Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Kultúra és közösség » Vallás

A kérdés
RachelWarner nevű felhasználó kérdése:

A Sátán miért lett megteremtve?

Párom keresztény,vele beszélgettem a témáról és kíváncsi vagyok más hívők hogyan magyarázzák ezt. Én nem arra vagyok kíváncsi,hogy hogyan lett gonosz,mert ott már jön a "szabad akarat" áradat,amiből nem lehet kizökkenteni őket,bármit írok. Nekem az a kérdésem,hogy ha Isten mindent előre tudott,akkor miért hozta egyáltalán létre? Hiszen ha nem teremti meg,nincs kinek a szabad akaratát tiszteletben tartani és kész,ennyi lenne. Akkor még tennie sem kellett volna a Sátán ellen,elég lenne csak nem tenni valamit,nem teremteni.


A turbókeresztényeknek: nem provokálni szeretnék,komolyan érdekel,mivel ahogy Istent jellemzik,nem tudom elképzelni,hogy ezt bármiféle motiváció nélkül csinálta,ezzel lehetett valami terve (de mi?).


A turbóateistáknak: Agnosztikus vagyok,nem tudom még,hogy létezik-e valami ezek közül (erre is kellenek ezek a kérdések),szóval NEM az a kérdés,hogy szerintetek van-e Sátán meg Isten. Fogjátok fel úgy,mintha a Harry Potter történetszáláról kérdeznék,köszi!Keress kérdéseket hasonló témákban: sásátn, Isten, Lucifer, teremtés, vallás

  máj. 15. 12:14  Privát üzenet  

A válaszok
1 2

"A Sátán miért lett megteremtve?"

Információelmélet szinten érdemes vizsgálni. Istem=teljes, igaz információ.

Az ember szabad akarattal dönthet Isten ellen, ekkor jön létre a dezinformáció, hazugság, hiány, bűn, nemlét. Ezt az ember hozta létre. Mivel az információ is egy intelligencia (Isten), így a dezinformáció is egy intelligencia, a sátán. Azaz az ember teremtette a sátánt a bukássalA válasz 36%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 35%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/16Időpont máj. 15. 12:22 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

"Az ember szabad akarattal dönthet Isten ellen, ekkor jön létre a dezinformáció, hazugság, hiány, bűn, nemlét"

Tudod, egy hazugság, egy bűnös tett de még valaminek a hiánya is mind mind új információ. Kizárólag az értelmezőtől függ, mi minden számít információnak.


"Mivel az információ is egy intelligencia"

Hogy micsoda? Az információ egy értelmezhető adat valamiről.


"Azaz az ember teremtette a sátánt a bukással"

A Biblia szerint eleve a Sátán okozta az ember bukását, így nyilvánvalóan a bukás előtt kellett hogy létezzen.

Arról nem is beszélve hogy az ember mióta képes teremteni?A válasz 49%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 75%-ban hasznos válaszokat ad.
# 2/16Időpont máj. 15. 12:41 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Csak elméletem van, több is, amik ellentétei egymásnak. Felesleges időpazarlás ezen elmélkedni. Na meg elmélkedni is ha csak az elmélkedés megy

A válasz 20%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 57%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/16Időpont máj. 15. 12:47 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

A Katolikus Katekizmus is úgy fogalmaz, hogy nagy misztérium, hogy miért engedi Isten a Sátán működését. Meg az is, hogy egyáltalán minek teremtette meg.

Én azt gondolom, de ez személyes vélemény, hogy Isten talán azért engedi meg a Sátán működését, mert ez is a mi javunkra válik. Megedződünk a Sátánnal folytatott harcban, mint az acél a tűzben. Vagy mint az izom a terheléstől. Terhelés nélkül az izom is elsorvadna.

Valószínű a Mindenható szemével mérve fontosabb ez, mintha most azonnal megszüntetné a Sátánt. A végső időben úgyis legyőzi a Sátánt.A válasz 35%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 70%-ban hasznos válaszokat ad.
# 4/16Időpont máj. 15. 13:30 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
KZitus nevű felhasználó válasza:

Szia

Nem Sátánt(Héber eredetű szó, mely azt jelenti, hogy ’ellenálló’) teremtett Isten. Angyalokat teremtett, akik közül egyesek elhagyták Istent, bármennyire is nem szereted ezt: szabad akaratukból hagyták el. Hogy miért hagyták el Istent, arra pontos válasz nincsen. De lehetne a kérdés az is, az angyalok döntő többsége miért szolgálja évezredek, évmillió évek óta Istent. Ők miért döntöttek úgy, hogy magasztalják, dicsőitok, és szolgálják Istent?

Ezzel kapcsolatosan ez az információnk van erről: "Hanem mindenki úgy van próbára téve, hogy a saját kívánsága vonzza és csábítja. Mikor aztán a kívánság megfogant, bűnt szül, a bűn pedig, mikor elkövetik, halált hoz világra." Jakab 1:14,15

Ez igaz Sátánra, a démonokra, és az emberre is.A válasz 0%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 30%-ban hasznos válaszokat ad.
# 5/16Időpont máj. 15. 14:00 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat!


Utolsóra reagálnék,mert az az érzésem,hogy rajta kívül a többiek legalább értették a kérdést:

Zitus,tudom,hogy nem a konyhakész Sátánt teremtette meg,nem is igazán erre irányul a kérdésem. Az ok,amiért így írtam,hogy nem tudom másképp nevezni. A Lucifer kétséges,hogy a neve lett volna és nem is akartam,hogy az offolók lehetőséget találjanak benne és elvigyék a témát a Lucifer vagy nem Lucifer irányba. Az meg,hogy "Isten miért teremtette az angyalt,aki Sátán lett" elég bután hangzik,ezért így írtam ki,gondoltam ebbe kevesebb belekötnivalót látnak.

A további válaszodon is azt érzem,hogy sajnos nem értettél. Írod,hogy Isten nem Sátánt teremtett,hanem egy angyalt,aki szabad akaratból gonosz lett. Na jó,de a kérdés épp arra vonatkozott,hogy ha Isten mindent előre tud,azt is,hogy az általa teremtett angyal gonosz lesz,ő pedig a szabad akarattal gyakorlatilag hátraköti a saját kezét,akkor miért teremtette meg egyáltalán? Mert ha nem teremti meg,akkor nincs is kinek a szabad akaratát tiszteletben tartani. Amíg a Sátán csak egy gondolat volt Isten fejében,nem lehetett szabad akarata és egy mindent előre látó lénynek akkor nem is kellett volna létrehoznia.# 6/16Időpont máj. 15. 14:12 Privát üzenet
A kérdező kommentje:

" bármennyire is nem szereted ezt: szabad akaratukból hagyták el. "


Ez nem " szeretem vagy nem szeretem " kérdése,hiába próbálod ennyire leegyszerűsíteni a gondolkodásmódom,ez most nem jött be, mivel nem értetted meg amit kérdeztem. Ami nincs,annak nem lehet szabad akarata,tehát ha a Sátánt nem teremti meg,akkor nincs aki szabad akaratból fellázadjon. Pont azért tettem fel így a kérdést,mert nem vagyok annyira 2 bites és tudtam,hogy a szabad akarat témától nem tudunk továbblépni,ezért találtam ki,hogy kicsit "visszamegyünk az időben" a szabad akarat létezése előttre.# 7/16Időpont máj. 15. 14:22 Privát üzenet

"Tudod, egy hazugság, egy bűnös tett de még valaminek a hiánya is mind mind új információ. Kizárólag az értelmezőtől függ, mi minden számít információnak."

Azért ez nem ilyen egyszerű. Az információnak is megvannak a szabályosságai, hogy mitől is információ az információ: statisztika, szintaxis, szemantika, pragmatika, apobetika. Természeti törvény: információ csak intelligenciától származhat. Eddig nincs cáfolva, tehát törvény.

Ha a világ Istentől származik, akkor nincs igazad, akkor a sátán az dezinformáció, az Isten hiánya, a fals információ.

De ez most vallási rovat, ne keverjük bele a téves materialista dogmákat. A kérdező Isten létének feltételezésével tette fel a kérdését, én meg úgy válaszoltam, így nem értem, minek írtad, amit írtál. Olvastad egyáltalán a kérdést?

Információról is érdemes olvasgatni:

[link]


"Hogy micsoda? Az információ egy értelmezhető adat valamiről."

Próbáld megérteni, hogy milyen aspektusból tette fel a kérdező a kérdést. És nem egyféle információról beszéltem, hanem a dezinformációk összességéről. Ahogy az információk összessége Isten. János evangéliuma is így kezdődik:

1,1 Kezdetben vala az Íge (Információ), és az Íge (Információ) vala az Istennél, és Isten vala az Íge (Információ).

1,2 Ez kezdetben az Istennél vala.

1,3 Minden ő általa lett és nála nélkül semmi sem lett, a mi lett.

Nem véletlen, hogy az Isten is így definiálja ezt. De ezt nem bizonyítékként hoztam fel.


"A Biblia szerint eleve a Sátán okozta az ember bukását, így nyilvánvalóan a bukás előtt kellett hogy létezzen."

Nem, mert a kígyó nem kényszerítette Ádámot a tettére. Isten így biztosította a szabad akaratot, hogy dönthetett az ember Isten mellett vagy ellen. De azt elismerem, hogy az az egy dezinformáció, amit a kígyó mondott, tényleg létezett, hisze ezzel lett biztosítva a szabad akarat gyakorlása. De lehetett volna Isten mellett is dönteni és elzavarni a kígyót.


"Arról nem is beszélve hogy az ember mióta képes teremteni?"

Megint nem érted az aspektust. Istenben nincs hazugság, mégis létezik a világban. Az ember hozta létre a dezinformációs halmazt, ahogy írtam. Természetesen ez nem a klasszikus teremtés kategória, próbálj már gondolkozni. Attól nem vagy okos, hogy mindenre bevakkantasz valami átgondolatlan ostobaságot (már elnézést, nem személyeskedni akartam, hanem tényt írni).

Nem is beszélve arról, hogy offolunk!A válasz 28%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 35%-ban hasznos válaszokat ad.
# 8/16Időpont máj. 15. 14:28 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

"információ csak intelligenciától származhat. Eddig nincs cáfolva, tehát törvény."

Egyrészt valami attól nem törvény hogy nincs cáfolva. Először is bizonyítani kéne.

Másrészt ezt gyerekjáték cáfolni. Rém egyszerű példa, egy alma megérik, leesik a fáról. Hová esett, ez máris egy információ, pedig semmilyen intelligencia nem kellett hozzá hogy létrehozza.


"Nem, mert a kígyó nem kényszerítette Ádámot a tettére."

És ettől talán nem is létezett?


"Természetesen ez nem a klasszikus teremtés kategória, próbálj már gondolkozni."

A kérdés a Sátánról szólt, aki a Biblia szerint igencsak létező, gondolkodó entitás, nyilván csak a klasszikus értelemben lehet megteremteni.

Hogy te addíg csűrcsavarod a szavakat amíg valami szimpla emberi kitalációra, valami dezinformációra redukálod az egészet, az más kérdés, de ennek meg semmi köze a keresztény Sátánhoz és a kérdéshez sem.A válasz 69%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 75%-ban hasznos válaszokat ad.
# 9/16Időpont máj. 15. 14:50 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
titak nevű felhasználó válasza:

Kihagyom az előttem szólókat, próbálok a kérdésre válaszolni.

A "Jin-jang" mond neked valamit? (kínai filozófia-ősidőktől fennálló, egymással szemben álló, de mégis egymást kiegészítő kozmikus erők)A válasz 34%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 66%-ban hasznos válaszokat ad.
# 10/16Időpont máj. 15. 15:25 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Van olyan Sátanista vallás ami tényleg hisz a Sátánban meg a démonokban és őket imádja, valamint rendelkezik valamilyen túlvilágképpel?
A jehovista biblia a Sátán bibliája?
Óriási hibát követtem el?
A codex gigas (sátán bibliája) miről szól?
Vétkezés és megbánás?
Sátán gonosznak lett megteremtve?

Kérdések a Kultúra és közösség rovatbólKérdések a Vallás rovatból
Minden jog fenntartva © 2019, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!