Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Keresztények, nem gondoljátok,...

Keresztények, nem gondoljátok, hogy tovább kéne lépni?

Figyelt kérdés

A biológiai evolúció mellett, mióta megjelentek az első emberek kezdetét vette a társadalmi evolúció, társadalmi fejlődés. Ez ellen nem tehetünk semmit. Ezért is gondolom, hogy a Biblia, mint erkölcsi útmutató kora réges-rég lejárt. Az ószövetségre nem is érdemes most pazarolni a karaktereket, hisz mindannyian tudjuk, hogy elavult törvények és erkölcs jellemzi. (Szombaton való munka tiltása, egy anyagú ruhák viselete, kötelező szakáll stb.) Ami pedig még fontosabb, hogy a szemet szemért elv nem csak a mai erkölcsnek de Jézus szavainak is ellent mond. Na és itt elérkeztünk Jézushoz, aki hiába a szeretetteljes Isten képét "festette le", nagyon sok gondolata már egyszerűen túl merevnek hat. Jézus az emberek gondolatait is korlátozta, tanainak központjában a természetes vágyak elfojtása volt, ami gyakran szorongáshoz, a test és a "lélek" megbetegedéséhez vezet.

Tehát véleményem szerint nem csak az a gondolat téves, miszerint a Biblia egy Istentől eredeztethető könyv (hisz tele van ellentmondásokkal, s semmibe veszi a fizikát és a biológiát), hanem az is, miszerint a Biblia egy erkölcsi útmutató. Az volt, egykoron, de ma már "hasznavehetetlen" ilyen szempontból. Személy szerint úgy vélem, hogy a benne rejlő dekadens erkölcsöt meg kell haladni, és ez nem azt jelenti, hogy szembe kell fordulni vele, vagy hogy teljesen meg kell változtatni, hanem, mint az elején már írtam, fejlődni kell... tovább lépni.2014. jan. 31. 14:28
1 2
 1/14 Szeressük egymást ***** válasza:

"(Szombaton

való munka tiltása, egy anyagú ruhák

viselete, kötelező szakáll stb.)"


Ezek nem erkölcsi parancsok.

A szemet szemért elv pedig szerintem igazságos, csak Jézus egy magasabbrendű útról tanított, amit a saját halálával demonstrált:


Ézs 53:7 Kínoztatott, pedig alázatos volt, és száját nem nyitotta meg, mint bárány, mely mészárszékre vitetik, és mint juh, mely megnémul az őt nyírők előtt; és száját nem nyitotta meg!

Ézs 53:9 És a gonoszok közt adtak sírt neki, és a gazdagok mellé [jutott] kínos halál után: pedig nem cselekedett hamisságot, és álnokság sem találtatott szájában.

Ézs 53:12 Azért részt osztok neki a nagyokkal, és zsákmányt a hatalmasokkal oszt, mivelhogy életét halálra adta, és a bűnösök közé számláltatott; pedig ő sokak bűnét hordozá, és a bűnösökért imádkozott!


Bocsánat az idézetért, de nem tiltottad meg. :-)

2014. jan. 31. 14:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/14 Andizsuzsi ***** válasza:
74%

"Az ószövetségre nem is érdemes most pazarolni a karaktereket, hisz mindannyian tudjuk, hogy elavult törvények és erkölcs jellemzi"Tiszteld apádat és anyádat.

Ne ölj.

Ne törj házasságot.

Ne lopj.

Ne tégy hamis tanúságot embertársad ellen.

Ne kívánd el embertársad házát, ne kívánd el embertársad feleségét, sem szolgáját, sem szolgálólányát, sem szarvasmarháját, sem szamarát, sem más egyebet, ami az övé."


Bizots bennem van a hiba, de nekem ezek nem elavult erkölcsi normák, vallástól függetlenül sem.

2014. jan. 31. 15:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/14 anonim ***** válasza:
42%
Az egész keresztény vallás plágiumokra épül. Ókori görögök mitológiájában Heraklész, a rómaiaknál Herkules, a zsidóknál Jézus. Ugyanúgy jártak, nincs új a nap alatt. Az életfát Heszperidák kertjéből vették át, a gonosz kígyó is minden korábbi vallásban megjelenik.
2014. jan. 31. 15:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/14 anonim ***** válasza:

"Ne lopj.


Ne kívánd el embertársad házát, ne kívánd el embertársad feleségét, sem szolgáját, sem szolgálólányát, sem szarvasmarháját, sem szamarát, sem más egyebet, ami az övé."


Ezt sosem értettem, miért van benne kétszer, hogy ne lopj?

2014. jan. 31. 16:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/14 anonim ***** válasza:
34%

Szia.


az Isten erkölcsi értékei, csak némely ember számára járt le.

Az hogy némely vallásban hígítottak, vagy engedményeket tettek ezekre, az az annak a vallásnak a Sara, majd el kell vele számolnia.


a valódi keresztények továbbra sem az evolúciót támogatják, mert a semmiből nem lesz valami, az élettelenből nem lesz élő, s ezt sok tudós is elismeri a fejlett technológiáknak, és kutatásoknak köszönhetően.


A természetes vágyak amit a teremtő táplált belénk, nem elfojtandó, hanem megfelelő törvények és körülmények között alkalmazandó.


Isten nem fog változtatni a törvényein, és nem fog az emberek kedvéért változtatni azon.

Mert ezzel az erővel már az elejétől kezdve így tehetett volna.

s az hogy az Ó testamentumi részekben voltak olyan törvények amelyek Jézus halálával érvényüket vesztették, az nem jelenti azt, hogy ez mindenre vonatkozik.


Penu

2014. jan. 31. 16:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/14 openyoureye ***** válasza:
Nincs 2X. A második az irígységre próbál rámutatni.
2014. febr. 1. 02:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/14 openyoureye ***** válasza:
Ja bocs, az előző a 4-es hozzászólónak ment! :)
2014. febr. 1. 02:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/14 anonim ***** válasza:

Vidiripi


Kérdező!


Hogyan fejlődött az ember érzelem világa? Elavult törvények és erkölcs.

Amennyiben ez tényleg így van a világ összes jogrendszer is elavult.

A gyűlölet ,harag ,megszánás ,szeretet ,szerelem. Ezek is mind elavultak?

Mert ezek is részei az ember életének és a Biblia is ír róla.

Tehát hogyan fejlődtek az emberi érzelmek?

Régebben "mennyire szerettek" az emberek jobban vagy kevésbé? Vagy hogy "fejlődött" az emberi érzelem világ?

Ahogyan Andizsuzsi írja. Ezek a dolgok soha nem avulnak el amíg az embernek lesznek érzelmei. Képes kordában tartani az érzelmeit de teljesen nem tud tőlük megszabadulni.


Miguel!


"Az egész keresztény vallás plágiumokra épül."


Az özönvíz történetét még az eszkimók és a Hawaiin élő emberek is plagizálták?

De hogy ki lopott kitől az rejtély.

Azért arra az egyre kíváncsi lennék hogy honnét plagizálták azt hogy Isten elküldi az egyszülött fiát hogy az meghaljon a gyarló és bűnös emberekért!

De az is roppantul érdekelne hogy az hogyan lehetséges hogy pont a görögöknél kezdet el terjedni a kereszténység. Vagy esetleg a görögök nem ismerték a saját múltjukat illetve akkori jelenüket? Az akkor élt filozófusok nem ismerték fel az összefüggéseket vagy hasonlóságokat?

Nyugodtan érvelhettek volna azzal hogy ezt mi már ismerjük.


Penu!


"Az hogy némely vallásban hígítottak, vagy engedményeket tettek ezekre, az az annak a vallásnak a Sara, majd el kell vele számolnia."


Egyvalamit nem veszel figyelembe. Azt hogy ez az erkölcsi hígítás nem az egyházaktól indult. Hanem pont olyan személyektől akik az egyház ellen voltak.

Nem a tojás volt előbb hanem a tyúk és a kakas.


"A természetes vágyak amit a teremtő táplált belénk, nem elfojtandó, hanem megfelelő törvények és körülmények között alkalmazandó."


Egy 17 éves kamasznak mi a megfelelő körülmény? Azért ne rugaszkodjunk el a valóságtól a szép újvilágba mert bizony még nem ott vagyunk.

Egy kamasz bizony keményen küzdhet a vágyaival. Az osztálytársai buliztak a hétvégén. S ő mint vallásos családban élő ő mit csinált? Sok kamasz igyekszik elfojtani a vágyait mivel még nem tanulta meg azt hogy hogyan tartsa kordában.

De az egyedül álló felnőttek is sokan vannak. Mert mi a helyzet akkor ha 30-as vagy 40-es éveiben lesz hívő ember addig meg világi életet él. Neki is meg kell majd küzdenie a vágyaival és bizony kénytelen elfojtania azokat.


"Isten nem fog változtatni a törvényein, és nem fog az emberek kedvéért változtatni azon."


Senki nem mondta hogy Istennek változtatnia kellene a törvényein.

Maga a kérdező írja: "Tehát véleményem szerint nem csak az a gondolat téves, miszerint a Biblia egy Istentől eredeztethető könyv..."

Azért nem írják hogy Istennek kellene változtatnia a törvényein mert eleve nem hiszik el hogy a Biblia Isten szava mert még azt sem hiszik el hogy Isten létezik. Neked ezt már fel kellene ismerned!

2014. febr. 1. 09:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/14 anonim ***** válasza:

Az Ószövetség nem ócska??? Nézzük a Tízparancsolatot. Az első négynek semmi köze az erkölcshöz. Egy mindentudó Istennek az a legfontosabb gondolat egy nép fennmaradása szempontjából, hogy ne dolgozzanak szombaton??? A többi intelem pedig megtalálható minden kultúrában, vallásoktól függetlenül, azonban tudományosan bizonyított tény, hogy az erkölcsi érzék mindenféle szentírásnál korábban megjelent. Sőt, főemlősök viselkedését tanulmányozva kiderült,hogy hogy ez az érzék az emberiségnél is régebbi. Minden főemlős rokonunk elfogult saját családtagjaival szemben és rosszul tűrik gyerekeik megsebesítését, megölését saját fajtársaik részéről. Aki azt hiszi, hogy nincs a Tízparancsolatnál jobb erkölcsi útmutató valláson belül, olvassa el a Dzsainizmus

alapjait. Amellett, hogy ott is vannak egyéb marhaságok is, ha a kereszténységnek ilyen alapjai lettek volna...' Ne bánts, ne sebezz, ne nyomj el, ne vess szolgaságra, ne sérts, ne kínozz, ne gyilkolj egyetlen élőlényt sem. ' A keresztények évszázadokon keresztül bántották, elnyomták, szolgasorba vetették, sértették, kínozták, gyilkolták az embereket Isten nevében, a Biblia teológiailag elfogadható értelmezése alapján. És mégis azt mondjátok, hogy a Biblia a világ legegyértelműbb erkölcsi kinyilatkoztatása? Nem mertek szembenézni saját esetlegességeitekkel, gyengeségeitekkel, halálfélelmetekkel, probléma megoldás helyett egy mese lénytől vártok feloldozást és megbocsájtást. A Vatikán a ti pásztorotok...

2014. febr. 1. 17:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/14 anonim ***** válasza:

Vidiripi


filoszmen!


"Amellett, hogy ott is vannak egyéb marhaságok is, ha a kereszténységnek ilyen alapjai lettek volna...'"


Máté 5:44 Én pedig azt mondom nektek: Szeressétek ellenségeiteket, és imádkozzatok azokért, akik üldöznek titeket,

Róma 12:20 Sőt, "ha éhezik ellenséged, adj ennie, ha szomjazik, adj innia; mert ha ezt teszed, parazsat gyűjtesz a fejére."


Máté 22:37 Jézus így válaszolt: "Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből. 5Móz 6:5; 5Móz 10:12; 5Móz 30:6; Lk 10:27; 38 Ez az első és a nagy parancsolat. 39 A második hasonló ehhez: Szeresd felebarátodat, mint magadat


Az hogy sokan nem ismerik a kereszténység alapjait köztük te sem az nem a keresztények hibája. A hiba ott kezdődik hogy van aki el sem olvassa a Bibliát. A másik hiba pedig ott van hogy van olyan aki elolvassa de nem alkalmazza azt amit olvasott. Akkor mit sem ér a legjobb tanács is.1Korintusz 1:1 Ha emberek vagy angyalok nyelvén szólok is, szeretet pedig nincs bennem, olyanná lettem, mint a zengő érc vagy pengő cimbalom. 2 És ha prófétálni is tudok, ha minden titkot ismerek is, és minden bölcsességnek birtokában vagyok, és ha teljes hitem van is, úgyhogy hegyeket mozdíthatok el, szeretet pedig nincs bennem: semmi vagyok.

3 És ha szétosztom az egész vagyonomat, és testem tűzhalálra szánom, szeretet pedig nincs bennem: semmi hasznom abból.

4 A szeretet türelmes, jóságos; a szeretet nem irigykedik, a szeretet nem kérkedik, nem fuvalkodik fel. 5 Nem viselkedik bántóan, nem keresi a maga hasznát, nem gerjed haragra, nem rója fel a rosszat. 6 Nem örül a hamisságnak, de együtt örül az igazsággal. 7 Mindent elfedez, mindent hisz, mindent remél, mindent eltűr.

2014. febr. 1. 20:24
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!