Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Az 1., 2. században a kereszty...

Az 1., 2. században a keresztyénüldözések idején a különböző bibliai iratokat is meg akarták semmisíteni az uralkodó rómaiak?

Figyelt kérdés

#Biblia #keresztyénüldözés
nov. 18. 20:17
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
72%
Mi az, hogy bibliai irat?
nov. 19. 06:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/12 A kérdező kommentje:

Ezzel a kérdéssel, úgy látom, nem te leszel az én emberem.

A 39 ószövetségi és 27 újszövetségi könyv. (A zsidók a Kisprófétákat egy könyvbe sorolják.)

nov. 19. 10:40
 3/12 UlfOrmson ***** válasza:
50%
Az #1 válaszoló kérdése nem volt hülyeség, ugyanis a ma ismert, kanonizált Biblia valamikor a 3-4. században jött létre. Az 1-2. századi keresztények idejében sokkal több vallási orat volt ismert. Ezek egy része a keresztényúldözések hatására pusztult el, de nagyobb része a kononizáció során lett megsemmisítve, mert nem egyezett a zsinatokon résztvevő püspökök és érsekek nézeteivel (azok az eretneknek tartott könyvek/iratok, amik túlélték a tisztogatást az ún. apokrifok)
nov. 19. 11:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/12 anonim ***** válasza:
0%
Ez miért nem vallási kérdés? Mi köze ennek a tudományokhoz?
nov. 19. 11:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/12 anonim ***** válasza:
4. [link]
nov. 19. 12:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/12 anonim ***** válasza:
65%

A közkézen forgó iratokat biztos meg akarták semmisíteni, de ennél jóval több irat volt, mint amennyit írtál. Eleve a ma kanonizált Biblia 72 könyvből áll, keleten még több. Bár a kánonba nem kerültek be, de gyakran olvasták liturgikus alkalmakon az apostoli atyák írásait is.

De ezeket nem úgy kell elképzelni, mint ahogy ma házalnak jehovások, hitgyülisek vagy mormonok a portékáikkal. 2000 éve nem volt könyvnyomtatás, kevesen tudtak írni és olvasni, tehát az írásokból nem is volt sok példány, meg értelme se lett volna, mert a többség olvasni se tudott.


#3

"mert nem egyezett a zsinatokon résztvevő püspökök és érsekek nézeteivel"

Rosszul hirdeted ezt a butaságot. Egyszerűen azt tették bele, amelyiket valamelyik apostoltól vagy tanítványtól eredeztették. Antióchiai Szent Ignác levelei se kerültek bele, de attól még ugyanúgy olvasták és fontosnak tartották. A gnosztikus evangéliumok pedig nyilván nem kerültek bele, mert egyértelműen sokkal később írt kitalációk.

nov. 19. 15:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/12 szp72 ***** válasza:
67%

A kérdésre a válasz igen. A római hatóságok nem csak a keresztény embereket fogták el, hanem a szent irataikat is lefoglalták. A szent iratok s más liturgikus kellékek rejtekhelyének kiszolgáltatása illetve más keresztények nevének elárulása súlyos bűnnek számított az Egyházban, ők voltak az úgynevezett "traditorok", vagyis az "átadók". A kínzástól való félelmükben azért elég sokan voltak ilyenek, és meglehetősen szigorú vezeklés járt érte.


Nevezetes egyháztörténeti eset, amikor a donatista szakadárok azzal vádolták Mensurius karthagói püspököt, hogy traditor volt, aki azonban saját bevallása szerint csak gnosztikus eretnek iratokat adott át, vagyis úgymond kiügyeskedte a kínzások elkerülését.

nov. 19. 18:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/12 A kérdező kommentje:

#6

"A közkézen forgó iratokat biztos meg akarták semmisíteni." - mi a forrás? Köszi.


#7

"A római hatóságok nem csak a keresztény embereket fogták el, hanem a szent irataikat is lefoglalták." - Van erről valami forrás? (1., 2. század)


Mensurius már később volt; engem az 1. és 2. század érdekelne.

Köszi.

nov. 20. 00:05
 9/12 szp72 ***** válasza:
47%

@ "Mensurius már később volt; engem az 1. és 2. század érdekelne."


Ja értem, tehát konkrétan és kizárólag csak az I-II.század érdekel. Nos az igazán nagy keresztényüldözések csak Decius (249-251) uralkodása idején kezdődtek. Trajanus (97-117) császár leiratából tudjuk, hogy szükségtelennek tartotta a keresztények felkutatását és az utánuk való nyomozást, vagyis csak feljelentés esetén jártak el ellenük, magyarul amikor a közvélemény, a népharag és a csőcselék ellenük fordult. Ha a hatóságok nem nyomoztak a keresztények után, akkor valószínűleg a szent irataik felkutatása és elkobzása sem izgatta őket különösebben.

nov. 20. 12:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/12 A kérdező kommentje:

Ez így nem igaz. Néró alatt is, de Domitianus alatt is súlyos keresztyénüldözések voltak. Ennek lett az áldozata többek között Péter, vagy Pál apostol is!

Tehát a kérdésem továbbra is fennáll.

nov. 20. 23:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2022, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!