örökké áldott. Ámen.


S Jézus halálát annyira felturbózzák, hogy a bűnt ezzel érvelve engedélyezik,/tisztelet a kivételnek/

"Jézus meghalt érted"


Istent imádni, egy életforma, és nem vallás,vagy hivatás, és mindenkire egységesen vonatkozik.

Így valójában sokan nem ismerik, vagy nempontosan értik Isten szándékát,és ezért nem is tudják helyesen élni is.

2016. szept. 28. 08:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/19 KZitus ***** válasza:
5%

Szia


Ha az a vallás, amelyet az ember gyakorol öszhangban van Isten akaratával, szándékával, akkor az értemessé, bölcsé, boldoggá teszi azt az embert, függetlenül a körülményeitől, mert jó kapcsolatban van a Teremtőjével.

Mióta az ember él a földön, két vallás volt, amelyet Isten helyeselt: a zsidó vallás, amely a Törvényre éplt, és a keresztény vallás, amely Krisztus tanításaira "törvényeire" épül.

Mára mindkét vallás darabjaira szakadt, azon kívűl a krisztusi "vallással" érvényét veszítette a zsidó Törvényszövetség (hiszen azt csak Krisztus tudta betölteni), és vele a zsidó vallás is. Ma már csak a Krisztus által létrehozott vallást fogadja el Isten, vagyis azt a tanítást, amellyel létrehozta az első században a keresztény gyülekezetet, amit róla neveztek el, ahogyan erről a Cselekedetek 11:26 ír: "először Antiókiában volt, hogy a tanítványokat isteni gondviselés által keresztényeknek hívták."

Nos ennek a vallásnak a gyakorlata csak pozitívumokat tartalmaz, ezt több évtized gyakorlata, tapasztalata íratja velem: boldog, kieűgyensúlyozott az életem, tele nehézségekkel, és problémákkal, de soha nem vagyok egyedül ezekben, és a tanácsok, amelyeket Isten a Fián keresztűl is ad, könnyebbé teszik a terhek elviselését, és sokszor a problémák megoldását is.

Az Istennel való bensőséges kapcsolat olyan fajta belső békét ad, amit csak az tud érteni, és átérezni, aki rendelkezik ezzel: ezért érdemes élni :-)

Hátrányát még soha nem tapasztaltam :-)

2016. szept. 28. 09:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/19 anonim ***** válasza:
5%
semmivel, csak érdemek vannak.. az érdemek meg csak ugy megjelennek, vagy nem, mert az nagyon kegyetlen, kivételez, kimegy a végtelen térbe aztán visszajön, egy szempillantás alatt, ellenállhatatlan, csábito... alanyi eredetü, személyes, tehát a vallás is ilyen, eköré épül, nagyon hosszú, nagyon nehéz, végtelen mély, sokféle társas emberi kapcsolatok vannak a túluldalon; rekeszek és sok épitmények, és végtelen sok változat egyezerre van jelen, és az egész egy hatalmas gömbben egyesül, akörül is van egy gömb, akörül meg a végtelen tér kereszt alakban nem?.. xd
2016. szept. 28. 10:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/19 anonim ***** válasza:
35%

Igazad van kérdező, azért jó!

A vallás pontosan ezért alakult ki még akkoriban, amikor az ember környezete sok ismeretlent és bizonytalanságot tartalmazott, amivel az ember nem tudott mit kezdeni. Teremtett hát magának egy mindenható lényt, és ebbe vetette bizalmát. Csökkent a félelme, és ez már önmagában is alkalmas volt, hogy tovább tevékenykedjen.


Ezek az alapok. De ez nem maradt így, a fejlődés során ez a hit is bonyolódott, rítusok keletkeztek, szervezet alakult a működtetésére, ezzel megjelent a versengés itt is. Mára pedig az egész egy bonyolult szövevény, ahol a hit elsősorban a korai neveltetés során alakul ki.


A hit fontos dolog az ember életében. Nemcsak a vallásos, hanem például az önmaga képességeibe vetett hit (önbizalom), a barátjába vetett hit, az emberekbe vetett hit (nyíltság), és még sok más. A hit szerepe, hogy átsegítsen kríziseken. A vallásos embert kicsit másképp, de az most nm lényeges.

A hitnek az a hátránya, ha mindent erre teszünk fel. Ha nem segítségnek, hanem helyettesítőnek tekintjük (majd isten megsegít - nem teszi, ezért a közmondás: segíts magadon, isten is megsegít).

Ha pontosak akarunk lenni, a hitnek valójában nincs hátránya. Az embernek van, aki olyasmire használja, amire nem kéne. Ha egy ingatag kő alá állsz, megindul és agyonüt. Ez nem a kő hibája, te voltál balga, mert alá álltál, nem nézted, biztonságos-e. Ugyanez a helyzet a vallással is, csak áttételesebben.

A vallás értelmesen használva segít problémát megoldani, és emberi módon viselkedni. A bigott vallás többnyire ennek ellenkezőjét eredményezi, de az a személyen múlik.

Vannak, akiknek erre nincs szükségük, amiben a vallásos hit segítene, meg tudják oldani másképp. De számos más hitük nekik is van, mert ez az ember alapvető tulajdonsága.

2016. szept. 28. 11:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/19 anonim ***** válasza:

# Ozmium42


"Előnyei: önámítás"


Te sem vagy normális...

2016. szept. 28. 13:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/19 anonim ***** válasza:
0%

# 8


"A vallás pontosan ezért alakult ki még akkoriban, amikor az ember környezete sok ismeretlent és bizonytalanságot tartalmazott, amivel az ember nem tudott mit kezdeni."


Ez egy tipikus marxista-leninista tévtanítás, ideje lenne már elfelejteni ezeket. Megismerésre javaslom a vallásszociológia ide vonatkozó tudományos megállapításait. Könyvtárnyi hiteles szakirodalma van ennek a témának.

2016. szept. 28. 13:41
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!