Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Ateisták! Ti kiengednétek egy...

Ateisták! Ti kiengednétek egy elvetemült sorozatgyilkost évtizedekkel később a börtönből?

Figyelt kérdés

Tegyük fel hogy XY úr 22 évesen tömeggyilkosságokat, nemi erőszakot követett el, és ezért a bíróságon életfogytiglanra el is ítélik.

Na már most, testünk minden egyes sejtje időnként meghal, és új sejt veszi át a helyét, és ez ugyanúgy igaz a mi XY uraságunkra is.

Tehát, ha évtizedekkel később a börtönben ücsörgő XY úr szigorúan anyagi alapon véve már nem is az az ember, akkor milyen alapon tartanák tovább börtönben? Viszont ha nem anyagi alapon nézzük, akkor nyilván a lélek az ami ugyan azzá az emberré teszi, mint aki 22 évesen gyilkolt.

De az ateisták ugye nem hisznek, nem ismerik el a lélek létezését, és olyan dologért nem büntethetik tovább ami nem is létezik. Lényegében akkor ha már minden sejtje meghalt, majd kicserélődött KUTYA KÖTELESEK SZABADON ENGEDNI, MERT AZ MÁR NEM UGYAN AZ AZ EMBER!


Nem szeretnék olyan hozzászólásokat meglátni, hogy hát "nem minden ateista materialista" vagy van amelyik ateista hisz a lélekben.

Ez a kérdés minden olyan ember irányába szól, akik nem hisznek a lélek létezésében.jan. 18. 14:48
1 2 3
 11/26 Tevenyereggyarto ***** válasza:
100%

“Ha egy halott idegsejtünk feladatát egy új idegsejt veszi át, ami rossz helyre kapcsolódik, akkor az változást okozhat az emlékeinkben, de akár teljes emlékeket is kitörölhet.


Tevenyereggyarto! Figyelj, szerintem olvasgass még kicsit a témában.”


A testtől független lelket ami szerinted adja az énünket mit befolyásolja holmi rossz helyre kötött agysejt? Meg úgy egyáltalán hogyan lehet befolyásolni, megváltoztatni akár sérüléssel/ balesettel akár tudatmódosító szerekkel a tudatunkat, énünket ha az az anyagi világtól független lélektől függ? Szeretnék okosodni a témában ahogy azt tanácsoltad is 🤗

jan. 18. 16:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/26 anonim ***** válasza:
77%

"Tehát akkor az elkövetőt a tudata miatt büntessük?


És ha kicsit módosítanánk a tudatán akkor már mehetne haza?"


Igen,ha tudnánk módosítani anélkül a tudatán,hogy megcsonkítanánk az agyát lobotómiával,akkor mehetne haza.De jelenleg ilyet nem tudunk."Ezzel az a nagy gond, hogy a tudomány már rég megfigyelte, ha egypetéjű ikreket ugyanúgy nevelünk, és ugyan azoknak a behatásoknak tesszük ki, akkor felnőtt korukra teljes ugyan olyan emberek lesznek, ugyan olyan tulajdonságokkal. Akkor ha XY egypetéjű ikertestvére nem csinált semmit akkor őt is börtönbe kell zárni XY bűnei miatt, csak mert hát ugyan olyanok a tulajdonságai.Vagy ha XY urat börtönévei alatt leklónozzuk,(ami most még lehetetlen) akkor annak klónja amint kilépett a loboratóriumból, már mehet is a börtönbe? Persze hogy nem zárná senki börtönbe, csak hát testünkben időről-időre hasonló folyamat játszódik le."


Ez a feltevésed hazugság,ugyanis a pszichológia azt gondolja,hogy a viselkedésünk csak részben öröklött és nagyobbrészt tanult.Olyan kísérlet meg biztosan nem volt ahol pontosan ugyanolyan dolgoknak tették ki a gyerekeket.Hisz ez kb. lehetetlen.Olyan kísérlet viszont már volt ahol megvizsgálták az egy családban felnőtt gyerekeket és kiderült,hogy teljesen más volt a személyiségük.Az állításaim forrása:Atkinson:Pszichológia

jan. 18. 17:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/26 anonim ***** válasza:
100%

Egyébként amikor a börtönből kiszabadul a ember addigra már sok esetben megváltoznak pozitív vagy negatív irányban.


De ettől függetlenül a tetteikért vállalniuk kell a felelősséget.


Persze kérdező a hozzád hasonlók szerint az lenne a normális, hogy az esetleges leszármazottait is börtönbe zárják nem?

jan. 18. 17:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/26 A kérdező kommentje:

"Igen,ha tudnánk módosítani anélkül a tudatán,hogy megcsonkítanánk az agyát lobotómiával,akkor mehetne haza.De jelenleg ilyet nem tudunk."


Nem ez így nem volna helyes, hisz sokan ha tudnánk, tettük következménye pusztán csak egy kis tudatmódosítás lesz, akkor simán bevállalnák.

Azt sem hiszem, hogy az áldozat családja beérné ennyivel, nyilvánvalóan az elkövető megbüntetését követelnék.


"Ez a feltevésed hazugság," Az nem szokásom, legfeljebb csak a tévedés!

"ugyanis a pszichológia azt gondolja,hogy a viselkedésünk csak részben öröklött és nagyobbrészt tanult."

Hisz jómagam is végig ugyanezen a véleményen voltam, ezért mondtam ha egypetéjű ikreket ugyanúgy nevelünk, ugyan olyan ember lesz belőlük.

Ellenben ha pusztán csak az öröklött génjeink határoznák meg milyen emberek leszünk, akkor ha külön nevelnénk egypetéjű ikreket, azok akkor is ugyan olyan emberek lennének.


"Olyan kísérlet meg biztosan nem volt ahol pontosan ugyanolyan dolgoknak tették ki a gyerekeket."


Nézz utána magad, ha érdekel a téma. Engem most más foglalkoztat, illetve ez nem igazán perdöntő az általam feltett kérdést illetően.


"Olyan kísérlet viszont már volt ahol megvizsgálták az egy családban felnőtt gyerekeket és kiderült,hogy teljesen más volt a személyiségük."


Aha, izgi. Csak én egypetéjű ikrekről beszéltem.


Köszönöm hozzászólásod."A testtől független lelket ami szerinted adja az énünket mit befolyásolja holmi rossz helyre kötött agysejt? Meg úgy egyáltalán hogyan lehet befolyásolni, megváltoztatni akár sérüléssel/ balesettel akár tudatmódosító szerekkel a tudatunkat, énünket ha az az anyagi világtól független lélektől függ?"


Na ez már kicsit érdekesebb, ezért hagytam utoljára.

Barátom, nagy tévedés az hogy a lélek "az anyagi világtól független."

A lélek pusztán csak nem anyagi eredetű, de attól még az anyagi világ igenis hatással van rá. Ha ez nem így lenne, lelkünk egyszerűen testünkből kiesve, a gravitáció törvényének megfelelően, elkezdene a föld rétegein átzuhanva, annak belső magva felé haladni. Vagy ha még a gravitáció sem képes ráhatni, akkor egyszerűen kilebegne magunkból, valamerre....


Tehát akkor eme felvetéseim szerint, ha valaki alkoholt fogyaszt, az igenis hatással lesz annak lelkére is.

Na de ha már sikerült csukást ugranunk a témában, akkor ússzunk kicsit érdekesebb vizekre.


Mi lenne, ha azt mondanám vágjunk ketté egy élő ember agyát, jobb és bal agyféltekére? Vajon egy ilyen ember, hogyan fog viselkedni a jövőben? Milyen ember lesz belőle, és annak lelkével mi történne?

Az lenne legnyilvánvalóbb, ha többszörös személyiség alakulna ki páciensünkben, hisz elválasztottuk egymástól a jobb és bal agyféltekét, és képtelenek egymással kommunikálni.


A helyzet az, hogy a tudomány emberei megtették helyettünk, noha nem rosszindulatból, vagy pusztán gonosz kísérletek céljából. Sajnos súlyos epilepsziás betegséggel küszködőknél nem láttak más megoldást annak orvoslására, minthogy páciensük jobb és bal agyféltekét, sebészeti úton kettéválasszák. Nosza, ha már úgyis kéznél voltak ilyen különös beavatkozáson átesett emberkék, akkor ugyan miért ne vizsgálták volna meg őket?

Az erre irányuló természettudományos kutatások, arról szólnak hogy a páciensek bal és jobb agyféltekeközt teljesen megszakítják a kapcsolatot, és azt vették észre, hogy hiába van megszakítva a két agyféltekeközt a kapcsolat, teljesen normális életet élnek.

Nem válnak tudathasadásos személyiséggé, nem vállnak más személyiséggé.

Szinte fel sem ismernénk egy ilyen embert, ugyanúgy tudnak biciklizni, ugyanúgy tudnak vezetni, ugyanúgy tudnak normális munkát vállalni mint mások. Ami különbség van, az például abban látszódik ezek közt az alanyok közt, hogyha mondjuk valaki azt mondja kutya, és mivel a beszédért a bal agyfélteke a felelős ám megkérjük mutasson rá a jobbkezével a kutyára akkor a macskára fog a balkezével rámutatni, mert a mozgásért viszont a jobb agyfélteke a felelős. Lényegében egy ilyen kavar látszódik, és ez tudományosan mérhető. Viszont maga az éntudata, az öntudata a viselkedése, az teljesen ugyanolyan mint minden más normális emberé. Ez persze nem jelenti azt, hogy semmiben nem változott mielőtt osztott agyú beteg lett. Sőt, az ilyen embernek megváltozhat az ízlése, a párt preferenciája, vagy különböző érzelmei lehetnek egyszerre. De attól még a tudatosságnak az egysége, hiába van megosztva az agya, még egy marad.

Na de ha nincs lélek az emberben, akkor ugyan mi tartja össze a személyiségét, tudatát? Pedig egy osztott agyú embernek, evidens hogy állandó vitában, vagy veszekedésben kellene állni másodmagával.

jan. 18. 23:59
 15/26 anonim ***** válasza:
55%

Mindenkinek ajánlani tudom a gépnarancsot vagy mechanikus narancsot.


Pont a témába vág.

jan. 19. 06:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/26 anonim ***** válasza:
69%

Kezdjük ott, hogy például egy véletlen emberölés esetén az ember nagyon gyorsan megbánja amit tesz. Mégis börtönbe zárják miatta.


Ott például mennyivel jogosabb olyat büntetni aki véletlen tett valamit?


Egyébként ha a lelekét néznénk akkor még hamarabb ki kéne engedni mert lehet már rég megbánta.

De ugyan ilyen módon aki nem bánja meg a bűnét azt nem lehetne. Tehár lehet valaki egész életét ott tölti a börtönben egy apró bűn miatt míg mások ki be járkálnak mert mindig negbánják amit tesznek aztán újra elkövetik.

jan. 19. 12:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/26 anonim ***** válasza:

"egy véletlen emberölés esetén az ember nagyon gyorsan megbánja amit tesz. Mégis börtönbe zárják miatta."

Nagyon ritkán zárnak tényléegesen börtönbe valakit, aki véletlenül okozza más halálát.

jan. 19. 12:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 18/26 anonim ***** válasza:
0%
#17: Gondatlanságból elkövetett emberölés megvan?
jan. 19. 13:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 19/26 anonim ***** válasza:
100%

"#17: Gondatlanságból elkövetett emberölés megvan?"

Megvan, bár ilyen bűncselekmény nincs a Btk. csak "Emberölés" - 160§ - és annak (4) bekezdése rendelkezik a gondatlanságról mint felelősségi formáról.y Sőt, van "Foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés", meg Közúti veszélyeztetés", meg "Közúti baleset okozása", meg még pár olyan bűncselekmény aminek lehet halálos eredménye. Nem azt mondtam hogy nem ítélik el őket, hanem azt hogy jellemzően nem kell ténylegesen börtönbe vonulniuk. Több mint 20 éve vagyok zsaru úgyhogy elhagyhatod a lekezelő stílust, picit többet értek hozzá mint te.

jan. 19. 14:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 20/26 anonim ***** válasza:
71%
#19: Köszönöm szépen.
jan. 19. 14:47
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!