Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Kultúra és közösség » Vallás

A kérdés

Mit jelent az a vallásoknál, hogy karizmatikus?

Tehát pl. a pünkösdisták meg szombatisták meg hasonlók miért karizmatikusabbak mondjuk a katolikusoknál vagy a reformátusoknál? Vagy miért mondják rájuk, hogy karizmatikusak?

Keress kérdéseket hasonló témákban: karizma, vallás

  jan. 10. 19:36  Privát üzenet  

A válaszok
1 2
Bicepszre gyúrnak.

A válasz 66%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 75%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/14Időpont jan. 10. 19:46 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Katolikusoknál is vannak karizmatikusok. Egyébként pedig nagyobb hangsúlyt fektetnek a Szentlélek ajándékaira, a karizmákra, ezért nevezik karizmatikusoknak őket.

[link]A válasz 42%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 67%-ban hasznos válaszokat ad.
# 2/14Időpont jan. 10. 19:58 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Mik azok a karizmák, mint szentlélek ajándékai? Miket kell ez alatt érteni?

# 3/14Időpont jan. 10. 20:02 Privát üzenet

Nem az egyház a karizmatikus, hanem egy istentisztelet. Vannak Angliában katolikus, és anglikán karizmatikus gyülekezetek is, nem csak a pünközsdistáknál van jelen.

Konkrét meghatározása nincs, a lényege az, hogy a hívők a Szentlélek erejére koncentrálnak, elmélyült komoly imák helyett az érzelmekre helyezik a hangsújt.

Ezt segítik elő a prédikátorok lendületes retorikával, vagy ezért használnak modern hangszereket, gitárokat, dobokat stb.

Az, hogy ki hogyan éli meg a Szentlélek beköltözését, már teljesen független a karizmatikus mozgalomtól, vannak papok/pásztorok, akik rásegítik az embereket valamiféle révületbe esésbe, ami hatására egészen különleges dolgok tudnak lejátszódni az erre hajlamos emberekben, de ritkán jellemző saját tapasztalat alapján. Csak videókra támaszkodom ebben.A válasz 76%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 61%-ban hasznos válaszokat ad.
# 4/14Időpont jan. 10. 20:02 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

#3

Ha megnézted a linkemet, akkor ott a tanítások menüpont alatt elég sok mindent megtalálsz, például azt is, hogy mik azok a karizmák, illetve a Szentlélek ajándékai. Bár ott nem a hagyományos felsorolás van, hanem inkább karizmatikus megközelítés.A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 67%-ban hasznos válaszokat ad.
# 5/14Időpont jan. 10. 20:32 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

A 'kharisz' Isten jókedvéből fakadó kedvessége, jóindulata az ember felé. A 'khariszma' ennek a jóindulatnak a következménye, magyarul kegyelmi ajándéknak fordítja Károli:


"A kegyelmi ajándékokban pedig különbség van, de ugyanaz a Lélek. A szolgálatokban is különbség van, de ugyanaz az Úr. És különbség van a cselekedetekben is, de ugyanaz az Isten, aki cselekszi mindezt mindenkiben. Mindenkinek azonban haszonra adatik a Léleknek kijelentése. Némelyiknek ugyanis bölcseségnek beszéde adatik a Lélek által; másiknak pedig tudománynak beszéde ugyanazon Lélek szerint; Egynek hit ugyanazon Lélek által; másnak pedig gyógyítás ajándékai azon egy Lélek által; Némelyiknek csodatévő erőknek munkái; némelyiknek meg prófétálás; némelyiknek pedig lelkeknek megítélése; másiknak nyelvek nemei; másnak pedig nyelvek magyarázása; De mindezeket egy és ugyanaz a Lélek cselekszi, osztogatván mindenkinek külön, amint akarja." (1Korintus 12,4-11)


A pünkösdi és a karizmatikus gyülekezetek hisznek abban, hogy a Biblia által tárgyalt kegyelmi ajándékok (karizmák) továbbra is működnek az Élő Egyházban, azaz a csodák kora nem zárult le, csak az Egyház hite süllyedt a bányászbéka szintje alá az évszázadok alatt. Abban is hisznek a karizmatikus gyülekezetek, hogy az 1Korintus 13,10-ben említett teljesség, aminek eljövetele után megszűnnek a karizmák, mint rész szerint valók, nem más, mint az Efézus 4,13-ban említett Krisztus teljességével ékeskedő kor, ami csak a Feltámadott Jézus Krisztus Földre való második eljövetele után kezdődik el, és egészen addig érvényben van az Élő Egyházban az apostoli, prófétai, pásztori, evangélistai és tanítói hivatal Krisztus akaratából.


Minden további sajátosság ebből az alapállásból származik: a csodák kora nem járt le. A nem-karizmatikusok álláspontja az, hogy Isten nyugdíjba vonult, és egészen Jézus Krisztus visszajöveteléig nem szándékozik már tenni semmit, sem közvetlenül, sem pedig az Egyház által.A válasz 0%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 55%-ban hasznos válaszokat ad.
# 6/14Időpont jan. 10. 20:44 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

"A nem-karizmatikusok álláspontja az, hogy Isten nyugdíjba vonult, és egészen Jézus Krisztus visszajöveteléig nem szándékozik már tenni semmit, sem közvetlenül, sem pedig az Egyház által."


Ez mondjuk csak részben igaz, mert a katolikusok és ortodoxok sose tagadták a csodákat, sőt megszámlálhatatlan sokat lehet találni. Ez az általad említett téves nézet a protestantizmus hozadéka. A pünkösdiek pedig nem csináltak mást, mint újra feltalálták a spanyol viaszt.A válasz 52%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 67%-ban hasznos válaszokat ad.
# 7/14Időpont jan. 10. 20:57 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

#6

3. és a 4. bekezdésed gyönyörű hit gyülekezete vezérelv, amit összemostál a kérdéssel.

Egyébként tudtommal egyik nagyobb protestáns vagy a kaolikus egyház sem állítja, hogy Isten nem szándékozik tenni semmit értük, Jézus eljöveteléig. De ne menjünk bele mert ez már eléggé offtopicA válaszíró 61%-ban hasznos válaszokat ad.
# 8/14Időpont jan. 10. 21:26 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Digitális hitető nevű felhasználó válasza:

A fő különbség, hogy nincsen torz szinházi játék az evangéliummal (mise), hanem általában nagyzenekari dicséret és utána igehirdetés. (nem akartam megsérteni senkit de ez az igazság) Katolikusoknál is vannak karizmatikus csoportok, csak éppen az egész katolikus egyházat képtelenek megújjitani. Így nagyrészt olyan szakrális gyakorlatok vannak elterjedve amelyek nem bibliaiak hanem tradicionálisak. A legnagyobb magyar karizmatikus gyülekezet a Hitgyülekezet amelynek az alapitója is Katolikus majd Katolikus-karizmatikus volt. A kiválást ugyanazok az okok sürgették mint amik 500 éve elinditották a reformációt. Képtelen megújjulni a Katolikus egyház olyan tradiciókból amelyek köszönőviszonyba sincsenek a Bibliával.

A Karizmatikusság egy olyan mozgalmat jelent ami Jézus Krisztussal és a SzentLélekkel való élő megtapasztalható közösségre helyezi a hangsúlyt. Csak egy-két példa. Nem locsolnak le vizzel csecsemőket hanem felnőtt korban alámeritenek, és nem ajándéktárgyakat osztogatnak SzentLélek-keresztségkor hanem hit által veszik a hívők Isten Szellemét amely élő égő megtapasztalás. Igen ezt meg lehet találni a Katolikusoknál is eldugva kis csoportokban mint ahogy irtam, de a hamis tradiciók még mindig falat állithatnak azok elé akik komolyan szeretnék megtalálni Isten jelenlétét.A válasz 0%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 32%-ban hasznos válaszokat ad.
# 9/14Időpont jan. 10. 22:20 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

"szinházi játék"

Például ilyen?

https://www.youtube.com/watch?v=dVlvtKHw1qc


"olyan tradiciókból amelyek köszönőviszonyba sincsenek a Bibliával"

https://www.youtube.com/watch?v=Ni04zEYAey0

Az apostolok is egész biztos így csinálták :)A válasz 52%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 67%-ban hasznos válaszokat ad.
# 10/14Időpont jan. 10. 23:16 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
A pünkösdi karizmatikus mozgalom valóban egy új reformáció volna a kereszténységen bellül?
Milyen temetkezési szokások/különbségek vannak különböző vallásoknál?
A legtöbb karizmatikus közösségnek tagjai általában fundamentalisták?
Mi az oka, hogy a peszah ünnepe a zsidóknál izraelben 2 napig tart, izraelen kívül pedig 8 napig? Más vallásoknál is így van?
Mit jelent, ha egy keresztény egyház "karizmatikus"?
A magyar karizmatikus egyházról mi a véleményetek, megbízhatóak, mit tapasztaltatok? Az írjon kérem aki átélte élményeit velük. Ma ajánlották nekem őket.

Kérdések a Kultúra és közösség rovatbólKérdések a Vallás rovatból
Minden jog fenntartva © 2019, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!