Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Beköltözhet-e az osztatlan...

Beköltözhet-e az osztatlan közös tulajdonú lakásba egy tulajdonostársam az engedélyem nélkül? (részletek lejjebb)

Figyelt kérdés
Adott egy közös tulajdonú lakás, amit természetben megosztani nem lehet. Az én részem belőle 70%, a tulajdonostársamé 30%. Életvitelszerűen mindig is én éltem ott, csak is én voltam (és vagyok is) oda állandó lakcímmel bejelentve, a tulajdonostárs soha. Felajánlom a tulajdonostársnak, hogy kivásárlom a részét, amibe tegyünk fel, hogy ő nem szeretne belemenni, sőt be is szeretne költözni a lakásba, amit én végképp nem szeretnék. Ilyenkor ő beköltözhet az engedélyem nélkül? Ha igen, akkor mi a helyzet abszurdabb tulajdoni arányok esetén, ha mondjuk én 99%-ban tulajdonolom a lakást, ő pedig csak 1%-ban. Akkor is beköltözhet az engedélyem nélkül? Mit lehet tennem ilyenkor, ha én mindenféleképpen továbbra is ebben a lakásban szeretnék lakni, és semmiképpen sem szeretnék mással együtt lakni benne?

márc. 21. 20:11
1 2 3
 1/27 anonim ***** válasza:
82%
A legértelmesebb erröl egy ügyvédet megkérdezni.
márc. 21. 20:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/27 anonim ***** válasza:
22%
Olyan nincs amit meg ne lehetne osztani.Hogy mennyire élhető utána ,az 1 más kérdés már .
márc. 21. 20:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/27 anonim ***** válasza:
74%
2-es: egy egyszobás lakást nehéz lenne megosztani!
márc. 21. 20:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/27 anonim ***** válasza:
30%
Az ügyvédünk azt mondta,még az 1m2 is meglehet.
márc. 21. 20:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/27 anonim ***** válasza:
88%

Hát jó nagy szopás helyzet.


Az osztatlan közös tulajdonban a két kulcsszó, hogy osztatlan és közös. Azaz eszmei hányadtól függetlenül mindkét tulajdonosnak joga van az adott ingatlant használni és nem korlátozhatják egymás tulajdonhoz való jogát.


A jogai egyik félnek sem sérülhetnek. Ami gyakorlatban azt jelenti, hogy neki joga van ott tartózkodni, hiszen ő is tulajdonos. Neked viszont nincsen jogod őt korlátozni a saját joga gyakorlásában.


Sok mindent nem tudsz tenni, elmész egy ügyvédhez és megkérdezed mik a lehetőségeid.

márc. 21. 20:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/27 anonim ***** válasza:
93%
Ez a megosztás azért ilyen formában nem igaz. Építési rendeletek, országos és helyi szabályozások, meg ezer más dolog beleszól. Ráadásul úgy kell megosztani, már amennyiben meg lehet, hogy azzal egyik fél érdekei se sérüljenek.
márc. 21. 20:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/27 anonim ***** válasza:
40%

Ráadásul szerintem ott szívás, hogy a tulajdonos nem kényszeríthető a tulajdonjogáról, birtokáról való lemondásra.


Elvileg fordított esetben lenne olyan, hogy ha ő el akarja adni, akkor téged mint ott lakót kötelezhetne a bíróság, hogy fizesd ki a részét. Aztán nem hiszem, hogy ez a való életben működött valaha.

márc. 21. 21:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/27 anonim ***** válasza:
76%
A tulajdonostársak közötti megegyezés kérdése.
márc. 21. 21:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/27 anonim ***** válasza:
84%

Kérdező, a rövid válasz a kérdésedre:

Igen, beköltözhet. Mivel osztatlan közös tulajdon és ő éppen úgy tulajdonosa, mint te vagy.

Ezért nem szeretik az ilyen helyzetet az emberek, mivel ilyen problémákhoz vezethet.

Hiába csak 30%-ban tulajdonos - ha egyszer 30%-ban ő a tulajdonosa így annak az ingatlannak amit te használsz. Vagyis te vagy benne az ő tulajdonában, ahonnan te őt, mint tulajdonost nem zárhatod ki.

Ha pedig beköltözik akkor a tulajdoni arányától függetlenül nem zárhatod el a fürdőszoba, vécé és konyha használatától sem, hiába a tulajdoni arány esetleg csak egy fél szobát jelentene az egész ingatlanban.

Ahogy előttem mondták, ügyvédet kell megkérdezned, hogy konkrétan mik a lehetőségeid. Ez függ az ingatlantól éppen úgy, mint a tulajdoni aránytól vagy éppen a tulajdonosok helyzetétől.

Ha egy válás után a közös ingatlan megosztásra kerül akkor sem ugyanazok a lehetőségei a két félnek, mert lehet, hogy az egyik meg tudja oldani, hogy máshol lakjon, mondjuk van másik lakása, a másiknak meg nincsen - vagy az egyiknek ítélik a 3 gyereket. Ilyenkor sem kell minden esetben azonos módon eljárni. Ezért kell az ügyvéd, hogy a helyzetre szabva mondhasson pontos dolgot.

De látatlanba annyit lehet javasolni, hogy próbáljatok megegyezni. Neki sem lenne jó a kényszer együttélés, csak lehet nem lát most más megoldást. Viszont a tulajdonrésze után neked fizetned kellene bérleti díjat felé, hiszen azt te használod, mint egy bérlakásnál. Talán ha ezentúl fizetnél neki 30%-os arányban bérleti díjat, akkor azzal az összeggel kiegészülve a saját jövedelméből már meg tudná oldani hogy inkább máshol lakjon.

márc. 21. 21:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/27 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszokat. Jelenleg a kérdésem elméleti volt, nem vagyok ilyen helyzetben, de látok olyan forgatókönyvet, hogy esetleg egy ilyen helyzetbe bele tudok kerülni, és már most gondolkozom a legeslegrosszabb szcenárión, ami szembe jöhet velem. Jobb az ilyenre már előre felkészülni.

Meg fogok róla kérdezni egy ügyvédet, csak gondoltam megfuttatom a kérdést előtte itt is.

Egyébként, amire én gondoltam, hogy egyszerűen lecserélem a zárat és nem engedem be. Ezzel egyértelműen sértem az ő ingatlan használati jogait. Ilyenkor ő követelhez tőlem többlethasználati díjat, ami egy havi lakbér 30%-a lehetne jelen esetben. Ezt simán el is fogadnám, semmi gondot nem jelentene, a legfőbb prioritás, hogy semmiféleképpen sem költözzön be hozzám. Kérdés, hogy ő ezután is bármilyen módon ki tudja-e erőszakolni peres vagy bármilyen úton, hogy beköltözzön. (De tényleg, egy ügyvéd fog erre nekem rendes választ adni, csak gondoltam leírom az eszmefuttatásomat itt is előtte.)

márc. 21. 23:39
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!