Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Kultúra és közösség » Vallás

A kérdés

Ez Szent Lélek káromlás lenne?

Sziasztok!

Megpróbálom röviden leirni hogy milyen ember vagyok és Mit "követtem el illetve mit tettem".

A kérdés egy része pszichológia betegség lenne (egyben most azért is irom ide mert a kérdés erre irányul.)


Én kényszerbeteg vagyok sajnos.

jelenleg ebben szenvedek (nagyon):

Agresszív kényszergondolatok: attól való félelem, hogy akaratunk ellenére, módosult tudatállapotban, afféle belső parancsra sérülést okozunk önmagunknak, vagy a hozzánk közelállóknak. Ilyen például az édesanya kényszergondolata, hogy a konyhakéssel leszúrja egyébként szeretett gyermekét, vagy gyakori kényszergondolat az is, hogy a beteg akarata ellenére a közelgő metró alá ugrik, ezért nem mer a sínek közelébe állni. Az efféle kényszergondolatok OCD betegeknél sohasem válnak valóra (a skizofrén betegek belső parancsaival ellentétben), de komoly szenvedést, a gondolatilag érintett közelállókkal kapcsolatban kínzó lelkifurdalást okoznak.


ahogy ide levan irva úgy félek hogy ártok valaki olyannak akinek nem akarnék!

A személy itt most nem más mint Isten.


Én már nagyon régóta kényszerbeteg illetve babonás vagyok amiről sajnos nem tehetek de nagyon nehéz lenne kijönni ebből de Istenért megfogom csinálni!


Istent követem és szeretem kb 3 éve tértem meg. Azóta neki adtam MINDENT! Éreztem a törődést az Atyai gondviselést rajtam, amit Jézus mondott. Jézus tanitását követem!

Annyira félem az Istent hogy a gondolataimat is megpróbálok neki tetszően irányatani!!!

Azt akarom hogy olyan ember legyek amilyennek ő elvár engem, tiszta szivű, Jézusi embernek!

Naponta akár 2 órát is gondolkozok Isten nagyságán, amit tett értem hogy megmentett abból az életből amiben régen voltam...Kihúzott engem abból és kaptam tőle egy új életet amit tiszta szivből megbecsülök!!


A gondolataimat mivel nem birom irányatani és a legnagyobb félelmem hogy elhagy Isten és ez nem hagy nyugodni mivel ha a Szent Lélek ellen vétkezem örökre elhagy ahogy Jézus mondta!

Emiatt kényszergondolataim vannak pont ez az agressziv kényszergondolat:

"Ilyen például az édesanya kényszergondolata, hogy a konyhakéssel leszúrja egyébként szeretett gyermekét,"

Ilyen például ha én valami mondok Isten ellen, vagy a Szent lélek ellen és elhagy Isten engem.

Nem akarom hogy elhagyjon de a gondolataim NEM TUDOM irányitani és azthiszem már mondtam "egy csúnya szót A Szent Lélekre" vagy nemtudom pontosan de rettegek hogy káromolni fogom DE NEM AKAROM!!!


Tudom, pszichológus, pszichiáter kéne vagy nemtudom...


Kérlek titeket csak annyit mondjatok meg hogy utánnaolvastam a Szent Lélek káromlására hogy miaz de ez az lenne? elkövettem?

Választ előre is köszönöm!Keress kérdéseket hasonló témákban: Isten, Jézus, babona, OCD, pszichikai betegség, kényszer, kényszerbetegség, gondolat

 2019. jan. 4. 08:39  Privát üzenet  

A válaszok
1 2

Ha betegségből kifolyólag törtnek rád ezek a gondolatok, akkor nyilván nincsen olyan súlya ezeknek a bűnöknek. Hiszen a bűnöket csak tudva és akarva lehet elkövetni.

Itt röviden összefoglalhatod, hogy mit jelent káromolni a Szentlelket.

[link]A válasz 76%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 68%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/13Időpont 2019. jan. 4. 08:51 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Sátán ócska trükkje a megtért, üdvözült emberek megtévesztésére: elbizonytalanítani. Nem, ez nem Szentlélek káromlás.

Örülj, hogy harcol benned az ó és az új ember. Ez a jele a fejlődésnek Krisztusban (Galata 5).

Amúgy a Lélek káromlás résznél Jézus a zsidókhoz szól, akik sátáninak nevezik. Ez a Lélek káromlása. Te tudod, hogy Jézus az Isten, és nem a sátántól jött. Egy keresztény akkor veszíti el az üdvösségét, ha otthagyja Krisztust és újra szellemi halált hal. Krisztus nem jön el újra és nem adja a vérét még egyszer.

És pluszban: Isten nem ember, nem kicsinyes


Sok áldást kívánok Jézusban!A válasz 62%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 32%-ban hasznos válaszokat ad.
# 2/13Időpont 2019. jan. 4. 09:07 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Szia! Én is pszichés beteg vagyok, de jelenleg viszonylag jó állapotban.

Ha azon aggódsz, hogy káromoltad vagy káromolni fogod a Szentlelket, az egy 100%-os bizonyíték, hogy nagyon távol vagy ettől. Akik ugyanis ezt teszik, azok teljesen meg vannak keményedve szellemileg, és egyáltalán nem gondolják, hogy akár a legkisebb rosszat is elkövetnék, nem hogy a "legnagyobb" rosszat!


Ami a Szentlélek káromlásáról szóló részeket illeti, abban Jézus nem mondja ki senkire, hogy káromolta a Szentlelket, inkább úgy tűnik, figyelmezteti a farizeusokat, hogy közel járnak oda, ahonnan már nincs visszaút.

A történet a Mt 12:22-32-ben, és egy előző hasonló eset a Mt 9:32-34-ben van leírva, mindkét részben írja a Biblia, hogy a némaság és a vakság nem fizikai eredetű volt, hanem ördögtől való megszállottság miatti állapot, ezt gyógyítja meg Jézus.


Én voltam párszor kórházban pszichiátriai osztályon, és láttam, és hallottam súlyos pszichés esetekről. A legmegrázóbb az volt, amikor egy zárt osztályon levő nő sikolyait hallottam, és sokszor hosszú percekig sikoltozott, én meg a nyitott osztályon voltam, és nem is tudtam volna neki segíteni. De láttam már olyan elgyötört arcokat, pszichés okokból megrokkant testeket, akiken nagyon megindultam, hogy hogyan lehetne segíteni rajtuk. Csak hát én is beteg voltam ill. vagyok még mindig.


De visszatérve a Mt 12:22-32-re, képzeld el, hogy ott van egy ilyen lelkileg tönkretett ember (megszállott, ördög volt benne), meggyötört, kétségbeesett arcvonásokkal, már a látása is oda van, talán már testén is hordozza a szörnyű kínok jeleit, amit pszichésen átél, a farizeusok látják, és hallják a történeteket a szenvedéseiről. És akkor odaér Jézus, és megszabadítja. Kitisztul a tekintete, újra lát, elkezd mosolyogni, talán sírni is kezd örömében. Az emeberek csodálkoznak, és néhányan elkezdenek talán hinni is Jézusban. De a farizeusokban semmi együttérzés nincs, hanem csak irigység és harag Jézus ellen, aki valami hihetetlenül nagy jót tett az ördögtől megszállt emberrel.

Ekkor figyelmezteti őket Jézus, hogy túl közel mentek a teljes megkeményedés pontja felé, ahonnan már nincs visszaút.


Szerintem te legyél csak nyugodt, hogy veled ez sosem fog megtörténni. Az, hogy valami csúnyát mondasz a Szentlélekre, azt Ő simán megbocsátja. A Szentlélek jóságos és alázatos. Ha haragszik is, az nem ellened van, hanem érted. Isten egy feltétel nélkül szerető apuka, és a Szentlélek ugyanúgy gondolkodik, mint ő. Az Atya kegyelme óriási. Nem a vétkeink szerint bánik velünk.


Én is imádkoztam most érted, hogy gyógyulj meg a kényszerbetegségedből. Ha te is imádkozol értem, hogy még jobban legyek, vagy akár teljesen meggyógyuljak a pszichés betegségemből, azt megköszönöm.


üdv

StefánA válasz 41%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 45%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/13Időpont 2019. jan. 4. 10:01 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Ja, és az #1-es idézetet elolvasva, hát nem tudom, ki volt a az a Petrus Lombardus, meg ki írta a katolikus lexikont, de a Biblia semmi kategorizálást vagy bővebb kifejtést nem ír a Szentlélek káromlásáról.

Ezt SZERINTEM nem ember feladata kategorikusan megítélni. SZERINTEM ezt csak maga Isetn azaz maga a Szentlélek, illetve a Nála nagyobbak (Atya, Jézus Krisztus) tudja eldönteni, ezért bármiféle ítélkezés emberek felett (és a kategorizálás ezt csak elősegíti) ebben a témában véleményem szerint nem vezet jóra.


üdv

StefánA válasz 14%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 45%-ban hasznos válaszokat ad.
# 4/13Időpont 2019. jan. 4. 10:22 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Ez a lelkiismeretfurdalás amit érzel nem jó dolog, meg kell tagadni.

Amugy, gondolkodjunk el ezen: mi lenne ha hatalmam lenne az isten fölött? Megszabadulnék tőle egy pillanat alatt. Nem kéne kerülgetni a problémákat, amiknek ő szolgáltatott ki.A válasz 0%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 52%-ban hasznos válaszokat ad.
# 5/13Időpont 2019. jan. 4. 10:30 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Nem. De ez a kényszeres állapot arra utal, hogy szabadulásra volna szükséged. Tudod: "szabadíts meg a gonosztól"! Ez nem te vagy, és a Feltámadott Jézus Krisztus képes arra, hogy eltávolítson belőled mindent, ami idegen a személyedtől. Ahogy egy kullancs, vagy egy bélféreg sem betegség, és a jelenlétük megszüntetése a probléma megoldása, ehhez hasonló az, amikor ezeknek a gyötrő, gonosz gondolatoknak a forrását préseli ki belőled Istennek az Ujja(Máté 12,28; Lukács 11,20).

A válaszíró 55%-ban hasznos válaszokat ad.
# 6/13Időpont 2019. jan. 4. 11:42 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

"Tudom, pszichológus, pszichiáter kéne vagy nemtudom..."


Bizony, ráadásul gyakorin a vallás kategóriában igen rossz helyen keresed a választ...

Vannak amúgy keresztény pszcihológusok is, akik értenek a vallás okozta lelki sérülésekhez is, javaslom próbálj beszélni egy ilyennel.A válaszíró 61%-ban hasznos válaszokat ad.
# 7/13Időpont 2019. jan. 4. 12:19 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

"nem tudom, ki volt a az a Petrus Lombardus"

A középkor egyik legnagyobb teológusa, aki valószínűleg élete során többet foglalkozott a Szentírással, meg más teológiai kérdésekkel, mint te meg én együttvéve.


"de a Biblia semmi kategorizálást vagy bővebb kifejtést nem ír a Szentlélek káromlásáról."

A gyilkosságot sem fejti ki minden esetben. "Ne ölj!" De ez nem jelenti azt, hogy mi ne fejtsük ki bővebben. Pl. az abortusz is gyilkosság: erre külön fel kell hívni az emberek figyelmét. Különben mindenki azt ért emberölés alatt, amit akar... A kat. lexikon is csak felsorolja, hogy azok a dolgok a Szentlélek káromkodását merítik ki. Egyébként az első mondatban van a lényeg: "kifejezett szembefordulások a Szentlélek megszentelő, bűnöktől visszatartó, azokból kiemelni akaró tevékenységével." Csak hát egyből felmerül a kérdés, hogy mi számít annak? Én örülök, hogy vannak példák írva, bár lehet, hogy te magadtól is meg tudtad volna ilyen jól fogalmazni, hogy mit takar a Szentlélek elleni bűn.

A kérdezőnek válaszolva:

Nyilván a betegségből fakadó magatartás nem lehet bűn. A kleptomániás sem bűnös olyan értelemben, hogy nem tehet a betegségéről. Viszont nem burkolózhat a betegsége mögé: ha már felfedezte a problémát, akkor köteles tenni ellene. Az agresszív kényszergondolatot engedd el, mint egy lufit. Ne rágódj rajta, ne várd, hogy jöjjön újra. Hanem szelíden térj vissza az imádsághoz és próbálj odakoncentrálni. Persze, nem tudom, hogy milyen súlyos ez nálad. Ha nem megy magadtól, akkor segíthet szakember.A válasz 76%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 71%-ban hasznos válaszokat ad.
# 8/13Időpont 2019. jan. 4. 13:41 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
szaja nevű felhasználó válasza:

Kedves kérdező!


Nekem egyenlőre most csak egy kérdésem lenne:

- Te valamiféle un. "karizmatikus" gyülekezethez tartozol?A válaszíró 43%-ban hasznos válaszokat ad.
# 9/13Időpont 2019. jan. 5. 21:35 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Kedves #8-as válaszoló!


Sajnálom, hogy nem a kérdésre kell válaszolnom, hanem én is offolok most.

Nyilván utánanézhettem volna, hogy ki volt Petrus Lombardus, de bárki is volt ő, abban azt hiszem egyet kell értened velem, hogy a Szentlélek nagyobb Petrus Lombardusnál. És ha a Bibliát tényleg a Szentlélek ihlette, és ő nem akarta kifejteni, hogy mi meríti ki konkrétan az ő káromlását, akkor kinek képzeli magát akárki, hogy jobban kőbe vésse ezt a dolgot, mint Isten?


Amivel próbálkoztam az általad kritizált válaszomban, hogy visszatartsak embereket attól, hogy kárhoztassanak másokat. Ugyanis akik másokat kárhozatra ítélnek, maguk is kárhoztató ítélet alá fognak esni (Lk 6:37). A Szentlélek egyik fő célja, hogy megmentse az embereket a pokol tüzétől. Amit azonban te csinálsz, hogy valami okból támadsz engem, azzal akadályozod ezt a munkát, és a válaszod jelenlegi (2019.01.06) 100%-os mutatójából úgy látszik, erre viszket az emberek füle.

Tehát jól gondold meg mit csinálsz, mert ha a katolikus lexikonnak hiszel, és én a bennem levő Szentlélek indítására tényleg meg akarom óvni az embereket a bűnöktől, és ki akarom emelni őket azok következményeiből, akkor a katolikus lexikon szerint a válaszod kimerítette a Szentlélek káromlását. Saját idézetedet idézem:

"kifejezett szembefordulások a Szentlélek megszentelő, bűnöktől visszatartó, azokból kiemelni akaró tevékenységével."


Természetesen én egyáltalán nem gondolom, hogy a válaszoddal te káromoltad a Szentlelket, mert nem egy emberek által összeállított és kitalált lexikon az alapja hitemnek. De nekem rosszul esett a támadásod, és amennyire ismerem a Szentlelket, őneki is. Véleményem szerint nem jó irányba haladsz, mások megbélyegzése és a Lélek munkájának akadályozása felé. Ez kitűnt az abortusszal kapcsolatos fejtegetésedből is. A Biblia a bűnöknek a gyökerét vizsgálja, abból ítél, nem a tüneteiből. A gyilkosságot egyértelműen a szívben levő gyűlöletből eredezteti (1Jn 3:15), ami kéz a kézben jár a másik ember megvetésével vagy az önhatalmú ítélkezéssel és bosszúállással vagy aljas nyereségvággyal, amelyeket gyakran a felsőbbrendűségi érzés és büszkeség tud feltüzelni.

Engem nagyon bánt a sok abortusz, súlyos bűnnek tartom, de sok minden lehet a hátterében, és úgy gondolom, sosem a gyűlölet az.

De még ha az abortusz valóban Isten szemében is kimeríti a gyilkosságot -- amin az esetek konkrét vizsgálata nélkül nem érdemes vitatkozni szerintem -- abból is van kiút, és az sem annyira súlyos és elítélendő Isten számára, mint a Szentlélek káromlása.


Remélem, nem személyes támadásnak veszed a válaszomat, nem téged támadlak, mert nem is tudom, ki vagy, csak a gondolkodásmódodban tapasztalható hiányosságokat szeretném kipótolni Isten Igéjével, ha engeded. Ugyanis a megtérés elsősorban a hibás gondolkodás megváltoztatása vagy megújítása a Biblia szerint, amely Istenben bízva és az ő szavára, a Bibliára támaszkodva mindig eredménnyel fog járni.


üdv

StefánA válasz 30%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 45%-ban hasznos válaszokat ad.
# 10/13Időpont 2019. jan. 6. 19:58 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Mit nevezünk Szentszellem elleni káromlásnak, beleèrve a megbocsátást is?
Mit nevezünk Szentszellem elleni káromlásnak?
Iskoriot Júdás vagy Dávid követett el Szentszellem elleni káromlást?
Létezik halálos bűn vagy sem? Ha igen, akkor mi az?
Mi a szentlelek karomlasa?
Mi a szentlélek káromlás?

Kérdések a Kultúra és közösség rovatbólKérdések a Vallás rovatból
Minden jog fenntartva © 2020, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!