Hogyan kezelitek a Biblia valódi megismerése utáni csalódottságot?
Kifejezetten azoknak a válaszára vagyok kíváncsi, akik a Biblia elolvasása és a teológia hibáinak felismerése után is keresztények maradtak. (Ha te nem ebben a fázisban vagy, akkor ez a kérdés nem neked szól.)
Ti hogyan kezeltétek ezt a helyzetet? Visszavonultatok az Ószövetségtől és pár kedves történet mentén maradtatok egy humanista formájú Jézus mellett? Látogattok még egyházi eseményekre ettől függetlenül?
Esetleg ismertek valakit, aki ilyen helyzetbe került?
#30 Valami félreértés lehet, mert én nem látok bizonytalanságot a hiba szó jelentésében. Ha ellentmondást akartam volna írni, akkor azt a szót használtam volna.
Amikor valaki komolyabb szinten foglalkozik a vallásával és az átlagosnál jelentősen több részletet vizsgál meg őszintén, akkor óhatatlanul szembesül ezekkel a hibákkal. A kérdésem azok felé irányul, akik eljutottak erre a pontra és döntésre kényszerültek.
Képtelen vagyok megérteni, mi miatt hiszed, hogy az igazság keresésének köze lenne a politikához vagy hogy generációs probléma (sic!) lenne. Ami pedig a hibákról beszélést illeti, mindent megtettem azért, hogy ebben a kérdésben egyikről se szóljak, mert nem az volt a kérdés.

válasza:De bizony a hibákról és annak kovetkezményéről kérdeztél. Számomra az a hiba ha hiányzik egy oldal belőle vagy a kijelentésekben valaki valamit elrontott. Az elromlas eredménye a hiba de sehol sem látom hol romlott volna el a Biblia és milyen - feltehetően - hiba típusra gondoltál és miféle erkölcsiség.
Kérlek fejtsd ki bővebben minek az alapján gondolod a kétezer oldalt rossznak?Minek az alapján mondod ki rá az itéletet hogy a Biblia hibás?. Mi a rossz? Mi romlott el benne?
Ameddig ezek nem tisztázódtak addig nem látjuk őszintének a kérdésedet. Lehet nekem más fogalmam van a hiba és a rossz kapcsolatáról, te másképp értelmezed.
#32 Nem a Bibliával és a keresztény vallással kapcsolatos hibákról kérdeztem (olvasd vissza, az oldal tetején található a kérdésem).
Nem szórakoztatnak a vitaindító gondolataid. Kérlek nyiss egy másik kérdést az általad feszegetett kérdésben.
Nem érdekel, hogy őszintének látod-e a kérdésem, nem tartozom neked elszámolással.

válasza:Hogyan kezelitek a Biblia valódi megismerése utáni csalódottságot? - Világos, miközben olvastad a Bibliát, megismerted magadat, hogy nem érted, és elmerültés a csalódottságban. Ez világos és érthető. De hogy a Biblia kapcsán ki miben csalódott, az nem világos. Akit elönt a saját csalódottsága, annak még az sem világos, ami a címkére van írva: beer.
Vannak kezelési módok, minden egészségügyi szaklap ilyenekkel van tele.

válasza:Támogatásképpen kérdezőnek, hogy lássa, bár kisebbségben, de vannak olyan keresztények, akik nem tartják a Biblia egészét, minden szavát, egyformán Isten által diktáltnak, azonos morális színvonalúnak.
6, 11 hsz-ban már hoztam példákat, folytatom.
Fabiny Tibor világi teológus írása
Ami változik és ami/Aki örök a Szentírásban
Frederic Farrar: Bible Its meaning and supremacy (1897)
Farrar 19. századi magas beosztású anglikán lelkész volt.
Másik két könyvét is ajánlom, mely az „örök pokol” témáját járja körül.
Eternal hope (1878)
Mercy and judgement (1881)
Keith Giles: Jesus unbound
Kevésbé diplomatikus megfogalmazások:
Bulányi György: Az Ószövetség nem Isten igéje
Simone Weil: Izrael
(Kegyelem és nehézkedés c. könyvéből egy fejezet, a régi kiadásokban és a magyar kiadásban sem szerepel ez a fejezet. Keresztény gondolkodóként tartják számon, katolikus kiadó adta ki könyveit. Antiszemitizmussal nem vádolható, hiszen zsidó származású volt, bár ezen írása igen kemény kritikát fogalmaz meg.)

válasza:#37 vagyok, egyik kedvenc idézetem az Újszövetségből (hívőknek szánta a gondolatot értelemszerűen):
Jakab levele
2,12 Úgy szóljatok és úgy cselekedjetek, mint a kiket a szabadság törvénye fog megítélni.
2,13 Mert az ítélet irgalmatlan az iránt, a ki nem cselekszik irgalmasságot; és dicsekedik az irgalmasság az ítélet ellen.

válasza:Csak úgy fog menni ha el tudod torzitani a Jézusképet és az újszövetséget, hogy humanista Jézust kapj:
Kol 1:16 Mert Ő benne teremtetett minden, ami van a mennyekben és a földön, láthatók és láthatatlanok, akár királyi székek, akár uraságok, akár fejedelemségek, akár hatalmasságok; mindenek Ő általa és Ő reá nézve teremtettek;
Kol 1:17 És Ő előbb volt mindennél, és minden Ő benne áll fenn.
Kol 1:18 És Ő a feje a testnek, az egyháznak: aki a kezdet, elsőszülött a halottak közül; hogy mindenekben Ő legyen az első;
Kol 1:19 Mert tetszett [az Atyának], hogy Őbenne lakozzék az egész teljesség;
Krisztus nem csupán egy tanitó hanem az ember értéke, erkölcse, célja és reménysége Krisztusban van. A méltóságunk egyetlen személyböl fakad.
Ettöl függetlenül a humanizmus tág értelemben nem függ a vallásosságtól, söt rengeteget merít a kereszténységböl csak a transzcendens sikot távolitja el, igy az erkölcsi keret végsö iránya csupán az ember szeretete körül forog. Ami csak úgy lóg a levegöbe az első parancs nélkül, és a szeretet lesilányodik (könnyen elszakad az igazságtól).
Kapcsolódó kérdések:
Bizonyított tény, hogy az emberek és a dínók nem éltek együtt, hanem 66 millió év a külömbség. bizonyított tény, hogy van evolúció, pl. a férfinak van szakálla, a nőnek nincsen. Miért van ez így? Bizonyított tény, hogy a mi őseink feketék voltak, csak közben...
📖 Ószövetség 1️⃣ Teremtés könyve 3 A bűneset után: „…vágyakozol férjed után, ő pedig uralkodni fog rajtad.” Ezt sokan a nő alárendeltségének teológiai alapjaként értelmezik. 2️⃣ Leviták könyve 12 Szülés utáni tisztulási törvény: Fiúgyermek után 40 nap, lány után...
Mindkettő hit kérdése ugyebár....
Tudjátok, amikor egy ember nagyon megsíratja a kedvencét mert haldoklik.
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!