Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Milyen mini esztergapadot...

Milyen mini esztergapadot ajánlanátok egy kezdőnek?

Figyelt kérdés

Teljesen kezdő vagyok ebben a szakmában, de nagyon el kezdett érdekelni, hobbi esetleg később komolyabb célokra kellene, a szakmával szeretnék megismerkedni inkább így fogalmazok.


Maximum 250e Ft-ot szánnék, csak magára a gépre, Németországból, vagy Ausztriából rendelném, mivel úgy tapasztaltam, hogy olcsóbbak átszámítva, mint itt Magyarországon2016. máj. 4. 17:41
 1/9 anonim ***** válasza:

Én is rengeteget kerestem egy mini esztergát. Végül 100eFt-ért vettem egy nagyon jó állapotú E1N típusú esztergát. A mini eszterga is ennyibe került, és szörnyű minőségűek voltak. Mivel csak egy fázisom van, így ez alapján oldottam meg:


https://www.youtube.com/watch?v=yR-mQ5iWuWs


Vettem egy motort, az enyém 3kW-os, így a 1,5kW-os esztergát gond nélkül tudom használni. A motor és az elektromos szerelvények még rádobtak egy 50-est, így 150-be került (a három fázisú részt egyébként máshoz is tudom használni, olyan 1800W terhelésig nincs gond). Nagy előnye hogy van szivattyú, így hűteni is tudom a munkadarabot. Az egyetlen hátránya hogy nagyobb helyet foglal. De ezek a "műszerész" esztergák a nyomába sem érnek. Ha találsz egy jó állapotút, szerintem nagyszerű vétel, pláne ha van 3 fázis.

2016. máj. 4. 18:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim ***** válasza:

Az előző válaszra reagálva, szerintem azt azért még hozzá kéne tenni, hogy egy jó állapotú E1N-t 100k-ért kifogni, az a hatalmas szerencse kategória. Valószínűleg az eladónak fogalma sem volt a gép értékéről, mert általánosságban 250-300 körül indulnak és akkor azok még a nem kimondottan jó állapotúak. Egy tényleg jó állapotú, aminél még esetleg látszódik a hántolás a csúszóvezetékeken, simán megér 4-600-at is.

A kérdésre válaszolva: Ha tényleg kis esztergát akarsz, akkor a TOS MN80-at tudom ajánlani. Ez tényleg kicsi, és ha megvannak hozzá a tartozékok, nagyon sok mindent el lehet vele készíteni. Ebből a típusból néha kilehet fogni használható darabokat ennyi pénzért is, de egyrészt hamar elkapkodják, másrészt inkább drágábban mennek. Viszont mint írtam, megéri az árát, ha ilyen méretre van szükséged.

Az újakat viszont sajnos kb. el lehet felejteni, mert borzalmas minőségűek. Ebben a méretkategóriában egyszerűen nincs normális gyártó. Ráadásul 250-ért még ezek közül is csak a legegyszerűbbek közül lehet válogatni. Itt már olyan hiányosságokkal kell szembesülni, mint hogy nem lehet nullázni a skálákat stb...

2016. máj. 5. 22:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 A kérdező kommentje:

Igen, a második eszterga, az már jobban tetszik, ilyesmire gondoltam, egy műszerész- vagy egy finomesztergára, már rájöttem azóta :D Az első az nekem nagy lenne, mivel nem tudnám hova rakni, meg nem is értek a fázisokhoz, de egy ilyen kicsivel nem lenne gond. Egyébkénkt ezekről mit mondassz?


[link]


[link]


[link]


Azt ne mondd, hogy ezek szörnyű minőségűek! Ilyenekre gondoltam, nem a kis kínai 6 az egyben dolgokra...

2016. máj. 6. 07:10
 4/9 anonim ***** válasza:

De sajnos ezekre mondtam hogy szörnyű minőségű :(

Amiket linkeltél, azok közül a Güde és az Einhell ugyan az. A Proxxon valószínűleg valamivel jobb minőség, de méretben és tudásban nem egy kategória a másik kettővel. Egy kis összehasonlítás, hogy lásd a különbségeket, a teljesség kedvéért az E1N-ről is szót ejtek.

A Proxxon a legkisebb. 110mm fordul el és 150mm a csúcstáv. A gép nagyja alumínium, ezért mindössze 4,5kg. A hajtás kétfokozatú, fokozatmentes (800-5000-ig). Nincs szabványos főorsóvégződés, csak a saját tokmányát lehet felszerelni rá, a főorsó áteresztése 8,5mm. Az ER11-es patronkészlet passzol a főorsóba, ez mindenképp hasznos. Nincs hosszúsági szán, mint egy klasszikus esztergánál, csak kézi és keresztszán van. Ez nagyban csökkenti az egy fogásban megesztergálható hosszot, valamint átmérőzésnél pontos beállítást igényel, mert egyébként könnyen kúpot esztergálhatsz. Nincs előtolómű a gépen, ezért nem lehet menetet vágni és előtolás sincs. (Ez a hosszúsági szán hiánya miatt végül is nem meglepő, viszont vannak kardános megoldások más hasonló gépeken.) A skálák nullázhatóak, ez pozitív. A szegnyereg, oldalirányban nem állítható, de a gép felépítése miatt ennek nincs jelentősége. A szegnyereg belső kúpja, viszont egy elég fura szerzet, rövidített Morse 0. Csak a saját tartozékai (forgócsúcs, fúrótokmány) használhatóak vele, egy mezei kúpos szárú fúró, vagy egy forgócsúcs nem fog belemenni.

Az Einhell/Güde már nagyobb valamivel. 180mm fordul el és 300mm a csúcstáv. A gépváz anyaga öntvény, súlya 35kg. A hajtás itt is kétfokozatú fokozatmentes (0-2500-ig), a motor 350W teljesítményű. Szabványos főorsóvégződés itt sincsen, a főorsó gyakorlatilag egy tokmányhátlapként végződik. Nagyon itt se lehet cserélgetni a tokmányokat, maximum ha csinálsz hozzá egy átalakító adaptert. A főorsó belső kúpja Morse3-as, furata 20mm, ebbe közvetlenül patronkészlet nem megy bele, viszont külön patronbefogóval megoldható. Ezen kívül foghatsz bele állócsúcsot, homlokmenesztőt stb... A Proxxonnal ellentétben itt már van rendes hosszúsági szán, viszont szerintem egyik skála sem nullázható. Menetet is lehet vágni, de mivel "Norton-szekrény" nincsen, a menetemelkedést a fogaskerekek manuális cserélgetésével tudod beállítani, viszont revezálható, szóval balmenetet is lehet készíteni. Előtolás a vonóorsó hiánya miatt viszont itt sincsen. A szegnyereg oldalirányban ezen sem állítható, viszont a belső kúpja Morse 2, bármilyen ezen méretű, szabványos szárú szerszám befogható.

Az E1N a legnagyobb, de ez már a nevében is benne van (nehéz-műszerészeszterga). Maximum 250mm fordul el az ágy felett, a csúcstáv pedig 500mm. A gépváz anyaga öntvény, az egész gép súlya kb. 600 kg. A hajtás 8 sebességes, mechanikus fogaskerékváltó, ezt szorozza kettővel a dahlender motor (60-1860-ig). A főorsóvég szabványos végződésű általában menetes, de lehet vannak hosszú-kúposak is, ezt nem tudom pontosan. A főorsó belső kúpja speciális, a géphez való patronokhoz kialakított, a főorsófurat 20mm. Amit itt még érdemes megjegyezni, hogy a főorsó bronzcsapágyazású, ez azért kényes lehet. Megfelelő tokmányhátlappal akármilyen esztergatokmány felszerelhető rá, de van lehetőség síktárcsa és menesztőtárcsa használata is. A szánrendszer kialakítása teljesen szokványos, felszerelhető álló és futóbáb is. Van külön vezér és vonóorsó is, tehát menetvágás és előtolás is lehetséges, előtolás keresztirányban is. Az előtolás iránya természetesen itt is megfordítható, valamint az előtolás ütközőre megáll. Ezen a gépen Norton-szerény is van, bár ha jól tudom, nem teljes Norton sorral, mindenesre a cserekerekeket sokkal kevesebbet kell rakosgatni. A skálák természetesen nullázhatóak, bár hosszirányban, ha jól emlékszem ezen sincsen. A szegnyerget oldalirányban el lehet állítani (ez egyébként kúpesztergálásnál fontos), a belső kúpja Morse 2. Egyes változatokhoz van hűtővízrendszer is.

A minőségre visszatérve, volt egy képsorozat ami bemutatta milyen barbárságok fordulnak elő az ilyen Güde/Einhell gépek belsejében, ha érdekel megkereshetem. Egyébként remélem hasznos volt a kis összehasonlításom, mert azért remélem látszik hogy nem csak a gépek méretében van eltérés, hanem funkcióikat illetően is.

2016. máj. 6. 22:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 A kérdező kommentje:

Értem, de nekem akkor is egy kisebb változat lenne a megfelelő, mivel egy több száz kilós gépet nem tudok hova rakni. Nincs pincém, albérletben lakom németben. Majd ha lesz és tetszik még a szakma és megy is akkor mindenképp egy komolyabb gépet fogok venni.


Találtam más gyártót, ez elég jónak tűnik:


[link]


valamint


[link]


valamint


[link]

2016. máj. 7. 04:07
 6/9 A kérdező kommentje:
A Proxxon pd 230 e-re lennék igazán kíváncsi, mivel nem túl nagy nem is a legkisebb, az asztalomon pont elféne és árban sem a legdrágább. A Holzmann-tól csak egyet (ED 300 FD) találtam a nekem megfelelő kategóriában, de az elég drága, már a 250e Ft is elég sok nekem jelenleg. A Bernardo-ból viszont lehet válogatni, bár az sem a legolcsóbb, de nem is a legdrágább. (Hobby 250)
2016. máj. 7. 04:15
 7/9 A kérdező kommentje:

Vagy...

Találtam egy Holzmann ED 400FD-t 209.000 Ft-ért.


Egyébkénk hol keresgéljek egy TOS MN 80-as után?

2016. máj. 7. 15:49
 8/9 A kérdező kommentje:

Vagy ezek:


[link]


Szerintem ez képviseli a legjobb minőséget. Az árában is benne meglátszik...

2016. máj. 7. 17:50
 9/9 anonim ***** válasza:

A Proxxon PD230/E és a hasonló árkategóriájú Optimum/Holzmann/Bernardo gépek között végül is funkcióbeli különbség már nincs sok, inkább méretbeli. Egyébként ha megfigyeled az "Optimum/Holzmann/Bernardo" hármas termékei között elég nagy hasonlóságok vannak, általában csak 1-2 burkolat, meg a tekerők különböznek, vagy pl. a Holzmann ED 400FD-n van fordulatszámmérő.


A Proxxon szerintem leginkább modellezős munkákra optimális, réz, bronz, alumínium, műanyagok forgácsolására, nyilván az acélt is elkapirgálja, de azzal már inkább csak szenved. Ami engem zavar rajta első sorban az a rövidített kúpok a szegnyeregben és az a gyengécske tokmány.

A Holzmann ED 400FD, már masszívabb szerkezet, jobban bírja a fogásokat, a váltólapkás késeket is jobban tolerálja szerintem. Stabilabb szegnyerge van, MK2-es kúppal. Többféle menetemelkedést tud. Valószínűleg erősebb motor is van rajta.


Persze olyan dolgok is szemet szúrnak, hogy pl. csak 30mm a szegnyereg lökete a Proxxonnak, ami nekem nagyon kevésnek tűnik, de szerintem ez első sorban azért van mert én leginkább csak nagyobb gépeken dolgoztam eddig (MVE, EU500, TOS SUI, 16k20 stb...) ezek után az E3N (ami az E1N-hez hasonló méret) is nagyon kicsinek tűnt, mikor pár hétig azon kellett dolgozzak. Sajnos emiatt nem tudok teljesen objektíven véleményt mondani ilyen kérdésekben, hogy pl. az a 30mm elég-e.


A kis TOS MN80 után csak használt gépek között kutakodj, mert azt sajnos már nem gyártják. Az ilyen jellegű német oldalakat nem nagyon ismerem, de szerintem biztos több előfordul mint itthon MO-n, egyrészt mégiscsak 8x annyian laknak Németországban, másrészt a csehek is közelebb vannak. Ha Csehországhoz közeli részen laksz lehet érdemes ott is keresgélni, ott biztos van pár eladó, mégiscsak ott gyártották.


Egyébként a Holzmann ED 400FD 210k-ért nem tűnik rossz vételnek, idővel ahogy majd megismered, tudsz rajta javítani egy kicsit. Szétszeded egy részét, lesorjázod az alkatrészeket ami gyárba esetleg elmaradt, megtisztítod a fogaskerekeket amit esetleg összemázoltak (mert sajnos ilyen is van). A csúszórészeket, fogaskereket megzsírozod alaposan (ezt is szeretik elfelejteni) és máris javítottál valamennyit a gépen.


Amire még mindenképp fel szerettem volna hívni a figyelmedet vásárlás előtt, van pár dolog amit mindenképp be kell szerezni ahhoz, hogy használni tudd a gépet. Egy köszörűgép mindenképp kell, hogy a késeket, fúrókat meg tudd élezni (egy piros kő a gyorsacéloknak és egy szürke a keményfémeknek). Kell egy forgócsúcs a munkadarabokat megtámasztani és egy fúrótokmány (megfelelő tüskével) a fúrási munkákhoz. Aztán ezek kívül még egy halom dolog kellhet, de ennyivel már el lehet indulni. Azért írom, mert ezeket is érdemes beleszámolni a költségvetésbe.

2016. máj. 7. 22:30
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2022, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!