Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Lehet hogy több isten is...

Lehet hogy több isten is létezik, és egymással küzdenek a hívekért?

Figyelt kérdés

Mert végülis ha el is fogadjuk hogy léteznie kell egy teremtőnek, semmi nem zárja ki hogy sok isten és sok teremtő létezik.

A politeista vallások isteneinek a taktikája hogy az élet egy-egy aspektusát képviselve fogják meg az embert, a monoteista istenek próbálják becsapni a híveiket és úgy tenni mintha csak ők lennének az igazi isten.


2019. jún. 12. 14:23
1 2 3
 1/26 anonim ***** válasza:
15%

"Lehet hogy több isten is létezik, és egymással küzdenek a hívekért?"

Paradoxon. Az Isten egyik definíciója: az egyetlen, akinél nagyobbat elképzelni sem lehet. Az egyetlen nem lehet kettő vagy több


"Mert végülis ha el is fogadjuk hogy léteznie kell egy teremtőnek, semmi nem zárja ki hogy sok isten és sok teremtő létezik."

Egy Isten számtalan természetfelettit létrehozhatna, ha akarna, de még egy Istent nem tudna. Nem azért, mert nem mindenható, hanem mert paradoxon, mivel, ha valakit létrehoznak, akkor a létrehozója már nagyobb nála, ezért nem lehet Isten. Nem beszélve arról, hogy van kezdete, Istennek pedig nincs. Szóval Isten logikailag csak egy lehet, különben mindig ellentmondásba kerülsz

2019. jún. 12. 14:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/26 anonim ***** válasza:
0%

Még annyit, hogy elvileg talán beleférne, hogy az Isten sok természetfeletti vezért hoz létre, akik versenyeztetik az embereket magukért, kicsit ahogy a görög mitológiában, de logikailag és filozófiailag ez is cáfolva van. Istent a szeretet vezérli, közvetlenül teremt és tartja kézben a világegyetemet. De ezt már nem tudom levezetni neked, már viszonylag rég tanultam ezt a témát.

Ha érdekel ezek logikája, ezt a nehéz, de nagyszerű művet olvasgasd:

[link]

2019. jún. 12. 14:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/26 anonim ***** válasza:
Én a magam részéről nem zárom ki, hogy több Isten is létezzen. A mi univerzumunk Istene ugyanis nem mindenható a szó szoros értelmében, vannak korlátjai, logikus tehát, hogy van egy nagyobb Isten, aki őt megalkotta.
2019. jún. 12. 14:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/26 A kérdező kommentje:

"Paradoxon. Az Isten egyik definíciója: az egyetlen, akinél nagyobbat elképzelni sem lehet"

Ez a definíció eleve abból a hitedből fakad hogy csak egy isten létezik, vagyis erre alapozni körkörös érvelés.

Semmi nem utal arra hogy az istennek egyetlennek kell lennie. Pláne, olyan eleve nem is létezik aminél ne lehetne nagyobbat elképzelni, szóval logikailag is hibás, amit leírtál.

2019. jún. 12. 14:49
 5/26 anonim ***** válasza:
51%
Minden pillanatban harc dúl érted. Szellemi harc ez, láthatatlan a szemnek. A harc kimenetele határozza meg, a sorsod örök élet vagy halál.
2019. jún. 12. 15:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/26 Mr.Q77 ***** válasza:
34%

1/1 jól mondja

kedves kérdező (4/4) sajnos te nem érted a paradoxont az "Isten" mint Teremtő fogalmát.


Elvonatkoztatva bármiféle vallási/világnézetbeli megközelítéstől.


Maga az abszolútum csak 1 (egy) lehet minden ami utána következik már nem ér fel az egy (teremtő) minőségével.


Meg kell különböztetni a "teremtő" fogalmát az (al)Isten ill különböző alacsonyabb entitásoktól melyekről az ősi vallási történetekben olvashatunk akik egymással harcoltak etc.


Én személy szerint Istent nem mint E/1 azaz jól meghatározható entitásként (szakállas bácsi ül a menyben a trónon) fogom fel.


Isten maga a létezés/minden egy önmagába visszaforduló "tórusz". Minden/mindenki Isten része, csak különböző megértési "fejlettségi" fokon. Kezdve az atommagtól az egysejtűeken át az embereken át a magasabb fejlettebb entitásokon/létformákon keresztül. A fejlődés az út lényege önmagunk/a létezés/isten megértése/megtapasztalása. Nem lehet rámutatni senkire semmire hogy "na az/ő az Isten", max közelebb van már az "EGY-ség" megértéséhez. Na de befejezem mert ez már messzire vinne és reggelig lehetne irkálni :D

2019. jún. 12. 15:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/26 A kérdező kommentje:

Mr.Q77, természetesen jogod van az istenedet valamiféle egyedülálló abszolútumként elképzelni, de ettől ez még nem lesz igaz.

Egy definícióhoz kell egy bizonyítható alap. Csak azért egy bizonyos módon definiálni valamit, bármilyen megalapozottság nélkül, hogy ezzel a saját előzetes elképzelésünket erősítsük meg, ez eléggé komolytalan.

2019. jún. 12. 15:36
 8/26 anonim ***** válasza:
0%

Nem létezik több Isten. S Isten nem harcol a hivekért, mert senkit nem kötelez, hogy élni akarjon, és fogadja el Őt.

Jézus egyedülinek nevezte az életadó Forrását. S Jehova bebizonyította, hogy az úgynevezett "Istenek" labdába se rúghatnak mellette, ha lennének is.

A Kánaániták, az Asszirok, az Egyiptomiak Istenei, kudarcot vallottak.

2019. jún. 12. 15:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/26 anonim ***** válasza:
0%

"Ez a definíció eleve abból a hitedből fakad hogy csak egy isten létezik, vagyis erre alapozni körkörös érvelés."

Nem körkörös. Elég, ha végiggondolod. A linkelt műben pedig ott a levezetés is.


"A mi univerzumunk Istene ugyanis nem mindenható a szó szoros értelmében, vannak korlátjai, logikus tehát, hogy van egy nagyobb Isten, aki őt megalkotta."

Akkor a mi univerzumunk teremtője elvileg csak természetfeletti. Az őt megalkotó lenne az Isten, de így is csak egy lehet belőle.


"A mi univerzumunk Istene ugyanis nem mindenható a szó szoros értelmében, vannak korlátjai"

Ugye a paradoxonokra gondolsz, hogy pl. nem tud négyszögű háromszöget szerkeszteni? Vagy a híres kő, amit nem tud felemelni, ahol a saját mindenhatósága van saját mindenhatóságával szembeállítva? Mert ez nem cáfolja a mindenhatóságot


"Pláne, olyan eleve nem is létezik aminél ne lehetne nagyobbat elképzelni, szóval logikailag is hibás, amit leírtál."

Akkor akit elképzeltél, az az Isten, tehát még mindig nem tudtál megfogni, hisz most saját magad cáfoltad, és engem igazoltál ezzel: "aminél ne lehetne nagyobbat elképzelni". én is ezt mondtam. Tehát akinél már nem tudsz nagyobbat elképzelni, az az Isten, ahogy te is írod.

A végtelen hatalmú keresztény Istennél nem tudsz nagyobbat elképzelni. Ugye tudod, hogy itt a nagyság a szellemi tulajdonságra utal, nem a fizikaira, lévén, hogy Isten csak szellem lehet. Tehát mondj nagyobbat annál az Istennél, aki a mindenség, aki a Lét, aki örök és egyszemélyű Isten, aki nem függ senkitől, aki önmaga lényegében áll fent! Akin kívül nincs senki, akiben fennáll a fizikai univerzum! Várom válaszod!

2019. jún. 12. 15:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/26 anonim ***** válasza:
43%

1


Politeizmusról hallottál már, te észlény?

2019. jún. 12. 15:43
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2020, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!