Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Kedves vallásos emberek akik...

Kedves vallásos emberek akik rendelkeznek Szent könyvvel! Miből gondoljátok, hogy a Ti könyvetek az Istentől való és nem más vallásé?

Figyelt kérdés

Rengeteg Szent könyv van pl. Biblia, Korán, Héber Biblia, Bhagavad Gíta stb. és miből gondoljátok, hogy a Ti könyvetek az Istentől való?


Bocsánat ha kicsit értelmetlenül fogalmaztam.


Válaszokat előre is köszönöm!okt. 2. 15:07
1 2 3
 1/24 anonim válasza:
80%
Mert hiszünk
okt. 2. 15:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/24 A kérdező kommentje:
De miért pont abban amiben?
okt. 2. 17:18
 3/24 anonim ***** válasza:
100%
Sok esetben a környezetből is adódik hogy pont abban amiben.
okt. 2. 18:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/24 anonim ***** válasza:
89%

Szubjektív dolog. Elolvastam a Kegyes Koránt és azt éreztem hogy egyértelműen isteni eredetű.


Amióta halottam róla elemzéseket, olvastam értelmezéseket illetve újra és újra elolvastam ez egy inkább meggyőzött arról hogy nem közönséges emberi alkotás.


A Korán jelentését, mondanivalóját többrétegűnek gondolom. Van egy egyszerű bárki számára érthető üzenete, ami azonban elképesztően finom hangolt erre akkor jön rá az ember amikor ájáról ájára elemzi.

okt. 2. 18:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/24 anonim ***** válasza:
77%

Kereszténynek vallom magam, de enyhén perennialistaként tekintek magamra, azt gondolom, hogy minden vallás egy fa, amelyek gyökerei ugyan oda nyúlnak le, egyetlen, metafizikai igazsághoz vagy eredethez, ebből adódóan azt gondolom, hogy minden szentkönyv tartalmaz igazságokat bizonyos mértékben.

Ez nem vallási szinkretizmus, az lenne szinkretizmus ha azt gondolnám, hogy tulajdonképpen mindegyik fa ugyan olyan, az ilyesmit rühellem.

Számora a saját vallásom egy olyan fa, amely magasabb mint a többi, vagyis a gyökere is mélyebbre ér, mint a többi vallásé, ezért a saját szentkönyvem, a Biblia több igazságot tartalmaz, mint a többi vallásé, ezért gondolom, hogy Isten szava.


De nem úgy tekintem Isten szavának, hogy te értelmezed. Olyan értelemben Isten szava, hogy Isten sugalmazta, de ez nem egy gépies tollbamondási folyamatot jelent, hanem azt, hogy az adott szerző korának és képességének javát öntötte szavakba, és testálta az utókorra, a Szentlélek által.

Egyébként a héber Biblia és a keresztény Ótestamentum egy és ugyan az, csak hogy tisztázzuk.

Maga a Biblia pedig nem egy könyv, hanem sok könyv ha úgy tetszik.


De olvastam a Koránt, sem a Talmudot (ami szintén nem egyetlen könyv hanem több könyv), sem a Bhagavad Gítát, sem a tibeti halottaskönyvet, de szeretném ezeket is elolvasni, és vettem a fáradtságot, és elolvastam sok olyan könyvet is, amit szintén isteni kinyilatkoztatásnak tekintettek mások, bele értve apokrif judeo-keresztény iratokat, most egy hermetikus írást olvasok, és már beszereztem az egyiptomi halottaskönyvet, amit szintén el akarok olvasni.


Most biztos úgy tűnhet, hogy önellentmondásba ütköztem, hiszen korábban arra hivatkoztam, hogy a Biblia írói a Szentlélek által írtak, az előtt meg azt allítottam, hogy minden szenkönyv tartalmaz igazságokat. Akkor azok íróit is a Szentlélek inspirálta? Aligha.

Azt gondolom, hogy a prófétáknak szerte a világon hozzáférése volt valamilyen szinten ahhoz a metafizikai igazsághoz vagy eredethez, amit fentebb már említettem, emiatt tűnnek fel ugyan azok a bölcsességek és archetípusok a világ vallásaiban. A Biblia íróinak ott volt plusszba a Szentlélek, ennyiről van szó.


Na de ha ennyivel jobbnak gondolod a Bibliát, minek olvasod el a többi szentkönyvet? - tehetitek most fel kérdést.

Nos, Isten azért adott az embereknek agyat, hogy használják, hogy gondolkodjanak. Tudatában vagyok a hibáknak és bűnöknek amiket a Bibliára hivatkozva követtek el magukat kereszténynek nevező emberek a történelem során, az egyik ilyen az alexandriai könyvtár felégetése. De úgy, hogy egyetlen sort nem olvastak el az ottani iratokból. Ami túlélte a tüzet, azt később a kalifa parancsára elégették az arabok. Azt sem tudjuk mi lehetett ott ami örökre elveszett.

Ez az amit el akarok kerülni. Előbb elolvasom azokat az ún. szentkönyveket, és utána mérlegelem. Ami eretnekség vagy összeegyeztethetetlen a hitemmel, azt elvetem, de örömmel fogadok mindent amit közös, ami pedig nem közös, de nem is összeegyeztethetetlen a hitemmel, azt megtartom.

Remélem megválaszoltam a kérdést, köszönöm, hogy végig olvastátok.

okt. 2. 18:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/24 anonim ***** válasza:
81%
De nem olvastam a Koránt, sem a Talmudot (ami szintén nem egyetlen könyv hanem több könyv), sem a Bhagavad Gítát, sem a tibeti halottaskönyvet*
okt. 2. 18:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/24 KZitus ***** válasza:
61%

Szia

Bibliám van, amelyet évtizedek óta olvasok naponta.

Az a belső összhang, amely a Bibliát jellemzi, hiszen az első laptól fogva a végéig egyetlen fő témáról számol be, aztán az, hogy több mint 40 ember írta kb. 1500 éven át egymást többnyire nem ismerve (volt az írók között pásztor, király, jogtudós, mezőgazdasági munkás, orvos...) mégis egy egységes témáról írtak összefüggésben egymással, azután az is, hogy Isten ezt a könyvet évezredeken tartó üldözése, megégetése ellenére fenntartotta a mai embernek, és a világon a legelterjedtebb, legtöbb nyelvre lefordított könyv, + még Isten kijelentése: "A teljes Írás Istentől ihletett, és hasznos a tanításra, a feddésre, a kiigazításra, valamint a fegyelmezésre, hogy azt tegyük, ami igazságos. Így az Isten embere teljesen képesített, és minden jótettre hiánytalanul felkészített lesz." 2Timóteusz 3:16,17, nos engem teljes bizonyosággal meggyőzött, hogy ez a könyv Istentől származik.

okt. 2. 20:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/24 anonim ***** válasza:
44%

Mert a benne foglalt üzenet igaz. Nem a könyv hitelesíti az igazságot, hanem az igazság hitelesíti a könyvet.


Keresztény vagyok. A kereszténység egy élő, létező, megtapasztalható valóság, nem pusztán egy könyvből leszűrhető okosság.

(Amúgy olvastam a kérdésben felsorolt összes művet.)

okt. 3. 01:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/24 anonim ***** válasza:
55%
Én katolikusként Jézusra vezetem vissza legfőképpen a Biblia hitelességét. Az apostolok leírták, hogy Jézus milyen csodákat tett, és hogy feltámadt a halálból(!) és ezt az állításukat mind a tizenketten, valamint nagyon sok követőjük a vérükkel pecsételték, méghozzá elég szörnyű módokon. Én személy szerint mint egyszerű hívő erre vezetem vissza, de hozzá értől szinthén biztosan vannak más, talán komolyabb érvek is.
okt. 3. 06:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/24 szaja ***** válasza:
30%

Na már most, ha komolyan és kizárólagosan csak az Írásokra és könyvekre hivatkozunk, akkor a tényszerűségeknél, ésszerűségnél, logikánál, következetességnél kell maradnunk. Melyik a legrégebbi könyv? Az nagy előnyben van! Vajon az írások történelmileg igazolhatók e több azonos korból származó elbeszélések alapján? Végig kell vizsgálni őket és rögtön kiderül az igazság!


Nyílván ha a Biblia legősibb írásai több ezer évesek Jkre. akkor az utána lévők és később keletkezők már alapból hitelüket vesztették! Aztán ott van a tartalom, hogy vajon mit is mond miről is szól az írás.

okt. 3. 18:06
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!