Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Hogyan kezelitek a Biblia...

Hogyan kezelitek a Biblia valódi megismerése utáni csalódottságot?

Figyelt kérdés

Kifejezetten azoknak a válaszára vagyok kíváncsi, akik a Biblia elolvasása és a teológia hibáinak felismerése után is keresztények maradtak. (Ha te nem ebben a fázisban vagy, akkor ez a kérdés nem neked szól.)

Ti hogyan kezeltétek ezt a helyzetet? Visszavonultatok az Ószövetségtől és pár kedves történet mentén maradtatok egy humanista formájú Jézus mellett? Látogattok még egyházi eseményekre ettől függetlenül?

Esetleg ismertek valakit, aki ilyen helyzetbe került?

júl. 15. 19:07
1 2 3 4
 31/39 A kérdező kommentje:

#30 Valami félreértés lehet, mert én nem látok bizonytalanságot a hiba szó jelentésében. Ha ellentmondást akartam volna írni, akkor azt a szót használtam volna.

Amikor valaki komolyabb szinten foglalkozik a vallásával és az átlagosnál jelentősen több részletet vizsgál meg őszintén, akkor óhatatlanul szembesül ezekkel a hibákkal. A kérdésem azok felé irányul, akik eljutottak erre a pontra és döntésre kényszerültek.

Képtelen vagyok megérteni, mi miatt hiszed, hogy az igazság keresésének köze lenne a politikához vagy hogy generációs probléma (sic!) lenne. Ami pedig a hibákról beszélést illeti, mindent megtettem azért, hogy ebben a kérdésben egyikről se szóljak, mert nem az volt a kérdés.

júl. 25. 10:14
 32/39 anonim ***** válasza:

De bizony a hibákról és annak kovetkezményéről kérdeztél. Számomra az a hiba ha hiányzik egy oldal belőle vagy a kijelentésekben valaki valamit elrontott. Az elromlas eredménye a hiba de sehol sem látom hol romlott volna el a Biblia és milyen - feltehetően - hiba típusra gondoltál és miféle erkölcsiség.

Kérlek fejtsd ki bővebben minek az alapján gondolod a kétezer oldalt rossznak?Minek az alapján mondod ki rá az itéletet hogy a Biblia hibás?. Mi a rossz? Mi romlott el benne?

Ameddig ezek nem tisztázódtak addig nem látjuk őszintének a kérdésedet. Lehet nekem más fogalmam van a hiba és a rossz kapcsolatáról, te másképp értelmezed.

júl. 25. 15:47
 33/39 A kérdező kommentje:

#32 Nem a Bibliával és a keresztény vallással kapcsolatos hibákról kérdeztem (olvasd vissza, az oldal tetején található a kérdésem).

Nem szórakoztatnak a vitaindító gondolataid. Kérlek nyiss egy másik kérdést az általad feszegetett kérdésben.

Nem érdekel, hogy őszintének látod-e a kérdésem, nem tartozom neked elszámolással.

júl. 25. 18:45
 34/39 anonim ***** válasza:
(De azért a vita kultúrád hibás)
júl. 25. 23:12
 35/39 anonim ***** válasza:
11%

Hogyan kezelitek a Biblia valódi megismerése utáni csalódottságot? - Világos, miközben olvastad a Bibliát, megismerted magadat, hogy nem érted, és elmerültés a csalódottságban. Ez világos és érthető. De hogy a Biblia kapcsán ki miben csalódott, az nem világos. Akit elönt a saját csalódottsága, annak még az sem világos, ami a címkére van írva: beer.

Vannak kezelési módok, minden egészségügyi szaklap ilyenekkel van tele.

júl. 25. 23:46
 36/39 anonim ***** válasza:
Agyserkentő tablettákra gondolsz?
júl. 26. 00:11
 37/39 anonim ***** válasza:

Támogatásképpen kérdezőnek, hogy lássa, bár kisebbségben, de vannak olyan keresztények, akik nem tartják a Biblia egészét, minden szavát, egyformán Isten által diktáltnak, azonos morális színvonalúnak.

6, 11 hsz-ban már hoztam példákat, folytatom.

Fabiny Tibor világi teológus írása

Ami változik és ami/Aki örök a Szentírásban

[link]

Frederic Farrar: Bible Its meaning and supremacy (1897)

Farrar 19. századi magas beosztású anglikán lelkész volt.

[link]

Másik két könyvét is ajánlom, mely az „örök pokol” témáját járja körül.

Eternal hope (1878)

[link]

Mercy and judgement (1881)

[link]

Keith Giles: Jesus unbound

[link]

Kevésbé diplomatikus megfogalmazások:

Bulányi György: Az Ószövetség nem Isten igéje

[link]

Simone Weil: Izrael

[link]

(Kegyelem és nehézkedés c. könyvéből egy fejezet, a régi kiadásokban és a magyar kiadásban sem szerepel ez a fejezet. Keresztény gondolkodóként tartják számon, katolikus kiadó adta ki könyveit. Antiszemitizmussal nem vádolható, hiszen zsidó származású volt, bár ezen írása igen kemény kritikát fogalmaz meg.)

júl. 26. 20:12
 38/39 anonim ***** válasza:

#37 vagyok, egyik kedvenc idézetem az Újszövetségből (hívőknek szánta a gondolatot értelemszerűen):

Jakab levele

2,12 Úgy szóljatok és úgy cselekedjetek, mint a kiket a szabadság törvénye fog megítélni.

2,13 Mert az ítélet irgalmatlan az iránt, a ki nem cselekszik irgalmasságot; és dicsekedik az irgalmasság az ítélet ellen.

júl. 26. 20:20
 39/39 Antigonio de la mancha ***** válasza:

Csak úgy fog menni ha el tudod torzitani a Jézusképet és az újszövetséget, hogy humanista Jézust kapj:

Kol 1:16 Mert Ő benne teremtetett minden, ami van a mennyekben és a földön, láthatók és láthatatlanok, akár királyi székek, akár uraságok, akár fejedelemségek, akár hatalmasságok; mindenek Ő általa és Ő reá nézve teremtettek;

Kol 1:17 És Ő előbb volt mindennél, és minden Ő benne áll fenn.

Kol 1:18 És Ő a feje a testnek, az egyháznak: aki a kezdet, elsőszülött a halottak közül; hogy mindenekben Ő legyen az első;

Kol 1:19 Mert tetszett [az Atyának], hogy Őbenne lakozzék az egész teljesség;

Krisztus nem csupán egy tanitó hanem az ember értéke, erkölcse, célja és reménysége Krisztusban van. A méltóságunk egyetlen személyböl fakad.

Ettöl függetlenül a humanizmus tág értelemben nem függ a vallásosságtól, söt rengeteget merít a kereszténységböl csak a transzcendens sikot távolitja el, igy az erkölcsi keret végsö iránya csupán az ember szeretete körül forog. Ami csak úgy lóg a levegöbe az első parancs nélkül, és a szeretet lesilányodik (könnyen elszakad az igazságtól).

júl. 26. 21:03
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Vajon a fiatal földesek figyeltek egyáltalán az iskolában, vagy számukra a vallás valóban egy mankó?

Bizonyított tény, hogy az emberek és a dínók nem éltek együtt, hanem 66 millió év a külömbség. bizonyított tény, hogy van evolúció, pl. a férfinak van szakálla, a nőnek nincsen. Miért van ez így? Bizonyított tény, hogy a mi őseink feketék voltak, csak közben...

A Biblia miért nő gyűlölő?

📖 Ószövetség 1️⃣ Teremtés könyve 3 A bűneset után: „…vágyakozol férjed után, ő pedig uralkodni fog rajtad.” Ezt sokan a nő alárendeltségének teológiai alapjaként értelmezik. 2️⃣ Leviták könyve 12 Szülés utáni tisztulási törvény: Fiúgyermek után 40 nap, lány után...

Ha a Biblia isten szava, akkor miért nem ír a házi kedvencek gyászról?

Tudjátok, amikor egy ember nagyon megsíratja a kedvencét mert haldoklik.

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!