Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Ezékiel könyve és a Jelenések...

Ezékiel könyve és a Jelenések könyve, szinte párhuzamosan elénk tárják felfedik Jézus alakját személyét. Akkor ezekszerint Ő valóban Isten? Vagyis Jehova testet öltött? Vagy nem igaz a Biblia?

Figyelt kérdés
2011. okt. 6. 16:29
1 2 3
 11/28 munyamunya ***** válasza:
68%

Kedves 15:32-es válaszoló!


Az "isten" (YHWH, Elohim, Theos) megnevezés nem kizárólag a Mindenható, Örökkévaló Istenre van alkalmazva az Írásokban. Olvashatjuk ezt angyalokkal (a Lótot meglátogató "férfiak" - I.Móz.19:16-18; Gedeonnak megjelenő angyal - Bírák6:11-24), emberekkel (Mózes - II.Móz.7:1), de még Sátánnal (2Kor.4:4) kapcsolatban is.


Ez egyszerűen egy viszonyt jelez a szereplők között, felhatalmazás, felkenés alapján viselheti egy-egy teremtmény ezt a titulust, a név tulajdonosának, Magának a Teremtő Istennek az engedélyével. Vagyis amikor pl. a Krisztus korábbi megjelenéseikor azt olvassuk róla, h Istennek nevezi magát, az egyenlő azzal, h ő Isten nevében, hatalmával, tekintélyével jár el, mivel ezt a feladatot, ezt a parancsolatot kapta Atyjától.


A János evangélium elején ugyanezért szerepel úgy a szövegben, h "az ige AZ Istennél (ton Theon) volt, és isten (theos) volt az ige" - ugyanis a görögben határozott névelő van, határozatlan azonban nincs, így a határozott (a, az) hiányával érzékeltetik a határozatlant (egy).


A Róma9:5-nek a Nestle görög szövege szerinti pontosabb fordítása így szólna: "akiké az atyák és akikből van a Krisztus a test szerint. Az aki mindenek felett van, Isten, áldott a korszakokba, ámen"

2011. okt. 7. 16:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/28 A kérdező kommentje:

Már egy kicsit kezd elfajúlni a kérdés dés.Most akkor a BIBLIA alapján Jézus az Atyához Viszonyítva egylényegű,vagyis Ő is Isten ni személy,vagy a bibliát akarják kiforgatni külőmböző vallások, pld:Jh.tanúi. Mormonok. Krisnahívők és még sokan.

Most akkor mi az igazság???

2011. okt. 7. 18:38
 13/28 anonim ***** válasza:
68%

Nem hiszem, hogy a krisnások foglalkoznának a bibliával, ha mégis ezt nem kell komolyan venni, mert a vallásuk teljesen más.

Igen, a Biblia alapján Jézus isteni személy, Isten fia, de ő maga egylényegű az Atyával. (noha nem ugyanaz a személy)

2011. okt. 7. 19:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/28 anonim ***** válasza:
32%

Ha jehovista vagy akkor igaz, ha egyszerű ember vagy, akkor meg gondolkodnod kellene fölötte.

Ezékielből melyik részre gondoltál?

Vegyed a saját példádat: te és édesapád egyek vagytok, mert ő "csinált", teste, vére, szelleme.

Ha Isten mindenható, miért volt szüksége Szűz Máriára? A Biblia tele van ellentmondással, azok részére akiknek a logikája működik.

2011. okt. 7. 20:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/28 anonim ***** válasza:
81%

"Ha Isten mindenható, miért volt szüksége Szűz Máriára? A Biblia tele van ellentmondással, azok részére akiknek a logikája működik."


A te logikád viszont nem működik, Jézus ugyanis nemcsak hogy Szűz Mária előtt, hanem a mindenség előtt teremtetett. Mária szerepére azért volt szükség, mert Jézus beleegyezett, hogy emberként leszülessen a földre, ehhez pedig kellett egy emberi anya, mert így születnek az emberek.

2011. okt. 7. 20:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/28 anonim ***** válasza:

Valóban nem működik a logikám.

"Jézus ugyanis nemcsak hogy Szűz Mária előtt, hanem a mindenség előtt teremtetett..."

Ha szerinted egyenlő az atyával, aki ugye mindenható, akkor minek kellett neki emberi leszületés és tapasztalás - vagy nem mindenható?

2011. okt. 7. 22:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/28 anonim ***** válasza:
100%
16:01: Te Jehova Tanúja vagy?
2011. okt. 7. 23:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 18/28 anonim ***** válasza:
100%

Igen Jézus valóban Isten.Isten oldala :Jobbja.


„Végre az Úr Jézus, miután szólott volna nekik, fölvéteték az égbe, és az Isten jobbja felöl ül” (Mk 16,19)

2011. okt. 8. 11:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 19/28 munyamunya ***** válasza:
23:22: Az érveimen mit változtat, h az vagyok, vagy sem?
2011. okt. 8. 19:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 20/28 anonim ***** válasza:
100%

Tisztelt munyamunya!


Az, hogy mennyira számít az, hogy Jehova Tanúihoz tartozol-e ebben az esetben egyszerre nem számít és számít is.


Hogy részletesebben kifejtsem: Nekem nincs bajom a Tanúkkal, mert amikor kicsi voltam, akkor emlékszem hozzánk is jártak, nagyon kedvesek voltak (Annak ellenére mondom ezt, hogy terjednek róluk bizonyos dolgok, amiket nem azonosítanék az összes Tanúra) Sőt! a húgom jár egy fiúval, akiknek a családja a Jehova Tanúi Egyházhoz tartoznak. (Lehet tévedek, nem az egész család, de az Édesanyja biztosan odatartozik azt tudom) és a hugom nem mondott rájuk soha egy rossz szót sem. Láthatjuk hogy ebben az esetben nem fontos.


Viszont, ha valamilyen Bibliai tanításról beszélünk ott már megoszlanak a vélemények. Miért is? Igazából a legnagyobb gondot, én az általuk használt Újvilág fordításban látom, amelyet én személy szerint egy nagyon elfogult fordításnak látok, amely a Tanúk teológiája alapján lett fordítva. Gyakorlatilag az összes olyan igehely, amely Jézus Krisztus Istenségét bizonyítja úgy van fordítva, hogy az jöjjön ki végeredménynek, hogy Jézus nem Isten. Ugyanilyen gond még, Isten állítólagos Jehova neve, vagy az, hogy a Szent Lélek nem egy személy, hanem Isten tevékeny ereje. A Tanúk fordítása ezeket a teológiai alapokat tökéletesen visszadják, még meg is győzhetik erről az embert, ha az nem ismeri az eredeti szöveget, vagy más fordítást. Hozzáteszem: A tanúknak joga van ahhoz hogy azt a felfogást képviseljék egy adott dologról, amit szeretnének, csak nekem ez így nem szimpatikus. Mivel én azonban nem szeretnék ebből vitát, így ennél mélyebbre nem mennék ezzel az üggyel kapcsolatban.


Jézus Istenségével kapcsolatban pedig:


Felhívom a figyelmed arra, most részletesebben amire már korábban utaltam: Vesd össze a (Jel 10,1)-et a (Jel 1,14-15; Jel 2,18; Jel 19,12) igehelyekkel. Hasonlísd össze a leírásokat, láthatod, hogy mindegyik Jézus Krisztust írja le részletesen egy kicsit másként, de lényegében ugyanaz.


A (Jel 10,1)-ben az Angyal felhőbe van öltözve, ami Jézusi jelkép. (lásd pl: Dn 7,13; Mt 24,30; Csel 1,9) A Jelenések könyce 10. fejezetében háromszor is elhangzik az, hogy ez az Angyal a földön és a tengeren, tehát az egész világ fölött áll, ami nem jellemző egy Mennyei Lényre. Az Angyal szóról tudod, hogy a görög Angelosz szóból származik ami annyit jelent "követ, küldött" Jézus az Atya küldötte (Lásd pl: Jn 5,36) tehát ilyen értelemben rá is érvényes nem csak a Mennyei Angyalokra.


Azt láthatod a (Jel 10,1)-ben hogy Jézus feje fölött szivárvány van. A szivárvány pedig Isteni szimbólum. János apostol ugyanis, amikor látomásban látja az Atyát, azt veszi észre hogy az Atya királyiszéke körül szivárvány van (Jel 4,3) Számomra teljesen egyértelmű ebből a jelképes leírásból hogy Jézus Isteni személy, már csak azért is, mert sem az Angyalok, sem a 24 vén, sem az élőlények körül nincs szivárvány a Jelenések könyvében, csak az Atya és Jézus körül.


Mikeás próféta amikor Jézusról jövendöl, azt mondja hogy az ő származása öröktől fogva van. (Mik 5,2) Hát ha öröktől fogva van, akkor ő nem lehet teremtmény, mivel öröktől fogva létezett.


Aztán: (Fil 2,6) Annakokáért az az indulat legyen bennetek, mely volt a Krisztus Jézusban is, A ki, mikor Istennek formájában vala, nem tekintette zsákmánynak azt, hogy ő az Istennel egyenlő,"


Tisztában vagyok vele, hogy az Újvilág fordítás nem így adja vissza ezeket az igehelyeket, de abba most nem szeretnék belemenni hogy mi a gondom a Tanúk által használt Nestle féle fordítással meg úgy általában a magyar kiadással is. Akkor túl hosszú a komment, ezért nem térek ki az általad említett érvekre sem :-)


Illetve még egy apróságot megemlítenék: A Jel 19,13-ban azt mondja a Szentírás hogy Jézus Isten igéjének nevetetik. Miért is? Azért, mert ahogyan a Bibliára jellemző az, hogy Isteni gondolatok emberi nyelvbe öltöztek torzulás mentekesen, úgy Jézus mint Isten, emberi alakot vett fel úgy hogy megőrizte az Isteni mivoltát.


Természetesen egyébként nem kötelező elfogadnod azt, amit írok ^^

2011. okt. 9. 10:08
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2020, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!