Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Kultúra és közösség » Valláskritika

A kérdés

Ha a Biblia Istene a valódi Isten, akkor miért nem őt tisztelték Amerikában és Ázsia távoli részein az európaiak megjelenése előtt? Miért nem mutatkozott meg ezeken a helyeken?


 2018. júl. 10. 19:33  Privát üzenet  

A válaszok

Megmutatkozott, de nem tudták tökéletesen értelmezni. Az ősember először a különféle természeti erőknek tulajdonított isteni hatalmat, ez egy egyszerű nézet, de már kimutatta, hogy ő is Istenkereső volt. Később jöttek a többistenhívő ókori vallások pl. az egyiptomi és az ógörög vallás, de ezek is valamiféle egyistenhitből származtak aztán a többistenhit tévútjára léptek a Szentháromság sugallatának helytelen értelmezéséből.


Az egyiptomiak, szemita népként közelebb álltak a zsidók őseihez, mint a görögök őseihez, tehát a kultúrájuk is hasonló volt. Náluk is volt körülmetélés, és disznóhúsevés tilalma. Ott is egyetlen teremtő Isten volt, aki az őskáosz vizei felett lebegett lélekként és szavaival teremtette meg a világot. Kisebb afrikai népeknél is hasonló mitológiák vannak.


A távolabbi görögöknél, indo-európaiak lévén máshogy fejlődött a vallás, de ott is megvan, hogy először volt Uránosz, az ég istene, és Gaia, a szélesmellű föld, ami minden bizonnyal egy helytelen Szűz Mária előkép volt. De ott is a vízként hömpölygő őskáoszból teremtődött a világ. Prométeusz története is a Bűnbeesésre hajaz.


Szóval a Kereszténység nem csinált mást, mint kiegészítette, kiteljesítette ezen primitív vallásokat.A válasz 17%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 54%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/10Időpont 2018. júl. 10. 19:42 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
1# Te ezt komolyan gondoltad? Az egyiptomi miért is primiítvebb vallás, mint a kereszténység? Jah, hogy nem abban hiszel, így máris érthető.

A válasz 56%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 79%-ban hasznos válaszokat ad.
# 2/10Időpont 2018. júl. 10. 21:02 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

"Te ezt komolyan gondoltad? Az egyiptomi miért is primiítvebb vallás, mint a kereszténység? Jah, hogy nem abban hiszel, így máris érthető."


Én keresztény vagyok, és hiszek abban, hogy Jézus tanításai, az ő kereszthalála, alászállása a Pokolba, a Halál megrontása, majd visszatérésének ígérete egy fejlettebb vallási rendszer, mint az egyéb felhozatal.


Régen a keresztényeket rengeteg megpróbáltatás érte, az első században rögtön hitviták és eretnekségek alakultak ki, a pogány Római Birodalom is üldözte őket, és kis közösségekként maradhattak fent csak a keresztények, raktárak pincéiben, erdőkben, és kihalt síkságokon szervezkedve.


Rengeteg mártír esett áldozatul Rómában a Colosseumban az oroszlánoknak, vagy egyszerűen csak lettek leszúrva katonák által. Megvolt nekik az esély arra, hogy tovább élhessenek, sőt még a csillagokat is leígértik nekik mindenféle luxussal és magasrangú pozíciókkal a Birodalom hierarchiájában, csak annyit kellett volna tenniük érte, hogy megtagadják Krisztust, és újra a pogány istenekben kezdenek hinni. Jupiterben, Minervában, Marsban stb. Ők viszont inkább a halált választották. Voltak olyan mártírok, akiket a Közel-Keleten fogtak el, és útban Róma felé összes idejüket arra használták, hogy egyházi iratokat írjanak a helyes keresztény hitről.


A Krisztus feltámadása utáni kor első pár évszázadában egyre elterjedtebb volt a kereszténység a Római Birodalom lakói között. Titokban és illegálisan folyt a dolog, de egyre több család halakat és horgászokat vésett a házuk falát díszitő táblákba, amik akkoriban Jézust, és Pétert szimbolizálták. Voltak római sírok, amik pogány hagyomány szerint készültek, de belevéstek a halott neve felé egy pirinyó keresztet.


Az emberek birodalomszerte egyre inkább a keresztény vallást választották, és hajlandóak voltak kínhalált halni hitükért.


Amikor Konstantin Császár államvallássá tette a kereszténységet, hirtelen mindenhol az terjedt el, és senki sem tért vissza a pogány kultuszokhoz, maximum egyes szokások és ünnepeket maradtak meg, amik viszont már nem tulajdonítottak ezeknek pogány vallási hitet.


Mára a kereszténység a világ legelterjedtebb vallása, és a Római Katolikus Egyház a legerősebb vallási felekezet a világon. Mi ez, ha nem igaz hit? Mi ez, ha nem bizonyíték arra, hogy a kereszténység értette meg igazán Isten természetét és törvényeit?A válasz 47%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 54%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/10Időpont 2018. júl. 10. 21:13 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Mert Ők nem voltak semmilyen kapcsolatban Isten népével.

Nem gátolták, vagy akadályozták Isten elhatározását.

Jó lehet nem is tudták támogatni, hiszen nem ismerték.


Babilon után, amikor az emberek nyelve több lett, azok a nyelvűek ott éltek, és még az Indiánok is közelebb vannak az igazsághoz, hiszen Ők is a "nagy " Szellemet imádják, és nem a "lelket".A válasz 0%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 20%-ban hasznos válaszokat ad.
# 4/10Időpont 2018. júl. 10. 21:15 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Köszönöm a rövid töri órát, de semmi újat nem sikerült mondanod.

Most ez a legelterjedtebb vallás, pár száz év múlva más lesz.

Elterjedt, de arról nem kéne megfeledkezni, hogy annak ellenére, hogy tudtom szerint a kereszténységben tiltott, mégis rengeteg ember lett lemészárolva Jézus és Isten nevében. Talán ez az igaz hit? Amikor valaki megszegi a saját hite szabályait? Vagy ez amolyan kiskapu volt?A válasz 35%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 79%-ban hasznos válaszokat ad.
# 5/10Időpont 2018. júl. 10. 21:18 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

"Elterjedt, de arról nem kéne megfeledkezni, hogy annak ellenére, hogy tudtom szerint a kereszténységben tiltott, mégis rengeteg ember lett lemészárolva Jézus és Isten nevében. Talán ez az igaz hit? Amikor valaki megszegi a saját hite szabályait? Vagy ez amolyan kiskapu volt?"


A Tízparancsolat helyes fordítása nem a "Ne Ölj!" hanem a "Ne Gyilkolj!" azaz a szomszéd leszúrása három kecskéért bűn, de a hit és a keresztény terület védelme nem az. Ahol a kereszténység elterjedt, ott béke és fejlődés volt, míg a belső erőszakot szigorúan megbüntették. Természetesen így sem az öldöklést és az erőszakot kell keresni, de ha nincs más választás a Hit érdekében, akkor nincs más választás. Ez egy lényeges különbség például a római pogánysággal szemben, ahol az öldöklő hajlamot kifejezetten díjazták. Vagy ott vannak az aztékok, akiknél ha rosszul ment a szekér, emberek tízezreit áldozták fel isteneik számára. Miszámukra Jézus Krisztus volt az univerzális áldozat minden ember bűnéért.


"Most ez a legelterjedtebb vallás, pár száz év múlva más lesz."


Ezt miből gondolod? A kereszténység Konstantin, sőt Jézus óta egyre csak terjed. Manapság van egy divatos ateista hullám a nyugati országokban, de még a mai korban is több a vallásos ember, mint mondjuk a 18. században, amikor Thomas Jefferson, az USA alapítóinak egyike azt mondta: "Eljön majd az idő, amikor Jézus szűz fogantatására olyan meseként fognak nézni, mint Minerva kipattanására Jupiter fejéből."


Hát ez nem jött el, sőt a vallás egyre népszerűbb Európában!A válasz 47%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 54%-ban hasznos válaszokat ad.
# 6/10Időpont 2018. júl. 10. 21:26 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

"Hát ez nem jött el, sőt a vallás egyre népszerűbb Európában!"

Nem mondanám. Ami manapság egyre terjed az az iszlám, a kereszténység lassan hanyatlásba fordul.

Egyre kevesebb és kevesebb az olyan keresztény akinek élő hite van. A nagy többség már csak azért vallja kereszténynek magát, mert megkeresztelték és ebben nőtt fel, ez a természetes neki, hogy ő keresztény. De a valóságban a kereszténység már csak kulturális resze az életének, nem vallási. Nem imádkozik, nem jár templomba, stb.

Csak nézz bele a hírekbe, hány templomot bontanak le, vagy alakítanak át pl gördeszkapályává, mert semmi hasznuk, hisz egyre kevesebb a hívő keresztény!A válasz 45%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 75%-ban hasznos válaszokat ad.
# 7/10Időpont 2018. júl. 10. 21:32 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Kétlem, hogy így lenne, de lehet, hogy csak mert magamból indulok ki, hiszen rengeteg embert ismerek, és abból kettő keresztény, de ők se követik a szokásokat (pl nem járnak el misére)


Honnan veszem? Nézz csak meg, hogy hány vallás volt az évezredek során, mégis eltűntek. A kereszténység miben lenne más? Kultúrálisan nyilván nagy szerepe volt/van, ez tagadhatatlan. Ám aggresszívan terjedt. Az indiánok falukat szinte teljesen lerohanták, és egy elfogott törzsfőnöknek felajánlották, hogy életben hagyják, ha megkeresztelkedik. Ő elutasította, mondván, hogy nem fog olyan Istent szolgálni, akinek követői kiírtották a faluját. És akkor röppent a golyó a fejébe...

Kétlem, hogy itt a keresztényeknek meg kellett volna védeniük magukat, inkább ők voltak az ellenség.


Amúgy remélem az itt leírtakat nem érzed támadásnak, hiszen ilyen szándékom nincsen. Meg is lepett, hogy valaki ilyen normális hangnemben válaszolt, szóval köszi.A válasz 68%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 79%-ban hasznos válaszokat ad.
# 8/10Időpont 2018. júl. 10. 21:35 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

"Ahol a kereszténység elterjedt, ott béke és fejlődés volt,"


Na ne mondd! :D Európára szerinted a béke volt jellemző az elmúlt közel kétezer évben (az utóbbi kb. 70 évet kivéve)?


"míg a belső erőszakot szigorúan megbüntették. "


És azt melyik államban nem büntették, függetlenül a vallási berendezkedéstől??


"Természetesen így sem az öldöklést és az erőszakot kell keresni, de ha nincs más választás a Hit érdekében, akkor nincs más választás."


Az akkori hatalmon lévők tettek róla, hogy ne legyen más választás - vagy legalábbis úgy nézzen ki, hogy nincs más választás.


"Ez egy lényeges különbség például a római pogánysággal szemben, ahol az öldöklő hajlamot kifejezetten díjazták."


Amely korban alapvető dolog volt egy nemzet életében a háborúskodás, ott természetes, hogy az öldöklő hajlamot díjazták. Persze, ha azt nem államhatáron belül akarta kiélni az illető. Európában is díjazták, ha valaki önként és dalolva vonult a keresztes háborúkban öldökölni más országok lakosait.


"Vagy ott vannak az aztékok, akiknél ha rosszul ment a szekér, emberek tízezreit áldozták fel isteneik számára."


Aztán megérkeztek a konkvisztádorok, és emberek millióit irtották ki a kereszténység nevében.


"Miszámukra Jézus Krisztus volt az univerzális áldozat minden ember bűnéért."


Az aztékok legalább nem feszítették keresztre azt, aki a hitük szerint a világukat teremtette.


"még a mai korban is több a vallásos ember, mint mondjuk a 18. században"


Persze hogy több, hiszen kb. 5-8x annyi ember él a bolygón, mint a 18. században. De kapaszkodj meg, ez kábé a mai fő vallások mindegyikére igaz, hogy több követőjük van, mint amennyi a 18. században volt."amikor Thomas Jefferson, az USA alapítóinak egyike azt mondta: "Eljön majd az idő, amikor Jézus szűz fogantatására olyan meseként fognak nézni, mint Minerva kipattanására Jupiter fejéből."


Hát ez nem jött el, sőt a vallás egyre népszerűbb Európában!"Egyrészt, a "még nem jött el" megfogalmazás nem azonos azzal, hogy "sosem fog eljőni". De ennek éppen pont a kereszténység az igazi megmondhatója, hiszen tagjai ide s tova 2000 éve várják Jézus visszatértét, aztán azóta se történt semmi ilyesmi. Ennek ellenére egy keresztény sem vélekedik úgy, hogy Jézus csak kamuzott, és nem is fog visszatérni. Vagy nem így van szerinted?

Másrészt, a vallás a legkevésbé sem "egyre népszerűbb" Európában, hiszen Európa lakossága az elmúlt kb. 100 évben folyamatosan nőtt, míg a vallásosak részaránya évről évre csökken. 100 évvel ezelőtt még kb. 90% élt vallásos életet, ez mára kb. 20%-ra csökkent. Ennek fényében szerintem egy kissé meredek azt mondani, hogy "a vallás egyre népszerűbb Európában", te nem így gondolod?A válasz 71%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 80%-ban hasznos válaszokat ad.
# 9/10Időpont 2018. júl. 11. 01:37 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

"Ennek ellenére egy keresztény sem vélekedik úgy, hogy Jézus csak kamuzott, és nem is fog visszatérni. Vagy nem így van szerinted?"

Üdv. A biblia elég világosan magyarázza, hogy miért nem jön még Jézus és azt is, hogy ezt a fejünkhöz fogják vágni. Szóval nem minden keresztény várja 2000 éve. Nekem az lenne fura, ha már visszajött volnaA válasz 37%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 32%-ban hasznos válaszokat ad.
# 10/10Időpont 2018. júl. 11. 08:15 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
A Biblia tényleg azt tanítja, hogy az önzés, az ember saját személyével való foglalkozás minden formában bűn, hogy fel kellene áldoznunk az életünket másokért akár akarjuk, akár...
"Bibliai alapú" hívők mit gondoltok arról hogy sok hasonlóság van régebbi vallások és a biblia között?
Mi a garancia arra, hogy az elragadtatast kovetoen a leendo Paradicsom nem fog elromlani?
Isten által jött létre a gonosz?
Nagyon nehéz lett volna Istennek rögtön a végítélet utáni állapotokkal kezdeni a teremtést?
Nem a vallásal meg a bibliával van a baj hanem a valóságal?

Kérdések a Kultúra és közösség rovatbólKérdések a Valláskritika rovatból
Minden jog fenntartva © 2019, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!