Forgóbalta vagy Hasítógép? Melyik jobb? Kinek mi a véleménye.
Én készítettem hasítókúpos hasítógépet. Nekem ez bevált. Annyit módosítottam rajta, hogy 220v-os 2,2 kW-os motort lecseréltem egy 6,5 LE benzinmotorra. Gyenge volt a 2,2 kW. Én tölgyet, csertölgyet, bükköt szoktam hasogatni általában. Idén gyertyán volt és elég száraz is, néha a 6,5 lovas motor is erőlködik. Nyersen valószínű gond nélkül vinné.
Amiért én ez mellett döntöttem azért van, mert szinte mindig 40 cm-nél nagyobb átmérőjű rönköket veszek. Tavaly nem volt ritka a 20 erdei köbös 3 m-es rönkökben a 80-90 cm átmérőjű. Egy ismerősöm 6t hasogató gépe volt régebben nálam kölcsön, de ezeket a vastagokat nem is mertem belerakni, nehogy tönkre menjen. Fejszével félbe csaptam őket és utána hasítottam a géppel. Nyerset szépen vitte, de szerintem a szárazzal még így is megküzdene. Illetve lassúnak találtam.
Ez a kúpos gyorsabb. A görcsös száraz gyertyán 1-2 alkalommal kicseszett velem! Volt úgy, hogy átment rajta a kúp, de nem hasadt teljesen szét. Fejszével rá kellett segíteni. De azért könnyebb volt, mint ékkel szétütni.
Pudvásat meg egyszerűbb fejszével megcsapni, sokkal gyorsabban széthullik, mint bármilyen hasítógéppel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!