Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Ferenc pápa a Háttérhatalom...

Ferenc pápa a Háttérhatalom kiszolgálója?

Figyelt kérdés

márc. 24. 13:31
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
31%
Nem a tudatos kiszolgálója. De mindenki aki szerint nem létezik olyan, hogy háttérhatalom, az valójában annak a hasznos hülyéje.
márc. 24. 13:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/19 anonim ***** válasza:
51%
Nem.
márc. 24. 14:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/19 anonim ***** válasza:
53%
A vatikán 1 "háttérhatalom".
márc. 24. 14:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/19 anonim ***** válasza:
71%

3:

Miért lenne háttérhatalom? A Vatikán aktívan tevékenykedik a legtöbb országban, és nyíltan rendelkezik hatalommal. A háttérhatalom titkosságot feltételezne, a Katolikus Egyházról viszont mindenki tud. Az, hogy vannak titkos ügyeik, nem jelenti, hogy háttérhatalom lennének.

márc. 24. 15:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/19 anonim ***** válasza:
48%
A Vatikán több rétegbe csomagolva csinálja, pár millió euró jótékonykodás, cukiskodás, és sok száz millió euró "rossztékonykodás". Álcázd úgy magad, hogy harsányan, mutatod magad, és senki sem gyanakszik majd rád.
márc. 24. 15:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/19 anonim ***** válasza:
67%
Dehát ők is békét akarnak!
márc. 24. 15:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/19 anonim ***** válasza:
75%
#5 tudsz említeni példát a "rossztékonykodásra" kétlek?
márc. 24. 15:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/19 anonim ***** válasza:
53%

7#, néhányat igen, de nem gondolom hogy valóban őszinte a kérdésed, szóval nem fogok belemenni erről vitába. A neten is fellelhető dolgokból írok ide párat.

Több témakör: Írországban mostanra azonban kiderült, hogy a szexuális zaklatásnak, és bántalmazásnak jóval több gyerek áldozatul, mint eddig hitték. A kormány által nyolc hónapja létrehozott kárpótlási bizottsághoz átlagban heti ötven levél érkezik. Az ír számvevőszék becslése szerint a kártérítési igénylések száma elérheti a 10800-at. Az áldozatok fejenként átlagosan 96000 euró kártérítésben részesülnek.


A világos és nyilvánvaló célok ellenére a katolikus hitközösség pénzügyei meglehetősen homályosak, s a Vatikánon kívül senkinek sem áll rendelkezésére pontos adat a pápa vagyonáról. Az Antara indonéz hírügynökség megkeresésére pedig a szentszék egyetlen hivatalos képviselője sem reagált.


A Szentszék Prefektusának elnöki tisztségét betöltő Sergio Sebastiani bíboros azonban nem cáfolta, hogy a pápa bármilyen formában is fizetésben részesülne. Erre reagálva a Vatikán sajtóirodája közleményt adott ki, amelyben leszögezték, hogy további hivatalos információt nem hoznak nyilvánosságra a továbbiakban.


A pápai állam minden nyáron nyilvánosságra hozza könyvelését. Azonban a 2003-as számok nem tűnnek túl meggyőzőnek. A két évvel ezelőtti jelentés szerint a Vatikán kiadásai 213 millió euróra rúgtak, míg a bevétel ezzel szemben csupán 203,6 millió euró volt. Ez tehát tízmilliós veszteséget jelent a hitközösségnek, amely két évvel korábban, 2001-ben nem kevesebb, mint 30 millió euró tiszta hasznot jegyzett. Mindemellett a szakértők 12 milliárd euróra becsülik azt az ingóság és ingatlanállományt, amely felett a Vatikán világszerte rendelkezik. Ebbe beletartoznak a az állami kötvények, aranytartalékok, ingatlanok és művészeti értékek.


„Ezek a dolgok nem eladóak, hanem mindenki tulajdonát képezik” – nyilatkozta korábban a kérdést illetően II. János Pál pápa.


„Ezek a javak nem eladhatóak, a katolikus egyház nem veheti hasznukat úgy, ahogyan például egy vállalat tenné” – nyilatkozta Gabriel Kahn, a The Wall Street Journal római tudósítója. Mindemellett az egyház nem teheti meg, hogy a veszteséget termelő templomokat, hitközségeket egyszerűen bezáratja.


Maffiakapcsolattal vádolták a Vatikán bankját

Ennél még kiismerhetetlenebbek az úgynevezett Instituto per le Opere di Religione (IOR), vagyis a vallási munkáért felelős intézet pénzügyei. Az intézményt XII. Pius pápa alapította 1942-ben, s azóta a Vatikán bankjaként funkcionál, ennek ellenére sohasem publikál éves pénzügyi jelentést.

A bank tulajdonosa a pápai hivatal, amely a profitra is jogot formál. A múltban az IOR pénzügyi manőverei legalább egy ízben a lapok címlapjára kerültek, amikor az intézetet pénzmosással, csalással és maffiakapcsolatokkal vádolták.


Olaszországban még sokan emlékeznek Roberti Calvira, a milánói Banco Ambrosiani igazgatójára, akit szoros vatikáni kapcsolatai miatt „Isten bankárának” neveztek, Calvi elmenekült Itáliából, s később a londoni Blackfriars Bridge-re felakasztva találták meg. Halála előtt állítólag azt mondta: „ha velem történik valami, a pápának le kell mondania.”


Az ezt követő nyomozás során Paul Casimir Marcinkus amerikai bíborosnak meg kellett válnia hivatalától, kétségbevonható banki manőverek miatt. Calvi halálát pedig a mai napig nem sikerült tisztázni. Vatikáni elöljárók szerint azonban a maffia végzett vele, miután olyan pénzt sikkasztott el, amelyet a bűnszövetkezet tisztára akart mosatni vele.


Az 1978-ban, mindössze 33 napos uralkodást követően elhunyt I. János Pál pápa haláláról is azt feltételezik, hogy azért következett be, mert az egyházfő ki akarta vizsgálni a Vatikán homályos pénzügyeit.


Stb.

márc. 24. 16:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/19 NTBS ***** válasza:
75%
Nem.
márc. 24. 16:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/19 anonim ***** válasza:
47%

1. Megfontolt emberek soha nem állították, hogy a Vatikán a tisztaság mintapéldája lehetne minden téren. Néhány estben talán.

2. Nagyon fontos nem összemosni a Vatikánt a katolikus egyház egyes konkrét személyeivel akik akár főbenjáró bűnöket is elkövettek. E személyek között volt pápa is, történetesen Ferenc még véletlenül sem.

3. A "háttérhatalom" az a közkedvelt dolog, amire a világ és a konkrét emberke minden baját kényelmes és nagyon szokásos ráfogni. A baj azonban az, hogy eközben a szóval léten nyomon dobálózók képtelenek még csak hozzávetőlegesen is megfogalmazni, mi az. Az egzakt, pontos megfogalmazásra pedig kétlem, hogy bárki képes.

4. Ebből nem következik, hogy nincs "hatalom", ami szeret a háttérben maradni tisztességtelen cselekményei elkövetése során. Csak ezek nem valamiféle megfoghatatlan emberek, hanem nagyon is pontosan ismert személyek, ismert gazember cselekményekkel, csak éppen éppen emiatt kellően erősek ahhoz, hogy a normalitás ne tudjon úrrá lenni fölöttük.

Példa: most egy elég nagy bankválság van kibontakozóban. Egyelőre nagyon hozzáértő szakértők sem merik vázolni jövőbeli lefutását, de hogy lesz még sok szomorú következménye, az bizonyos. De ezt nem egy háttérhatalom követte el, hanem pontosan ismert mechanizmusokkal meglehetősen jól ismert személyek. Akiket pozícióiknál fogva nincs ki felelősségre vonjon. A "háttérhatalom" a világműködését nem értő emberek próbálkozása arra, hogy megmagyarázzák a számukra megmagyarázhatatlant.

márc. 24. 17:47
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!