Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Kultúra és közösség » Vallás

A kérdés
tgt nevű felhasználó kérdése:

A zsidó vallás miért nem fogadja el Jézust messiásnak?


Keress kérdéseket hasonló témákban: zsidó, messiás, Jézus

 2019. febr. 12. 06:19  Privát üzenet  

A válaszok
1 2
Azért, mert egy politikai messiást vártak, aki Izrael dicsőségét állítja helyre. Nem tudták elfogadni, hogy a Messiás az egész világ jött megváltani a bűn rabságából.

A válasz 59%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 68%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/17Időpont 2019. febr. 12. 08:10 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Mert azt hitték, ők a kiválasztott nép, Jézus meg azt mondta, hogy mindenkit jött megváltani, nem csak őket. A kiválasztottság a Bibliára nyúlik vissza, ahol Isten kiválasztja Ábrahámot arra, hogy azt az egyistenhitet hirdessék fiai, amit ő magától felismert. A kiválasztottság tehát egy küldetés, egy felelősség, de nem kiváltság. Jézust hamis prófétának tartják, mert szerintük nem felel meg a Messiás személyi feltételeinek.

A válasz 81%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 62%-ban hasznos válaszokat ad.
# 2/17Időpont 2019. febr. 12. 08:20 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Kaiafás főpap azzal okolta meg Jézus meggyilkolását, hogy „inkább egy ember haljon meg, mint a nép vesszen el”.

Egy dicsőséges hadvezért vártak és várják ma is, aki a világ urává teszi a népét, ám csalódtak, mert helyette olyan jött, aki szeretetről, megértésről és 8 boldogságról tanított.A válasz 84%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 67%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/17Időpont 2019. febr. 12. 09:17 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Az ószövetségi próféciák mit mondtak, milyen lesz a messiás? Olyan, mint Jézus?

# 4/17Időpont 2019. febr. 12. 11:48 Privát üzenet
Bizony a próféták egy-ként látják, mi múlt-jelen-jövendő Izaiás53 3Megvetett volt, utolsó az emberek között, a fájdalmak férfia, aki tudta, mi a szenvedés; olyan, aki elől iszonyattal eltakarjuk arcunkat, megvetett, akit bizony nem becsültünk sokra. Bár a mi betegségeinket viselte, és a mi fájdalmaink nehezedtek rá, mégis (Istentől) megvertnek néztük, olyannak, akire lesújtott az Isten, és akit megalázott. Igen, a mi bűneinkért szúrták át, a mi gonoszságainkért törték össze; a mi békességünkért érte utol a büntetés, az ő sebei szereztek nekünk gyógyulást. 6Mi mindnyájan, mint a juhok, tévelyegtünk, ki-ki a maga útjára tért, és az Úr mégis az ő vállára rakta mindnyájunk gonoszságát. Megkínozták, s ő alázattal elviselte, nem nyitotta ki a száját. Mint a juh, amelyet leölni visznek, vagy amint a bárány elnémul nyírója előtt, ő sem nyitotta ki a száját. 8Erőszakos ítélettel végeztek vele. Ugyan ki törődik egyáltalán ügyével? Igen, kitépték az élők földjéből, és bűneink miatt halállal sújtották. A gonoszok közt adtak neki sírboltot, és a gazdagok mellé temették el, bár nem vitt végbe gonoszságot, sem álnokság nem volt a szájában.

A válasz 26%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 67%-ban hasznos válaszokat ad.
# 5/17Időpont 2019. febr. 12. 12:16 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

A Biblia szerint a Messiás:

Felépíti a Harmadik Szentélyt

Az összes zsidót összegyűjti Izrael földjén

Elhozza a világbékét, véget vet minden gyűlöletnek, elnyomásnak, szenvedésnek és betegségnek

Elterjeszti Izrael Istenének tudását a Földön, mely egyesíti az egész emberiségetA válasz 42%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 62%-ban hasznos válaszokat ad.
# 6/17Időpont 2019. febr. 12. 13:52 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
KZitus nevű felhasználó válasza:

Szia

mert a zsidók többsége nem úgy várta a Messiást, mint ahogyan megjelent közöttük. Mást vártak tőle. Ezt olvastam a napokban erről a témáról:

" Lukács beszámolójából kiderül, hogy sok zsidó pontosan abban az időben várta feszülten a Messiás megjelenését, amikor Jézus a földön volt. Simeon más zsidókkal együtt már „várta Izrael vigaszát” és „Jeruzsálem megszabadítását”, amikor a kisgyermek Jézust a templomba hozták (Lk 2:25, 38). Keresztelő János szolgálata idején a nép ’várakozással’ tekintett a Krisztusra, vagyis a Messiásra (Lk 3:15). Mindazonáltal sokan arra számítottak, hogy a Messiás majd az ő előre kialakított elképzeléseiknek fog megfelelni. A Héber Iratok próféciáiból kiderült, hogy a Messiás két szerepkörben jelenik meg. Az egyikben „alázatos, és szamárháton ül”, míg a másikban „az egek felhőivel” jön el, hogy elpusztítsa ellenségeit, és minden uralkodói hatalmat a szolgálatába állítson (Za 9:9; Dá 7:13). A zsidók nem látták át, hogy ezek a próféciák a Messiás két különböző megjelenésére utalnak, és hogy a kettő között hosszú idő telik el.


Zsidó forrásművek alátámasztják a Lukács 2:38 azon kijelentését, hogy az emberek akkoriban várták Jeruzsálem megszabadítását. A The Jewish Encyclopedia megállapítja: „Sóvárogva várták a Dávid házából származó, megígért szabadítót, aki felszabadítja őket a gyűlölt, idegen bitorló igája alól, véget vet az istentelen római uralomnak, és létrehozza az Ő saját békeuralmát” (1976, VIII. köt. 508. o.). Földi királlyá akarták tenni őt (Jn 6:15), de miután nem felelt meg a várakozásaiknak, elutasították.


Keresztelő János és a tanítványai láthatólag szintén arra számítottak, hogy a Messiás földi király lesz. János tudta, hogy Jézus a Messiás és Isten Fia, hiszen látta, amint felkenetett szent szellemmel, és hallotta, amint Isten kifejezi a helyeslését. Jánosból nem hiányzott a hit (Mt 11:11). Az a kérdése tehát, hogy ’másvalakit várjanak-e’, azt jelenthette, hogy ’mást is várjanak-e még, aki majd a zsidók minden reményét valóra váltja’. Krisztus erre tudatta vele, hogy milyen tetteket visz véghez (amelyek a Héber Iratokban meg voltak jövendölve), és így zárta szavait: „És boldog, aki nem botránkozott meg miattam.” Ez a válasz, miközben utalt a hit és a tisztánlátás szükségességére, kielégítette és megvigasztalta Jánost, biztosítva őt afelől, hogy Jézus fogja beteljesíteni Isten ígéreteit (Mt 11:3; Lk 7:18–23). Az is megjegyzendő, hogy Jézus tanítványai még Uruk égbe menetele előtt is úgy vélekedtek, hogy abban az időben fogja felszabadítani Izraelt a nem zsidó uralom alól, és akkor állítja fel a Királyságot (állítja helyre a dávidi uralmat) a földön (Lk 24:21; Cs 1:6)."A válasz 46%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 30%-ban hasznos válaszokat ad.
# 7/17Időpont 2019. febr. 12. 19:49 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Karena26 nevű felhasználó válasza:

Túl soká vártak, és túlzottan konkrét elképzeléseik voltak arról, milyen lesz.

Néha annyira lételemünkké válik a várakozás, hogy egy idő után fontosabb lesz, mint a várt dolog/személy, s mikor eljön, nem tudunk vele mit kezdeni, mert már teljesen berendezkedtünk a várakozásra - ez lett életünk alapja, így nincs tovább enélkül!

Néha annyira rápörgünk a "keresésre", hogy képtelenekké válunk megtalálni azt, amit keresünk - olyan lehetetlen, mint egy pillanatonként a tengelye körül hétszer megpördülő kacsalábon forgó palotába bejutni! Kiskirályfi/legkisebb testvér legyen a talpán, aki a garádicsba vágva a szekercéjét, fel tud erre kapaszkodni, és belülről megállítani a forgást, s kiszabadítani a királykisasszonyt (sárkánylefejezéssel együtt persze!).

Jézus Krisztus Urunk pont ilyen "legkisebb királyfi"! :)

Csak sajnos a zsidók még nem hallottak magyar népmesét, így nem tudhatják, hogy nem az erős, vitéz legidősebb fiút kell várni, hanem a természetfölötti által segített, szerencsés, bátor és tiszta szívű legkisebbet! :DA válasz 23%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 62%-ban hasznos válaszokat ad.
# 8/17Időpont 2019. febr. 13. 09:10 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Igen, lehet, hogy a zsidók 2000 évvel ezelőtt még nem hallottak magyar népmesét. :)

Lehet, hogy ők csak a saját szent irataikat ismerték, és azok nem ilyen messiást jövendöltek nekik.# 9/17Időpont 2019. febr. 13. 10:52 Privát üzenet

"Lehet, hogy ők csak a saját szent irataikat ismerték, és azok nem ilyen messiást jövendöltek nekik."

Javaslom, hogy olvasd el Izajás próféta írásait. Nem kell megérzésekre hagyatkozni, ha megteheted, hogy bizonyosságod szerzel valamiről.A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 68%-ban hasznos válaszokat ad.
# 10/17Időpont 2019. febr. 13. 15:07 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Szerintetek a jövőben a kereszténység még szorosabban össze fog olvadni a zsidó vallással az iszlám ellen?
Miért írja Mózes könyve azt, hogy a zsidóknak a párnájuk mind a négy sarkára bojtot kellett varrniuk?
Ti elszoktátok oltani a shabbat-i gyertyákat mielőtt elindultok a zsinagógába?
Linkelnétek zsidó-keresztény pop zenét?
A zsidók visszafelé írtak/ olvasták régebben?
Nálunk melyik hónapra esik a Cheshvan?

Kérdések a Kultúra és közösség rovatbólKérdések a Vallás rovatból
Minden jog fenntartva © 2020, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!