Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Katolikusnak keresztelt,...

Katolikusnak keresztelt, református istentiszteletre járó nem-konfirmált agnosztikusként, járulhatok-e úrvacsorához?

Figyelt kérdés

Kicsit szokatlan kombináció, de ez a dolog lényege:


Meg vagyok keresztelve katolikusnak, de időnként a helyi refi templomba járok istentiszteletre. Eléggé szkeptikus, kétkedő természetem van, de az ateizmus számomra elfogadhatatlan, hiszek Istenben, de kétkedő is vagyok.


Több vallásról is olvastam, még ilyen indián természeti vallásokról is, de arra a következtetésre jutottam, hogyha hinni kell valamiben, akkor a kereszténység a legkézenfekvőbb, legszimpatikusabb, viszont a katolikus egyházzal nem tudok azonosulni, de a református nagyon tetszik.


Ha úrvacsora van a református templomban, akkor így járulhatok hozzá, vagy csak konfirmált egyháztagoknak szabad?2019. ápr. 4. 18:41
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
90%
Csak konfirmált tagok úrvacsorázhatnak, bár ha nem hiszel benne, akkor mi értelme?
2019. ápr. 4. 19:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/13 A kérdező kommentje:

"bár ha nem hiszel benne, akkor mi értelme?"


Hiszek benne, csak szkeptikus is vagyok. Ezen jellemvonásomat nem tudom megváltoztatni, de távol áll tőlem az, hogy ateista legyek.

2019. ápr. 4. 19:05
 3/13 anonim ***** válasza:
82%

Úgy döntöttél, hogy a református vallás tetszik, akkor miért nem kérdezed a lelkészedet?

De ha a Biblia is érdekel ezzel kapcsolatban, akkor az a véleményem, hogy keress rá az Úrvacsora szóra valamelyik bibliafordításban, és ha nem érted, amit ír, akkor kérdezz konkrétabban, mi nem világos?

Egyébként a Róm 14:23 szerint "Akinek viszont kétségei vannak, amikor eszik, máris megítéltetett, mivel nem hitből teszi. Mert mindaz, ami nem hitből van, bűn."

Ebben az idézetben ugyan nem az Úrvacsoráról van szó, hanem másról, de a lényeg látható: amíg nem tudsz bármit kétségek nélkül csinálni, addig ne csináld. Ne csináld csak azért, hogy ne üss el a közösség többi tagjától. Én sajnos fiatal koromban néhányszor megcsináltam, hogy "áldoztam" katolikus szertartáson, hogy ne tűnjek ki a közösségből, bár kétségeim voltak. Ez még évek távlatából is okoz lelkiismeret furdalást.

üdv

Stefán

2019. ápr. 4. 19:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/13 A kérdező kommentje:

Azért nem a lelkésztől kérdeztem még, mert először "semleges területen" akartam érdeklődni arról, hogy ez mennyire "tabu téma", mekkora esély van rá, hogy megsértem vele a lelkészt.


Olvastam róla, hogy Nyugaton vannak Protestáns egyházak pl. Amerikában az Episzkopálius (lényegében az Anglikán egyház amerikai ága, ami elszakadt a brit uralkodótól) és a Metodista egyház egyes ágai, amik úgynevezett "open communion"-t azaz "Nyílt Úrvacsorát" gyakorolnak. Ez azt jelenti, hogy mindenki járulhat az Úrvacsorához, még egy Buddhista vagy Muszlim is, mert abban hisznek, hogy az Úrvacsora megtapasztalása, élménye egy ilyen embert is megtéríthet kereszténynek.


Tekintve, hogy a magyar református egyház is hagyományos ugyan, de egyes dolgokban újító (pl. női lelkészek is lehetnek), tudni akartam, hogy ők mennyire vallják az "open communion"-t.

2019. ápr. 4. 19:26
 5/13 anonim ***** válasza:
64%

#4

A reformátust vallást újítónak egyáltalán nem nevezném, lehet kevered az evangélikusokkal őket. Női lelkészséget pedig most kezdik beszüntetni, amúgy is csak pár évtizede létezett ilyen.

Az úrvacsora esetében pedig döntő, hogy melyik felekezet miként értelmezi. Például a katolikusok, ortodoxok, anglikánok többsége maradt az eredeti értelmeznél, amit Krisztus mond róla "ez az én testem". Az evangélikusok szerint a vétel pillanatában Jézus valóságos teste. A reformátusok már kicsit szimbolikusabban értik és szerintük a Szentlélek által kapcsolódnak be az úrvacsora vételekor Krisztus testébe (vagy ilyesmi). Akiket felsoroltál még lehet ennyire se fogadják el. Nyilván értelmezésből fakadóan másfajta szabályok léteznek. Az pedig, hogy bárki veheti, igen abszurd, mert szembe megy a Szentírás tanításával.

2019. ápr. 4. 19:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/13 anonim ***** válasza:
74%
Nem. Katolikusként sem. Csak az járulhat hozzá, aki gyónt és nem követett el ismétlődő bűnt.
2019. ápr. 4. 23:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/13 anonim ***** válasza:
0%
Egy kicsit sem zavar senkit, hogy mennyire meg van terhelve az egyszerű Úrvacsora különböző emberi merev törvényekkel? Borzalmas.
2019. ápr. 5. 12:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/13 anonim ***** válasza:
100%

"Egy kicsit sem zavar senkit, hogy mennyire meg van terhelve az egyszerű Úrvacsora különböző emberi merev törvényekkel?"

Nem zavar. Keresztényként én sem akarok részt venni pl. egy buddhista zazen gyakorláson, mert nem tartozom a buddhista közösséghez és nem hiszek ebben.

2019. ápr. 5. 13:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/13 anonim ***** válasza:
73%

"Csak az járulhat hozzá, aki gyónt"

Miről beszélsz? A reformátusok nem is szoktak gyónni.

2019. ápr. 23. 13:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/13 bassman válasza:
17%
Járulhatsz, legfeljebb nem fogsz részesülni benne.
2019. ápr. 25. 20:29
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2022, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!