Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Kultúra és közösség » Valláskritika

A kérdés

Miért nem tudták a keresztények egy logikus rendszerbe foglalni a bűnt?

Olyan egyszerű logikusan megfogalmazni, hogy nyilván az a rossz, a bűn, amikor tudatosan ártasz, vagy ártani próbálsz, veszélyeztetsz másokat. Vagy valami hasonló, meg lehet ezt fogalmazni sokféleképpen.

Ezzel szemben a kereszténység egyszerűen random dolgokra mutogat hogy ez is bűn, az is bűn, csak azért hogy muszájból mindenki bűnös lehessen. Holott nem egyszer olyan dolgokról van szó ami senkinek sem árt, sőt, amivel egyenesen pozitívan befolyásolod másvalaki helyzetét.

Teszem azt kegyes hazugsággal megdícsérem a kollegám új ruháját, mert látom rajta hogy neki mennyire tetszik, és tudom hogy egy kis elismerés boldoggá tenné, akkor is ha a valóságban nem tetszik a ruhája. De Isten azért pokolra küldene érte, holott csupán jót tettem.

Vagy pont egy mai kérdésnél vetette fel valaki a válást is. Van olyan hogy két ember kapcsolata egyszerűen tönkremegy, és ilyenkor mindeninek az a legjobb, ha minden résztvevő egyszerűen továbblép. Csak ugye a keresztényeknél a válás is bűn, de ennek sincs semmi értelme. Minek olyasmit erőltetni, amiről már tudjuk hogy nem működik? Ilyen esetben gyakorlatilag pont az együttmaradás árt. Tegyük tönkre egymás életét, hogy bűntelenek maradhassunk?  ápr. 15. 13:27  Privát üzenet  

A válaszok
1 2
Kis buta. A kegyes hazugság, vagy ha olyanban hazudsz, amihez a kérdezőnek semmi köze nem számít bűnnek. Hittan elsős anyag. Pl a szomszéd kérdezi, hogy veszekedtek-e. Semmi köze hozzá. A vál@s azért bűn, mert Istennek tett esküdet szegted meg.

A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 30%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/18Időpont ápr. 15. 13:31 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

A keresztények igen egyszerűen és logikusan megfogalmazták, hogy mi a bűn. Az hogy te nem tudsz róla, legfeljebb a te hiányosságaidra világít rá, nem másra.


Az un. kegyes hazugság is lehet ártalmatlan és lehet rendkívül súlyos bűn is. Például egy haldoklónak azt hazudni, hogy biztos meggyógyul, jobban lesz egy-két nap múlva, igen súlyos bűn, hiszen elveszed tőle a lehetőséget, hogy felkészüljön a halálra. Akár csak az által, hogy elköszön szeretteitől (még inkább szeretteinek megadhatja a búcsú lehetőségét), vagy ha vallásos, akkor felvehesse a szentségeket.

Vagy ha megdicséred a kollégád ruháját, és sminkjét, de valójában inkább néz ki bohócként, mint jól. Este pedig egy bálba megy, ahol ezért lesz nevetség tárgyává.

Vagy gyermeked készül versmondó versenyre, te "szülői szeretetből" folyamatosan dicséred, a versenyen meg többen röhögik ki, mint tapsolják őt.


Most akkor ártottál, vagy jót tettél ezekkel a "kegyes" hazugságokkal?

Persze egy jószándékú "kegyes" hazugság miatt nem hiszem, hogy Isten pokolra küld valakit, de mit is szoktak mondani? A pokolba vezető út is jószándékkal van kikövezve.


"Ilyen esetben gyakorlatilag pont az együttmaradás árt."

Gondolom te még különélésről nem hallottál életedben. Javaslom üsd be a gugliba és nézz utána, hogy mit jelent. Attól, hagy valaki házas és nem válhat el, nem fontos együtt élni párjával.A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 67%-ban hasznos válaszokat ad.
# 2/18Időpont ápr. 15. 14:52 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Azzal kezdted a mondandód, hogy logikusan meg van fogalmazva, de te magad cáfoltad meg ezt ahogyan a kegyes hazugságról is leírtad hogy a körülmények figyelembevételével egész más súlya lehet ugyanannak a cselekedetnek is.

# 3/18Időpont ápr. 15. 15:17 Privát üzenet

"Teszem azt kegyes hazugsággal megdícsérem a kollegám új ruháját, mert látom rajta hogy neki mennyire tetszik, és tudom hogy egy kis elismerés boldoggá tenné, akkor is ha a valóságban nem tetszik a ruhája. De Isten azért pokolra küldene érte, holott csupán jót tettem."

Tehát neked a kegyes hazugság=újjászületés Krisztusban? Mert csak az üdvözül, aki hisz Jézusban. Hogy jön ide a jó cselekedet?:) A jó cselekedet az gyümölcs, nem pedig üdvözítő erő.


Neked nem a kereszténységgel van bajod, hanem a saját tévedésed cáfolgatod. De legalább jól elvagy:)


"Ezzel szemben a kereszténység egyszerűen random dolgokra mutogat hogy ez is bűn, az is bűn, csak azért hogy muszájból mindenki bűnös lehessen."

Egy ateistát ez miért zavar? Amúgy sem hisztek a bűnben, sem Istenben, sem semmiben, csak magatokban. Sztem tojjatok rá nagy ívben és éljétek az életeteket.

Senkit sem köteleztek, hogy egyháztag legyen, de ha már belép, akkor hadd várják el tőle, hogy betartja a szabályokat, nem?

Én sem megyek be egy "helyi klubba" és kezdem ócsárolni a szabályzataikat.


"Csak ugye a keresztényeknél a válás is bűn, de ennek sincs semmi értelme. Minek olyasmit erőltetni, amiről már tudjuk hogy nem működik?"

Ennek szellemi okai vannak, plusz a jövőt nem ismered. Sztem ne menjünk beleA válasz 70%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 35%-ban hasznos válaszokat ad.
# 4/18Időpont ápr. 15. 15:30 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

#3

Az is bűn, hogy ellopok egy kenyeret és az is bűn, hogy megölöm a péket. Mind a kettő bűn, de valahol te is érezheted, hogy más a súlya. A kegyes hazugság is bűn, de súlyossága sok dologtól függ. Példáimmal pedig csak arra világítottam rá, hogy amit te olyan hatalmas jótettnek gondolsz, azzal mennyit árthatsz.

Ettől függetlenül a bűn definíciója teljesen egyszerű és logikus, aminek magad is egyszerűen utána játhatsz. A bűn súlyossága viszont már koránt sem egyszerű. Hozok egy példát, hátha megérted. A matematikában viszonylag egyszerűen definiálhatjuk, hogy mi az egyenlet. Viszont tudok olyan diffegyenletet felírni, amit soha az életben nem leszel képes megoldani, ha csak nem ismered a témakört egyetemi szinten. Azt az egyenletet, hogy melyik bűn mennyire súlyos, majd Isten oldja meg. De ettől még az egyenlet fogalma egyszerű és talán még te is megértheted.A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 67%-ban hasznos válaszokat ad.
# 5/18Időpont ápr. 15. 15:51 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

A Bibliát sok ezer évvel ezelőtt kezdték írni, így vannak benne anakronisztikus törvények, szabályok.

Az ószövetség bővelkedik ilyenekben, például a havibajos nőkkel szembeni előírások, az egyetlen anyagból készült ruha előírása, a rabszolgákkal szembeni bánásmód, stb...

Olyanok is vannak, amiknek ma már nem is sejtjük az okát, miért találták ki.

Az Újszövetség írása is befejeződött cirka két évezreddel ezelőtt és a benne leírt törvények azt az állapotot tükrözik, pedig az emberiség erkölcse, etikája azóta is fejlődött, ma már a halálbüntetés kulturált országban nem megengedett, hogy csak a legfontosabbat említsem, a bibliai törvények nem kielégítőek a 21. században.

Az olyan helyeken, ahol ősi törvényekhez ragaszkodnak, meg is van a látszatja manapság, minden tekintetben elmaradott hely és a büntetések igazságtalanok a mai humán világban élők számára, még azoknak is, akik benne élnek és szenvednek.A válasz 44%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 62%-ban hasznos válaszokat ad.
# 6/18Időpont ápr. 15. 16:10 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Igen, jó példa a kenyérlopás vs. gyilkosság esete is. Természetesen komoly különbség van a két eset között, a kereszténységben mégsincs ezeknek súlyozása. A kenyértolvajra is ugyanaz a kárhozat vár, mint a sokszoros gyilkos erőszaktevő gyermekmolesztálóra...

# 7/18Időpont ápr. 15. 17:27 Privát üzenet
Ezt ki mondta neked? Iratkozz be hittanra.

A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 30%-ban hasznos válaszokat ad.
# 8/18Időpont ápr. 15. 17:48 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

#7

Újra csak idézni tudom magamat; "Az hogy te nem tudsz róla, legfeljebb a te hiányosságaidra világít rá, nem másra."


Természetesen van súlyozása a bűnnek, a Biblia is megkülönböztet halálos és nem halálos bűnöket.


Annak egyébként mi értelme, hogy beírsz random ökörségeket, amiket nem is tanítanak a keresztények, csak te hiszed róluk? Miért nem nézel előbb utána? Tényleg csak magadat égeted tudatlanságoddal.A válasz 71%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 67%-ban hasznos válaszokat ad.
# 9/18Időpont ápr. 15. 18:06 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Lucifer-666 nevű felhasználó válasza:

Mondj egy olyan példát, hogy mikor bűn hazudni.

A válasz 0%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 56%-ban hasznos válaszokat ad.
# 10/18Időpont ápr. 15. 19:32 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Egy keresztény, hogyan lehet rasszista is? Hogyan különböztethetik meg egyes állítólagos keresztények az embereket faji hovatartozásuk szerint?
Keresztények nem tartjátok-e magatokat nevetségesnek, amikor térítés közben az embereket arról próbáltok meggyőzni, hogy a démonok köztünk járnak?
Ha Isten létezik, és az evolúció is igaz ebben az esetben nem ellentétes a keresztények Istenképével?
Keresztények! Miért teszi ezt Isten?
Keresztények miért akarják saját vallásuk borzalmait ráhúzni az iszlámra?
Keresztények! Ti hiszitek abban, hogy aki nem hisz Istenben, pokolra jut? Szerintetek tényleg létezik Pokol? Milyen bűnért juthatnak az emberek oda?

Kérdések a Kultúra és közösség rovatbólKérdések a Valláskritika rovatból
Minden jog fenntartva © 2019, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!