Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Az üvegvágóval van baj, vagy...

Az üvegvágóval van baj, vagy velem?

Figyelt kérdés

Már régebben is próbálkoztam, de gyakrabban lesz rossz a vágás, mint amennyiszer sikerül. Most megint elrontottam egy nagy üveglapot, ez ingyen volt ugyan, de az újat helyette már 2500-ért kellett venni.

Van egy hagyományos üvegvágóm, szemre élesnek és hibátlannak tűnik. De mégse vág elég mélyre, szerintem, pedig rányomom rendesen. A törés most az egyik oldalról szépen, jó helyről indult, aztán a közepe felé elkanyarodott, és rossz felé.

Youtube-on is néztem már üvegvágást, de úgy csinálják, ahogy én. Lehet tényleg gond az üvegvágóval? Vagy mégis én rontok el valamit?

okt. 25. 14:06
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem csak nincs gyakorlatod, ilyesmi extrém rideg törékeny kemény anyagok mint pl. üveg vágásához eléggé profizmus kell.
okt. 25. 14:17
 2/7 anonim ***** válasza:
A kerekes üvegvágó nem szó szerint vágja az üveget, hanem csak egy repedést indít meg az üvegben. Ha középen elkanyarodott, mikor törted, akkor ott nem nyomtad eléggé rá, vagy nem forgott rendesen azon a készen a kerék.Ezen felül meg kell kenni is ezeket a vágókat, valami finom kenőanyaggal, hogy rendesen forogjon.
okt. 25. 14:30
 3/7 anonim ***** válasza:
Sima üveget ha végigkocogtatod a vágás mentén, elvileg ott fog törni, edzett üveg nem feltétlenül.
okt. 25. 14:45
 4/7 anonim ***** válasza:

Rossz a technika.

Vagy túl magas a támasztásod, vagy rossz ponton nyomod,vagy túl erősen. Nem nyomni kell, inkább csak billegtetni.

okt. 25. 15:07
 5/7 anonim ***** válasza:

Én sokáig egy régi rossz üvegvágót használtam, azzal tanultam vágni. Nem tudom mi van a youtube-on de leírom a bolondbiztos megoldást. Először is, ha az üvegvágó olyan rossz mint az enyém volt, akkor az üveget 2x,3x is be kell karcolni vele, ugyanis attól is törhet máshol, hogy a karcolás nem elég erős. Persze erre egy üveges azt mondja hogy mindig csak 1x karcolunk. Nyílván, az ő gyémántvágójával igen...

Másodszor pedig, lepattintani úgy kell, hogy ahol bekarcoltad, azt odateszed az asztal szélére, felűlről pedig egy fa vezetőléccel leszorítod, asztalos szorítókkal. Na, most hogy le van fogatva, a kilógó részt letörheted. Nekem így 80-90%-ban jól sikerült annak idején még azzal a rossz üvegvágóval is. Aztán azóta már van egy jobb vágóm, ahhoz nem kell ez a vezetőléces bohóckodás. Bár hosszabb darabokhoz, tehát ami 50cm-nél hosszabb, én oda szoktam tenni a biztonság kedvéért. Hiába, drága az üveg, spórolni kell, én meg nem kockáztatok, mégse lehet eltékozolni a meglévő anyagot azzal hogy néhány percet megtakarítok a munkán. Persze profi üveges, profi gyémántvágó, tudom hogy megy, már 20éve is, 2m hosszan, függőlegesen vágta megtámasztás nélkül, csak a falnak volt döntve, első vágás, első pattintás kézből, és tökéletes lett. Saját szememmel láttam! Na ezt házilag nem lehet!

okt. 25. 20:43
 6/7 anonim ***** válasza:
Az üvegnek szobahőmérsékletűnek kell lennie. Nyomni igazán nem kell a vágót, mert csak a felszínes karc kell. Petróleumba viszont karcolás előtt ajánlatos belemártani, mert könnyebben siklik.
okt. 25. 21:59
 7/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat.

Igazából semmi nincs itt, amit nagyon másként csinálnék.

Az még nem jutott eszembe, hogy léccel leszorítsam az asztalra az üveget, talán segített volna, úgy két kézzel tudtam volna fogni a letörendő részt.

okt. 26. 07:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!