Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Isten ha létezik is, nem...

Isten ha létezik is, nem törődik az emberekkel? több lenn

Figyelt kérdés

2 lehetséges válasz létezik arra, hogy létezik-e isten:

1. nem

2. létezik, de elhagyta az embereket, vagy simán itt van de nem törődik velük


Ha belegondolsz józan paraszti ésszel, logikával, csak ezt a két válasz juthat eszedbe, mert ha az isten jóságos volna, ahogy a biblia írja, akkor bizony segítené a teremtményeit, gondoskodna róluk, és nem burkolózna titokzatosságba, illetve szívódna fel...okt. 15. 19:21
1 2 3 4 5
 41/49 anonim ***** válasza:

40 persze, hogy nem a "zsidók istene", az "én istenképem" (mindenki 1sz.1sz-ben mondja) a fontos

legtöbb utalás nem is biblikus, vagy ÚSZ (ami felülírja az ÓSZ istenképét) A legfontosabb mindenkinek a saját istenképe "itt és most" tapasztalással, érzékeléssel és gondolkodással haladva a sajátúton (svadharma)

"élet nem próbatétel"? nem értem, elég nagy feladat az életutat járni, szenvedéssekkel, tragédiákkal teli út az ember útja. De mégis... járjuk, ki-ki a maga útját, a felnőtt ember maga tudja, hogy mi segítő ezen, mi akadály.

Radnóti:

Szellőtől fényes csúcsra röpít fel a vágy

s lenn vár a gőzt lehelő iszap.

A hallgatag növények szerelme emberibb.


A madár tudja tán , hogy mi a szabadság

mikor fölszáll a szél alá

és ring az ég hullámain.


A hegyek tudják hogy mi a méltóság,

hajnalban, alkonyatkor is,

a lomhán elheverő hegyek...


Hegy lettem volna, vagy növény , madár...

vigasztaló, pillangó gondolat,

tűnő istenkedés. Ma már

az alkotás is rám szakad.

[link]

okt. 18. 18:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 42/49 anonim ***** válasza:
52%

"ÚSZ (ami felülírja az ÓSZ istenképét)"


Nincs olyan, hogy felülírja valami egy időtlen, tökéletes létező minőségét. Ha valami tökéletes, egész, végleges, az nem változik. Ha nem végleges, akkor még nem tökéletes és nem is lehet mindenható. Vagy ÓSZ tévedés (ez nyilvánvaló, hiszen a zsidók "istene" tökéletlen és ezzel el is dicsekedik a Bibliában), vagy az ÚSZ tévedés, de szerintem mindkettő csak azt tartalmazza, hogy az akkori emberek az akkori tudásuk és babonáik alapján milyennek képzelték el Istent.


Szóval célravezetőbb Istent (a rendet, a rendszert) a teremtésben keresni (lásd tudomány), mint egy önellentmondásokkal teli, vértől áztatott könyvben (Biblia, Tóra, Korán), amit évszázadokon keresztül arra használtak egyes emberek, hogy tömegeket irányítsanak, használjanak ki, és az ellenségeiket elpusztíthassák.

okt. 18. 18:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 43/49 anonim ***** válasza:
Nekem úgy tűnik, hogy Isten elveszett a Sátán csapdájában, hogy ÚSZ és ÓSZ istenképekkel összezavarta az embereket és már magunk sem hiszünk el már senkinek semmit. Ha így van, akkor nyert a Sátán. Sőt egyre többen vannak az Isten tagadók, ez az összezavartság következménye.
okt. 18. 19:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 44/49 anonim ***** válasza:

42 aha.. célszerű... de nekem FELÜLÍRJA az istenképet (nem I.-t. az istenKÉPET az nem ugyanaz) VAN különbség az ÓSZ és az ÚSZ közt, az én életemben, tudati fejlődésemben más szerepet játszik a kettő, tehát nekem - de hát más embernek lehet más, nem vagyok teológus, sem hittérítő.

Azt sajnálom, hogy amiket itt írok, akár a kukába dobhatnám, senki nem akarja megérteni, de hát ez a gyakori, nem a MTA.

Azt érdemes megfigyelni, hogy a XIII. sz-i domonkos szerzetes Meister Eckhart hogy értelmezi az ÓSZ-et, és hogy fejti ki nézeteit. Ma már van magyarul is sok minden tőle, hozzá lehet férni, és érdemes, megvilágosító erejű. Meg lehet haladni a "irányításra használták" mesekönyv" "bosszúálló I.t" "kegyetlen I" "nincs,degonosz" "felhőnülő" és az egyéb ilyen állandóan felbukkanó standard véleményeket, melyekre évek óta ezeket írom, de hát én így és ennyit tudok csak, viszont M. Eckhart - ez a "nyugatra tévedt zen-szerzetes" nagyon magas szinten tanít. És mai ember meg is érti - akkor az inkvizíció halálra ítélte, mert az akkori emberek/vallási vezetők nem értették.

okt. 18. 19:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 45/49 szaja ***** válasza:
58%

Azért van szarban a világ, mert nincs és nem él a vezetők szívében Isten, Jézus! E világot korrupt hitetlenek vezetik és irányítják! Nem istent kell hibáztatni olyan dolgok miatt, amit maga az ember nem tesz meg. Az ember erőszakos, önző, büszke, gőgös, egoista, pénz imádó, hatalom vágyó, gyilkos stb. stb. stb. E gonosz világ, amely a sötétségben vesztegel nem képes elviselni és eltűrni a világosságot, az önzetlen, személyválogatás nélküli szeretetet, ezért üldözi és pustítja ahol csak tudja. Kiveti magából! Ezért kelett Jézusnak is meghalnia és ezért kellett és kelleni fog mártírhalált halnia minden igaznak, akik vallják, hogy Jézus a testben megjelent Isten (Krisztus), akiknél a Jézus bizonyságtétele van!


Isten törődik az emberekkel, de Isten tudja azt is, hogy ahogyan Ő örök, úgy az ember lelke is örök, hiszen az "Élet Lehellete" van az emberben! Ez a földi, testi élet csak ideiglenes, múlandó!


Ez a földi lét egy iskola! Ki hogyan élt "tanult és vizsgázott" az lesz a jutalma!

okt. 18. 21:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 46/49 anonim ***** válasza:
66%

"Azért van szarban a világ, mert nincs és nem él a vezetők szívében Isten, Jézus!"


Bezzeg a középkorban milyen jó volt, amikor a vallás irányított! No meg az a jó kis inkvizíció! Bezzeg régen minden jobb volt...


Ha most például a JT irányítana, vagy a HGY, akkor sem lenne más...


"Ki hogyan élt "tanult és vizsgázott" az lesz a jutalma! Ki hogyan élt "tanult és vizsgázott" az lesz a jutalma!"


Ezzel csak az a "bibi", hogy ehhez születésünk pillanatától fogva ismernünk kellene minden kétséget kizáróan a szabályrendszert, ami alapján meg leszünk ítélve. De most pl az dönti el leginkább, hogy milyen vallást követsz, hogy milyen családba születsz, milyen környéken élsz, milyen vallások befolyása alá kerülsz. Ezekben a dolgokba nem feltétlenül van beleszólásod, mégis ez alapján ítélnének meg?


Ez így nem igazságos. Ha Isten az igazságosság és szeretet, akkor ezt a szabályrendszert nem találhatta ki Isten!

okt. 18. 21:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 47/49 Anahystor ***** válasza:

"Ki hogyan élt "tanult és vizsgázott" az lesz a jutalma!"


A baj az, hogy ez nem egészen így van a Biblia szerint!


Eféz. 2,8-9 "Mert kegyelemből tartattatok meg ... Nem cselekedetekből"

Róm. 3,20.28 "Annakokáért a törvénynek cselekedeteiből egy test sem igazul meg ő előtte"

Gal. 2,16 "Tudván azt, hogy az ember nem igazul meg a törvény cselekedeteiből, hanem a Jézus Krisztusban való hit által"


Nos, látod a cselekedeteidnek (hogyan élsz) kevés köze van ahhoz, hogy mi lesz a jutalmad...

tanulsz, vizsgázol, és mégsem annak az eredményétől függ az osztályzat. Olyan iskola ez, ahol a tanár fütyül arra, hogy milyen a dolgozatod, egyedül az számít, hogy szimpi vagy-e neki.


Tényleg igazságos rendszer...


:-)

okt. 18. 22:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 48/49 anonim ***** válasza:

47: ez így még egyszerűbb, mert csupán elég hinni Jézusban és ott a megváltás. DE mi van azokkal a vallásokkal, ahol nem Jézus a megváltó? Mi van ha valaki ilyen helyre születik és a "hívő" szülei, családja ezzel tömik a fejét egy élten keresztül. Szinte 0 esélye van kitörni a téves vallásból, így 0 esélye van a mennyországba kerülni.


De ha még ezen túl is teszed magad, jönnek az alap kérdések: a kisgyermekek, akik fiatalon halnak meg és nem volt esélyük sem vallásosan élni, Jézusban hinni, na ők ugye kegyesen a mennyországba kerülnek elvileg. Node mi van a 90 éves aggastyánnal, akinek le kellett húznia 90 évet kísértések közepette a Földön? Ő ha egy életen át vakon hitt Jézusban, csak akkor van esélye a mennyországba jutni. Ja, ha félúton valaki telebeszélte a fejét, vagy netán más vallású párja lett és áttért egy "téves" vallásra, akkor ÍGY JÁRT!


Akkor egy agyament gyilkos, aki elvette volna a 90 éves aggastyán életét kiskorában, az nem is gyilkos, hanem kegyelmet gyakorló hős, aki feláldozza a saját lelki üdvét azért, hogy a gyerekek ne vétkezhessenek és így a mennyországba kerüljenek?! Micsoda agyament baromság már ez a szabályrendszer...!


De ha még ettől is elvonatkoztatunk: a lelkünk "élettartama" még csak össze sem hasonlítható a földi élet hosszával. És ezek a "próbatétel" vallások azt veszik alapul, hogy egyszer élsz! Mennyire igazságos már pár év földi tévedés miatt egy örökkévalóságra a kárhozatra ítélni egy lelket, amikor nem is lehetett biztos a döntésében, hiszen nem ismerhette meg az igazságot?! Szinte minden "próbatétellel" és pokollal fenyegető félelemvallás azt állítja magáról, hogy ő az igazi, az összes többi tévút! TE honnan tudhatod, hogy melyik az igazi?!

okt. 18. 23:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 49/49 Anahystor ***** válasza:
47%

Szerencsére az egész csak egy 2000 évvel ezelőtt írt mesekönyv ...


Aki elhiszi, magára vessen!

okt. 19. 01:37
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2020, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!