Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Mennyire különül el egymástól...

Mennyire különül el egymástól a (keresztény) vallás, és az etika?

Figyelt kérdés
2014. nov. 1. 11:45
 1/4 anonim ***** válasza:
Eléggé, mert az etika a görögöktől származik, itt európában. A keresztények meg csak rászerveztek, miközben közük nincs hozzá. Sőt ez az egész vallásos fejtegetésük alapja, hogy nincs etika isten nélkül. Ami egyszerűen a műveletlenség megmutatkozása.
2014. nov. 1. 11:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 anonim ***** válasza:

Az etikát több módon lehet értelmezni, illetve megközelíteni.

Ha osztályokba akarjuk sorolni, akkor megállapítható, hogy mint viselkedési etalont nyújtó szempontok gyűjteményeként több fajtái lehetnek, úgymint például az újságírói, orvosi etika, de ide tartozik a vallási, teológiai etika is. Ezek szerint a keresztény erkölcs egy etikai ágazat.

[link]

Ezekből a felsorolásokból kimaradnak olyan szempontok, mint például a fair play, ami szintén egyfajta éltalános etikai megfogalmazás, a vizsgált szempontra specifikusan értve. Hiszen ez megnyilvánulhat sportban, háborúban, akár a lovagkori bajvívások során, de még a modern üzleti vetélkedésben is.

Az etikai filozófia ellenben teljesen elvont síkon tárgyalja a problémát és a vallási tézisekkel komolyan ellentétbe hozható több szempontból is.

Etikai individualizmus néven olyan elmélet van kifejtve, hogy az teljességgel a keresztény vallás alapjait támadhatja, hiszen aki magas szintre tudja juttatni, annak a cselekvési szabadsága annyira megnő, hogy mindig választani tudja az optimális lehetőséget, amely sohasem gonosz, vagy ártó, ezzel végeredményben azt mondja ki, hogy a rossz cselekedetek a szabadság hiányában keletkeznek, a kényszerítő körülmények hatására, vagyis olyan, hogy Gonosz, vagy Sátán tulajdonképpen nem is létezik.

[link]

2014. nov. 1. 16:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 ceri ***** válasza:

Mennyiben különbözik a Dalmata az állattól?

Ez a kérdés legalább ennyire értelmes.

A keresztény tanok ó- és új része élesen elválik egymástól. Úgy látszik ezt csak a zsidók, mint legilletékesebb nép látja. Jézus küldetése az volt, hogy elválassza az ocsút a búzától. A "megváltás" ezt jelenti -különben semmi értelme nem lett volna. A Judaizmus a kiválasztott parazitaságot favorizálja, hirdeti, míg Jézus tanai az egyetemes erkölcsiséget hirdetik.


" Azt cselekedd embertársaiddal, amit szeretnéd, hogy veled tegyenek" -ez Jézus legfontosabb tanítása, intelme. Ebben az 1 mondatban minden benne van az erkölcsiségéből. Világosan megmondta, hogy ezzel minden régebbi törvényt eltöről -"szeressétek egymást!"

Akik ezt a kristály tiszta mondanivalót összeegyeztették, a "kiválasztott" nép lopott, hazug, véres, mocskos erkölcsi mondanivalójával az -ahogy mondani szokták- minden egyéb gonoszságra is képes. Akik pedig követik ezt, azok vagy szintén ilyenek, vagy elbutult, erkölcsi értékrendtől, lényeglátástól mentes birkák.


Mivel a kereszténység a vallások közül talán a leginkább az ember-ember közötti viszonyról szól -túl azon, hogy a hit erejét hangsúlyozza- ebben az értelemben lényegében etikai tankönyv.

Jézus nem azt mondja, hogy imádj engem. Azt mondja KÖVESS ! Nem terrorizál, nem uralkodni akar, hanem tanácsol, kér, hogy a benned nyugvó isten kiteljesedjen.

Rajtunk múlik, hogy élünk-e a "belénk lehelt" isteniség adta lehetőséggel a hitünk és erkölcsiségünk által, vagy pusztán az állati ruhánkból adódó primitív ösztöneinkkel azonosulunk.

2014. nov. 2. 08:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 anonim ***** válasza:

1-es


"A keresztények meg csak rászerveztek, miközben közük nincs hozzá. .... Ami egyszerűen a műveletlenség..."


A műveletlenség az, hogy nem tudod, hogy a kereszténység nem Jézussal kezdődött.

Az Ő eljövetelét már Nimród ( és persze sokan mások) megjósolta, és e jóslat alapján találta meg a Három Mágus, vagy a Három Királyok.


Az az erkölcsi alap, amihez a Kereszténység tartozik, egy nagyon ősi értékrendszer, ami Egyiptomban és Mezopotámiában is megtalálható volt.

És Jézus éppen azért érkezett a zsidók közé, mert ők jelentették a legnagyobb veszélyt erre az erkölcsi rendszerre a kiválasztottságukkal és hogy csak a saját törvényeiket tartják tiszteletben, bár azokat se nagyon.


Kis áttekintés:


Azokon a területeken, ahol annyit termeltek (vettek el a természettől) az emberek, amennyire szükségük volt, általában mellérendelő, egyenlő szemlélet uralkodott... Ez egyfajta harmóniát jelentett a természettel, és ezt tükrözte az erkölcs és a vallás is.


Aztán megjelentek a "szakértők" akik megmutatták, hogy lehet bizony hatékonyabban is zsigerelni a természetet, sok felesleget és átmeneti gazdagságot okozva.

A gazdagságban felborult az egyenlő rendszer és egyesek a többiek fejére nőttek, kialakult a piramis alakú társadalmi szerveződés, ahol egyesek olyan Istent kreáltak, akik ŐKET választotta ki a vezetésre, bevezették az alárendelő rendszert.


Aztán amikor a természet már nem volt képes ellátni a megnövekedett igényeket, beindult az elsivatagosodás, és a "szakértők" tovább álltak, másik, még romlatlan, virágzó gazdaságokat keresni...


Ebbe a világba kellett megerősíteni a keresztény erkölcsöket.


És úgy néz ki, hogy lassan megint ráfér a világra egy megerősítés.

2014. nov. 3. 14:31
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!