Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Ha az élet ennyire igazságtala...

Ha az élet ennyire igazságtalan és ennyi szörnyűség van a világban, miért gondolják még mindig annyian azt, hogy van isten?

Figyelt kérdés
Csak mindenki gondoljon bele. Ha lenne isten, hagynà, hogy ártatlan kisgyerekek súlyos (pl. rákos) betegek legyenek és korán meghaljanak? Akár màr magzatként, csecsemőként elmenjenek? Vagy például annyi nő vetél el, nem lehet gyereke, méhen kívüli terhesség stb., pedig alkalmas anyának, mindent megtesz (vagy megtenne) a baba egészségért, de akiket meg nem érdekel, napi 2 doboz cigit szívnak el szülés előtt is, bántalmazzák a gyermeküket stb. nekik a termékenységgel nincs gond... Vagy hogy annyi ember hal meg ártatlanul, hogy nem érdemli meg, tehát ,,nem élt erkölcsileg rossz életet". Annyi mindent fel lehetne sorolni. A hívek ezt még mindig azzal nyugtázzák, hogy isten próbára tesz minket, vagy hogy próbálják maguknak bemagyarázni a saját életükben környezetükben és a világban történt tragédiákat?

jan. 23. 20:29
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
 21/105 anonim ***** válasza:
24%

#17

A sátán nem azért tehet bármit.mert Isten megengedi?Igen

Szabad akarattal teremtette meg az embereket. Elmondta az első emberpárnak, Ádámnak és Évának, hogy mit vár el tőlük, de nem kényszerítette őket engedelmességre. Ők úgy döntöttek, hogy maguk akarják meghatározni, hogy mi jó, és mi rossz. Ezt a rossz döntést hasonlóak követték a történelem folyamán, ami borzalmas következményekkel járt (1Mózes 2:17; 3:6; Róma 5:12).Az emberekhez hasonlóan az angyalok is szabad akarattal lettek megteremtve, ezért dönthetnek a helyes és a helytelen között. Sajnos sok angyal fellázadt Isten ellen (2Péter 2:4). Az első lázadó Sátán volt, akit mások is követtek, így démonok lettek. A közelmúltban Sátánt és a démonait levetették az égből a földre. (Olvasd el: Jelenések 12:7–9.)


1914 óta egyre jobban burjánzik az erőszak és a gonoszság, ami azt jelzi, hogy Isten hamarosan eltávolítja Sátánt és a démonait. Ezután helyreállítja az eredeti állapotokat a földön. (Olvasd el: Jelenések 12:12; 21:3, 4.)

jan. 25. 20:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 22/105 Darkmoon80 ***** válasza:
54%

"1914 óta egyre jobban burjánzik az erőszak és a gonoszság, ami azt jelzi, hogy Isten hamarosan eltávolítja Sátánt és a démonait. Ezután helyreállítja az eredeti állapotokat a földön. "


És vajon mire vár addig??? Tapsra?

Taps, taps, taps...

És még mindig világ a világ...

Talán süket, hogy nem hallotta, tapsoltam?!

jan. 25. 23:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 23/105 anonim ***** válasza:
61%

A szabad akarat nem indok arra, hogy a Sátán itt vagy a paradicsomban lebzseljen.


Írásod alapján pedig az emberek nagy bűneihez rendszerint köze volt.


Tehát Isten azt akarná, hogy az emberek bűnt kövessenek el?


Hol van az a Bibliában, hogy a sátán a mindenhatónál hatalmasabb?

jan. 26. 06:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 24/105 anonim ***** válasza:
39%

#22

Szerintem máshogyan lenne ezt érdemes nézni! Vagyis pl alázattal és türelemmel. Ugyanis ha egyik sincs, sem alázat, se türelem, nekünk lesz rosszabb.


Ha az ember megismeri a Biblia alapján Istent, megtanul bízni benne! Olyan Isten Ő, aki beváltja az ígéretet.


Mondhatjuk, hogy miért nem lépett már? De azért azt is vegyük figyelembe, hogy ha ezt korábban megteszi, már lehet hogy nem élnénk!


Ugyanez igaz arra, hogyha éppen holnap teszi ezt meg. Sok ember veszne el, akiknek ad még időt arra, hogy megismerjék Őt. A türelme addig terjed, amíg lát valakit, akiért érdemes várnia.


De persze végül elvégzi azt, amit a Szavában előre jelzett, eljön a végső nagy háborújának az ideje.


Most még a Biblia szerint a "nagy nyomorúság" (amilyen még nem volt előtte és nem is lesz soha) és Armageddon háborúja következik e világ sötét és gonosz társadalmi rendszerére. Armageddon viszont teljes egészében Isten háborúja lesz, abban egyetlen hűségesnek sem kell részt vennie.

jan. 26. 08:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 25/105 anonim ***** válasza:
39%

#23

A szabad akarat szent Isten szemében. A szabad akarat és a szeretete miatt hagyta az embert egyáltalán életben a lázadása után. Mert hogy ezzel a Sátán által gerjesztett lázadással felmerült egy súlyos vitakérdés. Jogos-e Isten uralma és elvárásai az ember felé és hogy egyáltalán szereti-e Isten az embert, stb.


Sátán lázadásába sikerült belerángatni az embert. És felmerült a kérdés: ha Isten őt akkor, az első emberpár bűne miatt elpusztítja őket és mondjuk Sátánt is, mit bizonyít?


Példa? Ha egy családapát egy rosszindulatú szomszédja azzal vádol hogy rosszul bánik a gyerekeivel, hogy rossz apa és mindenféle rágalmak, akkor mi a helyes lépés? Az apa fog egy lapátot és agyonüti a szomszédot? Mit bizonyítana ezzel? Hogy ő ártatlan és hogy minden csak hazugság volt? Egyáltalán nem!


Isten is pont ezért hagyta meg az életét mindenkinek. Az ember örök életét büntetésképpen elvette, de hagyta hogy bizonyítsák be azt amit állítottak.


Nos ennek a vége az, hogy már a harmadik, vagyis ha megtörténne, minden bizonnyal az utolsó vh küszöbén állunk!


Miből gondolod hogy Isten akarná hogy az emberek bűnt tegyenek? Nem éppen Sátán akarja?


Sehol sincs a bibliában hogy Sátán hatalmasabb Istennél. Ő egy szellemteremteremtmény, aki, nyilvánvalóan nem lehet sem egyenlő, sem magasabb rangú Istennel n Nem is erről van szó.

jan. 26. 08:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 26/105 anonim ***** válasza:
65%

De ha Isten hatalmasabb akkor miért nem zárja ki a földről a sátánt?


Miért nem zárta ki a paradicsomból?


Ha Isten nem akarja, hogy az ember bűnt kövessen el akkor nem kéne beengednie a sátánt.


Ha nem akarom, hogy megegyék a tyúkokat akkor nem zárom be hozzájuk a rókát. Pont ellenkezőleg.


Ha pedig valaki kétségbe vonja Isten bármely tulajdonságát akkor ott sem kell semmit bizonygatni.

Isten mindent tud ezért tudja mi az igazság róla.

Ezenfelül ezt bárkivel megértetheti, elmagyarázhatja anélkül, hogy bárkinek is kárt kéne szenvednie.


Szóval ha Isten hatalmasabb a sátánnál és nem akarja, hogy az ember bűnt kövessen el akkor miért nem zárja ki a sátán a földről (és zárta ki a paradicsomból)?


A sátán szabad akarata emiat nem sérülne mert velünk is ezt tette Isten és ha nálunk nem sérül akkor nála sem.

jan. 26. 09:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 27/105 Darkmoon80 ***** válasza:
54%

"A szabad akarat szent Isten szemében."


Ez volt a hét, nem is, talán az évszázad vicce!

Mondd, olvastad valaha a Bibliát?

Mikor törődött Isten az ember szabad akaratával???


PARANCSBA adta, hogy őt bizony imádni kell, mert ha nem akkor pokolra jutsz.

Esetleg a vízözön vagy a Bábeli torony, vagy Szodoma és Gomora, vagy Lót felesége, vagy a szombaton fát szedő ember, netalán Jónás próféta története azt mutatja, hogy az ember azt tehet a szabad akarata szerint amit akar???


Ennyire naiv vagy, hogy nem veszed észre a biblia istene egy zsarnok tömeggyilkos, aki kénye-kedve szerint szórakozik a teremtményeivel???

Nemhogy a szabad akaratot nem veszi figyelembe, de a legalapvetőbb morált sem (pl. hogy, ne büntessen ártatlanokat). Ismerős ugye a "hetediziglen...", az egyiptomi csecsemők halála vagy akár maga az eredendő bűn és a büntetés ami Ádám és Éva leszármazottaira is átszáll...

jan. 26. 10:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 28/105 Darkmoon80 ***** válasza:
77%

Egyébként maga a szabad akarat is egy igen érdekes filozófiai fogalom.

Létezik egyáltalán olyan akarat, amelyet a lehetőségek nem kötnek gúzsba?


Szerintem egyetlen lehetőség rá a mindenható Isten akarata.

(Persze csak ha létezne ilyen entitás)


Minden más "szabad akarat" csupán illúzió és valójában a lét behatárolt viszonylatán belül értelmezett döntési szabadság.


Indoklás:


1, Információ hiány: amit nem ismersz azt nem tudod akarni

(az ősember nem akarhatott internetezni, mert fogalma sem volt róla, mi az az internet)


2, Lehetőségek korlátozó hatása:

A szabad akaratod csak létező lehetőségek közötti választásra ad lehetőséget.

Hiába szeretnél hallá változni és a tengerben úszkálni, a biológia törvényei ebben megakadályoznak. Használhatsz persze légzőkészüléket, de az mégsem az amit valójában akartál.


3, Mások szabad akarata:

Amennyiben két szabad akarattal rendelkező lény adott dologba ellenérdekelt, akkor az egyik szabad akarat szükségszerűen nem fog teljesülni.

Az erőszak tevő "szabad akarata" ellentétes az áldozat "szabad akaratával".

(természetesen itt is csak adott lehetőségek közötti döntési szabadságról van szó...)


Tehát az ember "szabad akaratát" Isten (ha valóban ő teremtette a világot) eleve minimum a fentiekben felsorolt három tényező szempontjából korlátozta.

Ilyen formán a bűn/rossz cselekedet/stb. lehetőségének meg nem teremtése csupán egyetlen további korlátozás lett volna, mely ráadásul az 1-es pont miatt nem is okozott volna hiányérzetet az embernek.

jan. 26. 19:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 29/105 anonim ***** válasza:
78%

Darkmoon

Szerint a szabad akarat feszegetésénél azt sem árt megvizsgálni, hogy mi a döntés forrása.


Ha bemész egy pékségbe akkor valóbban bárhogyan dönthetsz? Természetesen fizikailag max a pénztárcád akadályoz meg abban, hogy bármelyik pékárut megvegyél, de ettől most tekintsük el és tegyük fel valamilyen oknál fogva csak egy pékárut választhatsz. Mérettől, ártól ilyenektől eltekintünk az egyszerűség kedvéért.


Mi alapján döntesz?

Ott vannak az emlékeid, hogy melyik volt a legfinomabb azt választod.De lehet, hogy múlt héten eldöntötted, hogy kipróbálsz új dolgokat ami most eszedbe jutott és ezért olyat választasz amit még nem próbáltál. Megint csak a tapasztalataid döntenek. A nem ismertek kiválasztásánál is és az, hogy melyik szemrevalóbb és hasonló indokok.

De az is lehet múlt héten mérted a súlyodat és inkább. Na itt már komplexebb a téma mert ellen kell állnod a vágynak. Itt is több minden befolyásolja. Mennyire szükséges fogynod, mennyire akarsz, mennyire vagy fáradt, ....

De mi az ami nem vezethető vissza valamilyen múltbéli tapasztalatodra, fizikai állapotodra és hasonlókra?

Mert ha minden vissza vezethető ezek kombinációjára akkor már is nem szabad akaratról beszélünk csak komplex levezethető döntésekről.

jan. 26. 19:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 30/105 anonim ***** válasza:
68%

A szabad akaratról már elég sokat beszéltünk, és idáig még senki se tudta megmondani, hogyan működik.

Igen valószínű, hogy nem is létezik.

jan. 26. 19:46
Hasznos számodra ez a válasz?
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!