Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Kultúra és közösség » Vallás

A kérdés

Jehova Tanúi! Nektek szimpatikusak Dávid Ferenc unitárius reformátor írásai? (idézetek lent)

Én is szimpatizálok Jehova Tanúival. (nem vagyok tanú)


Sajnos az unitárius egyház, mozgalom, ma már nagyon elsiklott a kezdeti lendületétől.


De azért igen érdekes, hogy Dávid Ferenc, az 1500-as években élt magyar reformátor sok tanítása mennyire megegyezett a mai tanúkéval, noha Őrtornyot nem olvasott, csak a Bibliát.


Idézetek tőle:


„Az próféták oly békességről mondanak nekünk jövendőt, mely soha még nem volt, mert akkor minden fegyvernek el kell veszni és megégettetni, a szablyákból szántóvasak lesznek, az haragos vad bestiák nem ártanak, és oly békesség leszen, hogy soha osztán semmi háborúságnak helye ne legyen.”


„Ha szemeink előtt a nagy sötétség után, melyben voltunk, az evangélium teljes fénye egyszerre fölgyúlt volna, a tömérdek világosság talán látásunktól fosztott volna meg. Isten akaratából volt tehát, hogy lépésről lépésre haladjunk, hogy lassan érjük el a teljes igazságot; mint ahogy a kisdedeket is először tejjel táplálják és csak később adnak nekik nehezebb táplálékot.”


„Vitatkozzanak az emberek valamint akarják; keressék Isten lényegének rejtett voltát, hányják-vessék a személyek sokaságát és forgassák az okosság bölcsességét, de az az örökélet, hogy csak téged egyedül való Istent ismerjenek és akit elküldöttél, a Jézus Krisztust. Aki ezt hiszi, üdvözül.”


"Akik ezt az igazságot, hogy Isten egy, tagadják, a szentírás alapját és értelmét próbálják kiszaggatni és a szentírás bizonyságait a maguk őszinte igaz értelmétől elcsavarják, Krisztusból, Isten emberfiából Istent faragnak."


"csak az egy Istent, Krisztus Atyját kell segítségül hívni, nem pedig Krisztust, sem a szentlelket, sem a meghalt szenteket vagy más valakit Istenen kívül."


"A prédikátorok minden helyen hirdessék az evangéliumot mindenki az ö értelme szerint; és a közösség ha elfogadja, jó, ha nem pedig senkit ne kényszerítsenek arra amit lelke el nem fogad; de mindenki olyan prédikátort tarthasson, amelyik neki tetszik. Ezért senki az elöljárók közül, se mások a prédikátorokat ne bántsák, a vallásáért senkit ne szidalmazzanak, az előbbi szabályok szerint. Nem engedik meg senkinek, hogy a tanításért bárkit is büntessenek vagy fenyegessenek; mert a hit isten ajándéka, ez hallásból van, a hallás pedig Isten Igéje által."


Maga Dávid Ferenc teológiájának lényegét így összegezi: „Vitatkozzanak az emberek valamint akarják; keressék Isten lényegének rejtett voltát, hányják-vessék a személyek sokaságát és forgassák az okosság bölcsességét, de az az örökélet, hogy csak téged egyedül való Istent ismerjenek, és akit elküldöttél, a Jézus Krisztust. Aki ezt hiszi, üdvözül. És ha valaki más evangéliumot prédikálna, vagy ehhez valamit ragasztana, az Isten ítéletét viseli. Amint kezdettől fogva az igazság szeretője voltam, úgy ezután is az akarok lenni, és tehetségem szerint követni az Isten tiszta igéjét. Ha pedig valamiben tévedtem volna, akik Isten igéjéből igazabbat mutatnak, megköszönöm és követni őket nem szégyellem.”


Isten oszthatatlan egysége. Dávid Ferenc teológiai rendszerének alapja Isten oszthatatlan egysége – minden más hitelv csupán ezen alapuló felépítmény. A Szentírásból ismerte meg, hogy csak egy Istenünk van, a mindenható Atya. Jézus is az egy Istenről tanított. Az evangélisták és az apostolok egy szót sem írtak a háromságról. Istent lényegében oszthatatlan Léleknek fogta fel; aki mindenható, bölcs, jó és igaz. Ő a világmindenség teremtője, forrása és megtartója. Imádásunk egyedüli tárgya csak Isten lehet. Jézus is azt tanította, hogy senki mást nem kell segítségül hívni, csak az Atyát.


Jézus. Jézus embervoltát hirdette Dávid Ferenc. Így vallott róla: „Szeretem az én Krisztusomat, hogy vérét kiontotta, szenvedett és meghalt, lelkével pedig arra indít, hogy életemet kezébe adjam, és bizonyos legyek, hogy megőriz és örök életet ad.” Őt tartotta tanítómesterünknek és útmutatónknak Istenországa felé. Benne az Istenhit, értelem és szabadság legnagyobb képviselőjét látta. Az ember Jézus nem tanít az öröktől fogva való Fiúról, sem a kettős Krisztusról, hanem csak az egy Atya Istenről. Nekünk, keresztényeknek őt kell követnünk.


A Szentlélek. A Szentlélekről Dávid Ferenc azt tanította, hogy az Isten lelke, ereje, az élet oka bennünk. Igaz, hogy a Biblia akaratot, belső gondolatok vizsgálását, tanítást, vigasztalást tulajdonít neki, de nem azért, mintha személyes Isten volna, hanem hogy Isten munkásságának különböző módjait szemléltesse. Isten lelke minden emberre kiterjed: ezért tanítja a szentírás, hogy benne élünk, mozgunk és vagyunk.


Következő bejegyzésünkben Isten és ember kapcsolatával, az ember erkölcsi életével foglalkozunk, Dávid Ferenc írásainak tükrében.  márc. 15. 00:29  Privát üzenet  

A válaszok
1 2 3 4

Annyiban igen,hogy a JT.-k is elutasitják a Szentháromságot.

Amúgy nekik az unitárius is ugyanolyan hamis vallás mint a többi felekezet.A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 80%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/32Időpont márc. 15. 06:01 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Ornela Mutti nevű felhasználó válasza:

Jó meglátások. Sokan haltak meg a hatalomra jutott egyházak büntetése által, akik ilyet mertek mondani.

A válasz 15%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 17%-ban hasznos válaszokat ad.
# 2/32Időpont márc. 15. 07:20 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
dubitus nevű felhasználó válasza:

A JT-k számára csak a JT vallási tanai szimpatikusak.

Kivétel nincs, a többi, báarmely más vallás hívői eltévelyedettek, szektások.A válasz 64%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 65%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/32Időpont márc. 15. 07:41 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Igen, amiket itt felsoroltál, azok nagyon hasonlóak a mi nézeteinkhez.

A válasz 21%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 63%-ban hasznos válaszokat ad.
# 4/32Időpont márc. 15. 08:15 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Az unitáriusok tagadják Jézus feltámadását, tagadják természetfeletti eredetét is, azért szerencsére itt még a jehovások nem tartanak.

Egyértelműen egy antikrisztusi vallás.A válasz 53%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 67%-ban hasznos válaszokat ad.
# 5/32Időpont márc. 15. 09:19 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

MINDEN szimpatikus nekik, ami látszólag alátámasztja a tanításaikat.


Az igazságértéke persze már nem számít...A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 53%-ban hasznos válaszokat ad.
# 6/32Időpont márc. 15. 10:42 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Egyik jehovista sem vállalta, hogy nem szimpatikus neki, csupán azt írták, hogy hasonló az övéikhez. Ezek még ezt sem vállalják fel, ha valami nem szimpi nekik, mert más vallás.

A válasz 89%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 60%-ban hasznos válaszokat ad.
# 7/32Időpont márc. 15. 16:26 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
KZitus nevű felhasználó válasza:

7-es hszóló

Igazad van, egyetlen tanítás sem "szimpatikus" amely nem egyezik a Biblia tanításával, de minden ember SZIMPATIKUS számunkra függetlenül attól, milyen a vallási nézete, mert valamennyien felebarátaink, és értük is meghalt Krisztus, ezért értékes emberek vagyunk valamennyien Teremtőnk Jehova Isten szemében, "Hiszen értékes vagy a szememben, tiszteletre méltónak tartalak és szeretlek." Jer 43:4 . Ez Jehova Kijelentése.

Ez vonatkozik Dávid Ferencre is. Nem ismerem őt, a tanításait sem. Nincsen annak jelentősége, hogy nekem szimpatikus-e? Csak Istennek legyen az(és én is), és akkor egy örök életen át lesz lehetőségünk "szinpatizálni" egymással :-)A válasz 17%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 31%-ban hasznos válaszokat ad.
# 8/32Időpont márc. 15. 19:43 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A Biblia azt írja, hogy minden Jézus által lett teremtve, semmiféle jehova szó nem teremtett. Annyira undorító már ez a rakás hazugság...

A válasz 67%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 60%-ban hasznos válaszokat ad.
# 9/32Időpont márc. 16. 12:26 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Igen, Jézus által lett teremtve minden más, ezt írja. Tehát Jézus Krisztusunk is teremtmény. Bár ezzel épp magadat cáfoltad meg előző :)

A válasz 50%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 63%-ban hasznos válaszokat ad.
# 10/32Időpont márc. 16. 14:51 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3 4

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Váltottatok mostanság vallást? Melyik felekezetről melyikre? Miért döntöttetek az új mellett?
Mikor kezdtek a keresztènyek keresztet vetni, mièrt az Ortodoxok hármat míg a Katolikusok egyet ès az Unitáriusok egyet sem?
Jézus és az apostolok megtartották Dávid Ferenc halálának emlékünnepét?
Mi a külömbsèg a Katolikus ès az Unitárius, Református vallások között?
Az Unitárius az igazi magyar vallás az ateizmus mellett?
Vannak itt budapesti, aktív, biblikus (nem univerzalista, nem racionalista) unitáriusok, akik a Dávid Ferenc által képviselt biblikus unitarizmust képviselik? Akik elfogadják a...

Kérdések a Kultúra és közösség rovatbólKérdések a Vallás rovatból
Minden jog fenntartva © 2019, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!