Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Otthon » Albérlet » Leendő egyetemistaként melyek...

Leendő egyetemistaként melyek a legértelmesebb lehetőségeim lakhatás tekintetében Budapesten?

Figyelt kérdés

Tudom hogy van pár ilyen témájú kérdés, akit ez zavar kérem hagyja figyelmen kívül a kérdést.


Az alaphelyzet az, hogy mint sok középiskolás végzős, én is vidéken lakok, szeretnék Pesten tanulni, egészen konkrétan az Óbudain a villamosmérnökin (de most ez csak részben lényeges). Az első és talán legfontosabb ha felvételt nyerek, hogy hol lakjak, ebben szeretnék véleményeket, tapasztalatokat meghallgatni. Fontos említeni hogy nem pénzügyi támogatás nélkül tervezek nekivágni (nyilván azért nem vagyunk iszonyat tehetősek, akkor nem létezne ez a probléma, de azért valami megfizethető megoldás kellene, nem szóruk két kézzel a pénzt), és a távolság Budapesttől nem igazán optimális ingázásra napi szinten (összesen így napi minimum 4 óra lenne utazgatni, ha csak Pestig nézem a távolságot, aztán még helyi közlekedés...), így valahol mindenképpen laknom kell.


Nyilván ezt lehet koliban, magánkoliban, albérletben szobában vagy saját albérletben is (lakásvásárlás most nem igazán fér bele a keretbe, más opciót nagyon nem tudok, ismerős akinél tudnék lakni nincs nagyon)


Kolival az a nehéz helyzet, hogy nem igazán szorulok rá, egyedül a távolságra tudok hivatkozni kb (van 2 szülőm is, nincs fogyatékosságom, nem lakok a nagyszüleimnél, stb), de még a távolság sem olyan nagy Budapesttől magyarországi viszonylatban. Cserébe olcsó lenne ha felvennének, ahogy néztem olyan 15-25, plusz lennének szobatársaim, akikkel együtt kell tudni élni. (és sajnos a kolikban elég érdekes alakok fordulnak elő, sajnos úgy érzem egyetemre sok olyan megy aki nem tanulni akar, hanem bulizni, ebből a szempontból bebuktam, mert én tanulni szeretnék nyugodt körülmények között)


Van még esetleg magánkoli, ez már drágább, ha olyannal tudnék menni 2 fős szobába akit ismerek, akkor kb 40-45-től már van lehetőség (feltéve hogy van hely ugye).


Lehet még albérletben szobát kivenni, de innentől már erősen felfelé ívelnek az árak, van szoba 50 körül is, de 70-80-ért is.


Aztán ugye nyilván lehet kivenni komplett albérletet is, vannak minigarzonok néha értelmesebb áron, de alapvetően 80+reszi+közös költség alatt nem nagyon lehet egyedül albérletbe menni ahogy néztem, és azért havonta kiperkálni ennyit már kellemetlen érzés.


Sajnos elég húzósnak érzem az árakat, így nem egyszerű a helyzet. Nyilván ha oléyan lennék akinek mindent a segge alá tolnak (no offense), akkor nem lenne baj, választanék egyet, aztán kifizetnék, esetleg hozzátennék azzal hogy dolgozok valahol, de nem túl sokat, viszont azért mondjuk ilyen árak meleltt nem akarok odaállítani a szüleimhez hogy ennyit dobjunk ki az ablakon mert azt hiszik az emberek hogy oskat ér a kis szarjuk a város szélén. Nem várom nyilván hogy ingyen legyen bármi, de azért elég húzósak az árak ahhoz képest hogy csak valami kis semmivel is beérem, bár őszintén a koli nem lenne a szívem csücske, világ életemben saját szobám volt, és nem vagyok se bulizós se túl szociális típus sem.


Szóval, igazából a kérdés: Ilyen helyzetben (koronavírus, magas ingatlanárak, távolság, tanulás és nem a buli) hová lenne érdemes mennem ami meg is éri árban? Mi a véleményetek ezekről a lehetőségekről, esetleg tudtok-e egyéb lehetőségeket? Ti hol laktatok, hogy sikerült azt összehozni, milyen volt, mit tennétek a helyemben?

Arról esetleg mit gondoltok, hogy az én helyzetemben az óbudain villamosmérnöki képzésen a tanulás mellett mennyire lehet dolgozni (akár diákmunka, akár a netpincér, wolt kategória biciklivel vagy robogóval), mennyire érné meg azért dolgozni hogy normálisabb (de ígyis-úgyis), de túlárazott helyen lakjak?

Budapest szélén, agglomerációban, esetleg távolabb mennyire éri meg nézelődni most? Van-e realitás abban, hogy találok távolabb olyan helyet, ahonnan benzinnel együtt olcsóbb vagy ugyanolyan áron jobb helyen tudnék lakni (robogóval vagy autóval közlekedve, jogsim van)?

Milyen arányban vannak online órák/jelenléti órák az egyetemen, és mennyire szükséges a jelenlegi helyzetben hogy valaki az egyetem közelében legyen?


A szavazáshoz az a kérdés, hogy melyik éri meg legjobban, az árakat, és azt figyelembe véve hogy mennyire lehet tanulni.márc. 23. 13:41
A kérdező szavazást indított:
Kollégium
Magánkollégium
Albérlet közel az egyetemhez
Albérlet távolabb az egyetemtől (tömegközlekedéssel még fél órán belül elérhető)
Albérlet távolabb az egyetemtől (autóval, robogóval könnyebben elérhető, talán olcsóbb vagy jobb cserébe)
Mini garzon egyedül közel az egyetemhez
Mini garzon egyedül távol az egyetemtől
Szoba egy albérletben (távolságtól függetlenül)
Egyetem mellett munka pl hétvégén hogy valami drágább, cserébe jobb helyen (pl közelebb, jobb környéken, vagy rendezettebb, szebb lakásban)
Ingázás (kb napi 4 óra + helyi közlekedés Pesten)
29 szavazat
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:
96%

Én a helyedben mindenképpen kipróbálnék legalább egy fél év kollégiumot. Nem tudom az óbudain hogy megy, nálunk a helyek nagy részét tanulmányi alapon osztják, így nem feltétlenül számít a jövedelem és a távolság. Lehet, hogy mégis tetszene, sokan vannak, akik nyugodtabb stílust szeretnek a koliban is. Nálunk kétfős szobák voltak, ha a szobatárs nem volt kicsapongó, teljesen nyugodt környezetet lehetett kialakítani.

Ha már megismerted az egyetemet, a szaktársaidat, akkor érdemes lehet velük társulni albérletbe.


Én nem választanék távoli lakóhelyet, szívás lenne bejárni, ha addigra elindul az élet, nem tudnál annyira részt venni az egyetemi életben. (Nem csak bulikban, akár egy baráti kávézást, vagy valami közös sportot is nehezebb lenne beiktatni).

márc. 23. 14:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/20 anonim ***** válasza:
16%

"Milyen arányban vannak online órák/jelenléti órák az egyetemen"


Hát egy villamosmérnökin normál körülmények között 0 online és minden jelenléti. Senki nem tudhatja, hogy mi lesz jövőre, vagy két év múlva...

márc. 23. 14:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/20 A kérdező kommentje:

#1 Első félévben ahogy néztem szociális pont (távolság, és egyéb szociális helyzettel) 50 pont, tanulmányi pont pedig a felvételi pont és a szak, pénzügyi helyzet hányadosa 40 pont, de pontosan nem tudom ezeket hogy számolják, vagy szakonként, távolságra, pénzügyi helyzetre hogy számolnak. Ami biztos hogy a pénzügyi helyzet nem valószínű hogy rossznak számítana, a távolság ér valamit, és gondolom mivel erre a szakra rengetegen mennek nem magas a szak szorzója (vagy a szakot jellemző szám), érettségi pontom pedig viszonylag magas lesz, már matek-magyar-törin kívül minden megvan, többletpontokkal kimaxolva.


Szóval nem tudom hogy viszonylag jó érettségivel és távolsággal mennyire lehet bejutni, de ezen kívül semmim nincs. Ahogy néztem, kb 60% jut be a jeletkezőkből ,a maradék helyhiány miatt lesz szinte teljes egészben elutasítva. (hogy ebből mennyi az eésőéves, nem tudom).

Az meg hogy felsőévesként hogy meg mint vesznek fel, tanulmániy eredmény függő, azt még elképzelni se tudom.#2

Ne haragudj de ne nézz már hülyének. Tudom hogy normál esetben be kell menni. Normál eset van most? Nem.

Ahogy te is írtad, "Senki nem tudhatja, hogy mi lesz jövőre", pont ezért kérdeztem hogy mennyire kell most bemenni. Ha nem tudhatom hogy mi lesz, akkor miért zárnám ki azt a forgatókönyvet hogy nem kell (vagy inkább nem lehet) feltétlenül bemenni órákra, és online lesz továbbra is?

márc. 23. 14:45
 4/20 anonim ***** válasza:
25%

Van-e családi megtakarítás? Sokan vesznek lakást egyetemista gyerekük"nek", majd eladják, amikor végez, szépen megtérül, mert az ára 5-10 év alatt meg is triplázódhat.

Ha gondot okoz havi 100 000-t kifizetni lakhatásra, akkor bizony rászorulsz a kolira, tehát érdemes igényelni, de abban igazad van, hogy nem biztos, hogy nyugodtak a kürölmények.

márc. 23. 15:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/20 anonim ***** válasza:
100%

"távolságra, pénzügyi helyzetre hogy számolnak"

Szerintem biztos, hogy bekérik az egy főre eső jövedelmet.

De kérdezd meg az ott lakókat!

márc. 23. 15:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/20 anonim válasza:
82%
Szia. Én jelenleg is Pesten élek és Budát javaslom. De írhatunk mert én is albérletet akarok váltani.
márc. 23. 15:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/20 anonim ***** válasza:
93%
Ha van pénz albérlet, ha nincs akkor koli. Én egyetem mellet végig melóztam hogy albérletbe lehessek barátnőmmel mert egyszerűen kellett a magánszféra meg önállóság, de ez nem a legoptimálisabb a tanulmányokat tekintve.
márc. 23. 16:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/20 A kérdező kommentje:

#4

Akkora megtakarítás hogy lakást vegyenek a szüleim Budapesten, nincsen.

Havi 100 ezer nem okoz gondot, csak szimplán nem gondolom hogy megéri annyit kiperkálni, biztos nem csak én gondolom ezt, ahogy azt sem hogy Pesten, meg úgy igazából az egész országban elég drága "lakni". Meg az a baj hogy szar érzés kiszámolni hogy pl mennyit dolgoznak/dolgoztak a szüleim azért hogy Pesten tanulhassak, ha albérletbe megyek (ugye nyilván lakbéren felül van még más költség is), és azért vidéken kicsit talán emberibbek az ingatlanárak, akárhogy is nézzük.


#5

Igen, azt biztosan bekérik. Arra értettem hogy azt nem tudom, hogy mondjuk pontosan ez hogy számít bele a képletbe amivel a pontot számolják, vagy hogy adott egy főre jutó jövedelemhez és távolsághoz milyen számokkal számolnak.

[link]

Ott van a képlet, de mondjuk azt hogy a Pá-t hogy számolják ki a tanulmányi pontnál, az nincs. Lehet én vagyok a béna (sőt...), de pl ezt nem találom most.


#6

Sokan esküsznek Budára, sokan pedig azt mondják hogy nem olyan rossz Pesten sem. Gondolom amíg ki nem próbálom (vagy meg nem késelnek valahol egy cigiért) addig nem derül ki. Rendben, írok.


#7

Igen, sajnos ezt érzem én is. Privátszféra annak jár aki dolgozik érte hogy legyen, vagy kifizetik neki.

Tudom hogy személyenként eltérő, de szerinted mennyi az amennyit lehet még dolgozni egyetem mellett, vagy te hogy csináltad? (tudom persze hogy a tanulás rovására megy, mondjuk sajnos nincs fotografikus memóriám, de szerencsére azért annyira nem megy rosszul a tanulás, már ami a középsulit illeti, nyilván az egyetem egy másik univerzum)

Szerinted megérte azért dolgozni hogy albérletbe lehess, ér annyit a magánszféra?

márc. 23. 16:33
 9/20 anonim ***** válasza:
83%

#7 vagyok,


Számomra ért annyit, főleg a barátnőmmel együtt lakás. 18 évesen mentem először egyetemre, akkor még nem is nagyon érdekelt az egész és kibuktam egyből. 21 évesen tértem vissza, másik szakra, akkor már úgy éreztem felnőttem a feladathoz és jobban tudtam beosztani már az időmet és felelősségteljesebb is voltam. Éjszakásként dolgoztam mellette, nehéz fizikai munka, hetente 2-5 napoakt attól függően hogy éppen mennyire kellett tanulni. Önfegyelem az szükséges hozzá, mert nagyon könnyű azt mondani hogy inkább csúszol pár évet és kényelmesen eltanulgatsz meló mellett, de néhány társam példáját látva ez úgy végződik hogy telnek az évek, és előrébb nincsenek.


Elején mindenféleképpen a tanulásra koncentrálj ha van rá lehetőséged, első egy-két év után jobb rálátásod lesz arra hogy hol vannak a határaid, és akkor lehet valami szakmába vágó helyen is tudsz már dolgozni.


Óbudaira járok én is, annyit hozzáfűznék hogy itt sokkal könnyebben meglehet oldani az egyetem melletti munkát, nem terhelnek túl a tanárok fölöslegesen. BME-n már lehet nem ment volna nekem se.

márc. 23. 19:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/20 A kérdező kommentje:

#7,9

Köszönöm hogy leírtad a tapasztalataidat. Mivel középiskola mellett is dolgoztam valamennyit diákmunkásként, így nem idegen a dolog, bár azért egyetem mellett biztosan teljesen más dolgozni.


Persze, én is úgy gondoltam, hogy az elején mindneképp a tanulás az első, és ha kitapasztaltam hogy mennyire fér bele az időmbe/energiámba akkor szóba jöhet a munka is. Ami biztos hogy nem hagynám hogy a tanulás rovására menjen, nekem sokkal fontosabb az egyetem, de ha van lehetőségem akkor kipróbálnám milyen dolgozni mellette (jónak mondjuk biztos nem jó).


Jó hallani hogy az OE-n nem terhelnek annyira fölöslegesen, igazából kicsit emiatt is választottam azt a BME-vel szemben (az a hajtás, pörgés, versengés nem annyira nekem való, de ez mindenkinek saját döntése).

márc. 23. 20:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!